Mim Etkinliği, Cevaplarım #dogamizdavar


Anahtar Sevgi
Sevgi anahtarı


Mim Etkinliği, Cevaplarım

#dogamızdavar Hastagli mimimizin soruları 8 kalem.

1- Hayatınızda olmalarına izin vermek için,  kişilerde hangi özellikleri ararsınız?

Benim yanıma sevgiyi tanımayan zaten hiç yaklaşmamıştır, yaklaştırmam. Hasbelkader tanıdığım ve mecburen aynı ortamlarda bulunduğum kişileri ki zaten belli ve ortak bir nedenle oradayızdır. Önce sessiz kalma hakkımı kullanır, bana soru sorulana kadar onların konuşmalarını dikkatle dinlerim. Yeri geldiğinde ve genellikle ancak sorulursa konuşurum. Pek sosyal biri değilim. Mesnetli korkularım var. Ama sevgi benim için bazı ezberlerimi bozacak kadar değerlidir. 

Biri veya birilerini hayatın akışına dâhil etme ihtiyacı ve mecburiyeti olacaktır, olmalıdır. Yalnızlık ancak tercih edilirse yormaz insanı. Bu kişiler, hayatınıza yakın çevrenizdekiler, akraba bağınız olmayanlar, çalışıyorsanız iş arkadaşlarınız. Hepsi ile anlaşmanız sizin verici, anlayışlı ve düşünceli biri olmanızı gerektirir ki hiç gerek yoktur bence buna, akışına bırakmalıyız. Bir de sevgili olma durumu vardır.  Bana göre gerekenler, bu iki ihtiyaçta da benzer beklentilerdir. Asla güven vermeyen biri olmamalı bu kişi ya da kişiler.  Riyasız, açık yürekli, ölçülü samimiyet gösteren, duyarlı ve karşısındakini az da olsa anlamış olması hayatımızda olmalarına izin vereceğimiz insanlarda aranması öncelikli özelliklerdir. Sevgi nasipte varsa zamanla olur zaten. Tanıdıktan sonra doğan sevgi daha sağlamdır. Aşkın bir yanılsama olduğuna inanmak üzereyim hayatımın sona doğru, giderek yaklaştığı şu evrede... Biri sizin hayatınızı allak bullak edip, hâlâ anlamıyor ve kabul etmiyorsa yanlış yaptığını, o bu hatayı daha önceleri kerelerce yapmıştır. İşte o zaman ilişkiyi dondurma vakti gerçekten gelmiştir. 

2-Ben birinin, ilk bakışta ya da bir iki görüşte anlarım nasıl bir insan olduğunu diyenleriniz var mı? Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Ben bir ya da iki bakışla, eğer yan yana kalma fırsatı olduysa ancak, birkaç özelliğini anlayabilirim. Öncelikle biz samimi isek, karşı tarafın da samimiyeti birbirimizi anlamamızı kolaylaştırır. O kadar çeşitliyiz ki… 

Eşler bile evlendiklerinden kaçlarca sene sonra, yine kesin değil ama eşlerini tanıdıklarını düşünebilirler. Kimi ise hiç güvenmez, tedbirlidir yani. Bazı hanımlar aksine “Benim kocam beni asla aldatmaz, gözlerimle görsem inanmam “ diyorlarmış. Bu nasıl bir rahatlık sağlar ki iki taraf için de? Ben erkeklerimizi yapısı gereği buna inanmayı saçma bulurum. İstisna olanları bile ayrı kefeye koyamıyorum👤

Çok uzun gözlemlerden sonra kesin olmamakla birlikte yakın bir tahminde bulunma ihtimalimiz olur. Bazı insanlar ise kendilerini sürekli saklarlar. Hele onları tanıma şansınız yok gibidir. Zira ne yapacağı belli olmayan ve net biri değilse işiniz çok zordur. Tanıdığım bir örnekten giderek, birini tanımak için, akıllı ve zeki olmanız bile yetmez. Yalan sarmışsa birini ve bu yalanı sürdürecek zekaya sahipse baş edilmez böyle biriyle.  
Çünkü kendisini tanıtmıyor ve gerçekleri hep erteliyorsa, kaybetme korkusu, “ne kadar uzatsam kazancımdır” düşüncesi, belki söyleyemediği bazı nedenlerdir.  Ya da vazgeçemiyordur. Olamaz mı? 

Şimdilerde genel düşünce, seni üzen birini bırak gitsin anlayışıdır. Ama bunu herkes yapamaz. Değişikliklerin çok hırpaladığı, adaptasyon sorunu yaşayanları yataklara bile düşürür bazen. Ve kaybetme korkusu olan siz, üstelik alıştığınız birine ‘Hadi güle güle …’ demeyi düşünmezsiniz bile.  En azından benim fikrim olmasa da iradem sağırdır bu konularda. Belki sevginin sınavlarıdır (benim hoşuma gitmese de) olan biten. Belki zamanını bekliyordur her şey yerli yerine oturmak için diye düşünürüm, ne kadar kızsam da. Ve ben kazanmayı severim. Sabırla beklerim.

Konuştukları ve davranışları kaldırılmaz şeyler olabilir. Bunlar giderek yükselir ve saygı sınırlarını aşarsa ve siz hâlâ fobilerinizin baskısındaysanız,  bir uzman yardımı almak gerekebilir. Zira hâlâ vazgeçemiyorsanız büyük bir hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmazdır. Sonuç bellidir aslında ama siz uzatmaları bile kaybetme duygusundan kaçmak için fırsat sayarsınız.  

3-Birini sevmeniz için (sevgili, dost, arkadaş, hepsi) size sıcak davranması şart mıdır?

Soğukluk itici bir şeydir. Çok sıcaklık da öyle. Ilıman olması yeterlidir bence. Hele ani sevgi gösterileri aldatıcıdır. Değişen bir insan hiç güvenilir değildir örneğin. Yani bence şart değil ama olursa tercih nedenidir. Karakterinde eğer sizin aradığınız özellikleri fark ederseniz sempati duyabilir ve eğer arkadaşlığınız sürerse o kişiyi sevebilirsiniz de.

4-Birine iyi bir insan dediğinizde, hangi yönleri bu tespitinizde ağır basar?

Belki de ilk kriter: Bir insanın iyi ya da kötü olup olmadığını istikrarlı davranıp, davranmamasından anlayabilirsiniz. İyi insan doğru insandır. Yapıp yapmayacakları bellidir. Arlıdır. Davranışları etiktir. Bugün söylediğini, yarın inkâr etmez. Herkese davranışı aynıdır neredeyse. Hakseverdir. Karakteri oturmuştur. Bunlar önemlidir. İyi insan bir söz verdi mi tutar, kötü demek için ise birine, bir sürü veri gerekir. İş ahlakı yoktur, yaşama, tüm canlılara  ve insanlara değer vermez.  Verdiği sözleri tutmak bir yana, tutamayacağı, yapamayacağı sözler verir ve sürekli sizi oyalar. "Şu olsun, şart olsun şöyle güzel olacak.", "Bu olsun bak süper olacak" Ama olmaz hiçbiri.

Hemen birçok konuda birine güveniyorsanız işte o iyi biridir. En kıymetli tarafıysa, etrafındakiler huzurludur. 
Benim için iyi insanın dengeli olması, ona güven duymam, ne aşırı iyi olması ama kötülük düşünmemesi ve yapmaması, kıskanç tabiatlı olmaması (bu benim için sadece arkadaş, eş, dost için geçerli) hayvan beslemese hatta sevmese bile onların fuzuli yaratıldıklarını düşünmemesi, dedikodu yapmaması, onda sevginin emarelerini görmem gerekir. Bir insan için iyidir diyebileceğim özellikler bunlardır. Çıkar ilişkilerini iyilik olgusuyla yan yana düşünemeyiz. Çıkar, yani menfaat. Tanımadığım için açamayacağım bir konu.

5-Dokunmak nedir sizce? İki manasıyla da rica etsem…

Dokunmak sözcüğünün ilk ve en önemli manası bence, gönlümüze giden yolda; karşınızdaki insanın sizin duygularınıza hitap tarzı ve sizde yaratacağı tesirdir. Samimi bir dokunuşu anlamayacak insan azdır bence. İnsani ilişkiler benim konum. Bir kişi öncüdür genelde, ya arkadaşlığınıza ya aşkınıza talip olur. Sevgisiz olmayacağına göre; bu etkilenme yakın zamanlarda hissedilirse ancak ilişki başlar. Spontane olanında bile şans olabilir. Ya da hiçbir ahvalde olmayabilir de. Sonraki duygularınız ve sizin de aynı şeyleri hissetmeniz çok önemlidir. Tek taraflı bir şey bana hep saçma gelmiştir. Bunu karşılık beklemek manasında yazmıyorum. Aynı şekilde etrafınızdaki ve hayatınızdaki kimselerle iletişiminizde tavırların ve sözlerin özenli olup olmadığı, mutlu veya mutsuz olmamızda mutlaka etkilidir. 

İkinci manası ise dokunarak hissetmek ve hissettirmek. Sarılmak, enerji alışverişi, bir el öpmek, bir sıkıntısında sevdiğinizin ya da şefkate ihtiyacı olduğunu hissettiğiniz ki tanımasanız bile, birinin başını okşamanız, sırtına dokunmanız, belki onun ve kendinizin de daha iyi hissetmenize vesile olacaktır. 
En zoru ise birçok nedeni olabilen, tepki veremediğiniz dokunmalardır. 

6-Fedakâr mısınız?

Çok hem de. Bilhassa hastalar ve çocuklar denilince bendeki tüm nöbetçi duygularım hazır ola geçer. Ben buna engel olamam, yapımda var, ben bu hasletle doğmuşum. Suistimallerde ise hastanın sıkıntısını göz önünde bulundururum. Nihayetinde ruh hali de değişebilir hastanın. Ben sağlıklı olduğuma ve hasta ise yakınlarımdan biri olduğuna göre elimden geleni yaparım. Arkadaşlıklarımda da böyleydi. Ama bu konuda ölçüyü hiç kaçırmadım. Bana “eğer zamanında mümkün olsa hangi mesleği seçerdin?” dense, hemşirelik derdim. O nedenle yaptığım fedakârlıklardan hiç pişmanlık duymadım. Bu yaşımda bile kendimi bir yana bırakır, elimden geleni yaparım.  Ama Allah yine de kimseyi kimseye, bilhassa bakanın gücünü zorlayacak kadar muhtaç etmesin. (Yakında refakatçi olduğum yıllarda yaşadıklarımla ilgili anılarımı yazacağım.)

7-Birinin size iyiliği dokunsa minnet duygunuz sürer mi, o iyilik her hangi bir terslikte referans olur mu? Yoksa ?

Elbette; ben yapılan iyiliği de kötülüğü de asla unutmam. İyiliğin referans olması için, tersliklerin üst üste olmaması ve  o kişinin bana zarar vermemesi gerekir. Benim birinden; herhangi bir durumda yardım istememle, kendiliğinden yapılan iyilik farklıdır. Ve eğer gerçekten zor durumumda yardımcı olan biri olursa pek gecikmeden mutlaka bir jest düşünür ve yaparım. 

8-Sevgiyi bir iki cümleyle anlatabilir misiniz?

Ah o sevgi… Bazen sizi mutlu eden, beklediklerinizden göremediğinizde, hissedemediğinizde sizi yerle yeksan edebilen o güzel duygu. Yaratılan her şeye duyulması tercih nedeni olan sevgi. Zorla asla hissedilmeyen, onunla birini kandırmanın affedilmez bir günah olabileceği o tertemiz duygu. O bir iki cümleye sığar mı hiç? Üstüne destanlar yazılan, birçok gönlün nefesinde yerleşen, her soluğunda yücelen; hemen herkese ulaşabilecek birçok yolları olan o ilahi duygu. Yaşamın anlamı. Dünyada neredeyse hiç bu kadar ihmal edilmemiş, yok sayılmamış ve itibarını hiç kaybetmese de umursanmamıştı. Dünyanın geldiği bu durumda ise, mucizesine gerçekten ihtiyaç duyduğumuz, ancak yeniden kıymetini ona teslim edebilirsek insanlığı kurtarabilecek, etkisinin ve gücünün yadsınamayacağı en güzel duygu… 
Sevgiler hepinize en gönüllüsünden 💗💗💗

Sevginin peşinden gelen tüm çocuklarım. Hepinize sonsuz teşekkürler. 

Ece Evren  17.07.2017

32 yorum:

  1. Sorular ne güzel hazırlanmış. Uzun, detaylı cevaplar da Mim'e anlam kazandırmış. Burada tabletle yazıyorum. Çıkan yazım yanlışları beni huzursuz ediyor. Yoksa nasıl içimden geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Makbule kardeşim. Çoktandır düşündüğüm bir mimdi. Ama Müjde arkadaşım dikkatli, senin cevaplarını göremedim dedi :) Tamamen unutmuştum.
      Olsun, bazı engeller oluyor, mesela burada akşamları iyi çekiyor internet. Uzunca bir vakit geçiriyorum blog okuyarak. Yorum için teşekkürler canım. Selam ve sevgilerimle :)

      Sil
  2. 1. Hayatımızda yer edecek dostların iyi insan olması iyilikler içinde olması önemlidir. Onların iyi tarafından tutarım. Onlara gereken değeri veririm.
    .....

    2. Bir kişiyle değişik ortamlarda bulunuruz. Zamanla gözümüzde yüceleşir, ya da zamanla gözümüzden düşer. Bizim ilişkimiz sadece hoşgörü çerçevesinde ona şans tanımaktır. Elbette huylu huyundan vazgeçmez. O zaman mesafemizi koyarız.
    .....

    3. Duygularda aşırılık dengesizlik demektir. İtidalli davranış önemlidir.
    .....

    4. İyi insan adaletli, ahlaklı, iyiliksever vicdanlı biri olmalı.
    .....

    5. Dokunmak, maddi ve manevi olarak yanındayım ikimiz de yalnız değiliz demektir. İnsan ancak hemhal olduğu zaman birbirini anlayabilir ve birbirinin merhemi olabilir. Biri yardım eder, diğeri yardım edilkqmesine müsaade eder.
    .....

    6. Elindekini var olanı paylaşmak insani bir duygudur. Olan biteni vermek ve canını ortaya koymak da müslümanlığın gereğidir. Böyle bir sınıflamanın gereği olmasa da müslümanım diyen kişinin canıın ortaya koyacak kadar fedakar olması gerektiğini vurgu için söylemek zorunda kaldım.
    ....

    7. Günümüzde yardım isteyene değil; belki de yardım istemeyen onurlu kişiye süpriz yapmak gerekir. Ben pazardan alınan spor ayakkabısı giyerken yardım isteyen kişinin beşyüz liralık dünya markası nadide bir spor ayakkabısı giyiyiorsa tırt olurum.
    .....

    8. Sevgi sevdikçe çoğalan ve bereketlenen bir duygu. Bir habbenin başak oluşu. Bir ken bin oluşumuz. Bir kalbin bir kalbi severken binlerce kalbi içinde hissetmesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mim sorularını gayet özenle ve burada cevapladınız. Görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Ece ablam notunu okur okumaz kostum geldim :) her bir maddeni tek tek anlayarak okudum. Evet hepsinde sonuna kadar haklisin ve cok ama cok güzel hakkini vermissin baslattigin mimin öncelikle bunu belirteyim. Sonrasinda ise kocamdır yapmaz ! Anlayisi bana da cok ahmakça geliyor. Benim esim nazinda niyaznda, Allahtan korkan,kuldan utanan,cekingen, sessiz sakin biridir. Tam bir güven timsali cok skür. Ama buna rağmen ben asla şu kesin ALDATMAZ demem. Bayan olsun erkek olsun bir anlık gaflete düsebilir. Şeytan arafa cirit atiyor sonucta. Kimsye %100 güvenmemeliyiz. Öpüyorum ellerine saglik cok güzl olmus. Ömür boyu gercek sevgiyle kal ablacim 💕💕😘😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin yavrum. Gerçek olmayan, sever gibi yapılan davranışlar, elbet fire verirler. Allah mutluluğunuzu daim eylesin canım. Çok teşekkürler Özlem'ciğim :)

      Sil
  4. Yazının içinde bizlere de yol gösterici önemli anektotlar var.Senin tecrübelerin bizim için çok önemli.Pesimist olarak gördüğüm bazı cümlelerine katılmasam da samimiyetin hepimize geçiyor.Öpüyorum seni ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arthur okudum çok ama çıraktan pesimistim sanırım. Zira adamın tersliği bazen insanı kızdırıyor.
      Tecrübelerimden ve samimiyetimden bahsetmen çok mutlu etti beni. Eğer evlenmeyi değil de eğitimime devam etmeyi seçseydim, böyle spontane yazacak cesaretim olmazdı Cümlelerimin ucunu yazdıklarım kesinmiş gibi bitirmişim. Ama öyle değil tabii ki. Kendimi sonradan okuduğumda ben de fark ediyor ama değiştirmek istemiyorum. Sevgiyle kucaklıyorum seni canım.

      Sil
  5. Senin cevaplarını merak ediyordum ve sana yazacaktım ama yazını gördüm ve hemen okumaya başladım.Çok güzel cevaplar olmuş. Özlemişim ben senin cevaplarını okumayı. Sevgiler. Çok öpüyorum ablacığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Beyda :) Herkesin kendine has bir yorumu oluyor tabii. Ben çok duygusal olmama rağmen, birdenbire çok radikal kararlar alabiliyorum. Bana yaklaşımlarda hassasiyet ararım, övgüden, beğenilmekten çok. Donanım bu, yazabildiklerim de bu. Teşekkürler Beyda kızım. Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Cevaplar çok içten ve samimi, kalemine sağlık ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emre oğlum. Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Merhaba. Sorular kadar yanıtlarda çok güzel. Bilhassa dokunmayı eylemde değilde düşüncede ve duygularda hissedilir kılmanız hoşuma gitti. İnsan ancak birilerinin gönlüne dokuna bildiğinde karşılığını alır. Eyleme geçen dokunmayı tanımlamanızda anlamlı. Meşru olmayan dokunmayı ise insani kavramların dışında ele almışsınız ki bu muhteşem.

    Güzel bir gün dileklerimle, sevgi ve selamlar Ece ablacığım...

    YanıtlaSil
  8. En kritik cümlemi fark etmen beni mutlu etti. Doğru mu yazdım diye, gecenin bir vakti bayağı düşündüm, anlamlı olmasına gayret ettim. Ben de senin bloğunu gezeceğim, şiirlerini okuyacağım, yorumlar bırakacağım. Çok teşekkür ederim. İyi akşamlar diliyorum kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  9. Cevaplar Çok güzel olmuş Emeğine yüreğine sağlık Ece Ablam Dilerim her şey güzel gönlünce olur sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canımm. Amin, hepimiz için öyle olur dilerim. Sevgilerimle :)

      Sil
  10. Bu mimin sorularına verdiğiniz cevaplar çok hoşuma gitti. İçtenliğinizle yazmışsınız. Yine de sizin kadar cesur olabilir miydim? Ben hemen kendimi kapatma eğilimindeyim.
    Güzelliklerle dolu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yaşım ilerledikçe cesur olmaya başladım. Artık pişmanlık yaşayacak ne vaktim, ne hâlim var. O zaman tek seçenek kalıyor, mücadeleye devam... Teşekkürler canım, ben de her gününüzün birbirinden mutlu geçmesini diliyorum. Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Ece Abla çok içten yanıtlar. Ben maalesef insanlardan çok uzağım. Sevgimi doğaya veriyorum. Bir köpeğe ya da nar ağacına yaklaştığım gibi insanlara yaklaşamıyorum. (Çekirdek ailem hariç)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da hak veriyorum sana yavrum. Ben kaçamıyorum da. Beni gören inceleme ve soruşturma ihtiyacı hissediyor nedense :))

      Sil
  12. çok ince detaylarına kadar,samimi ve içtenlikle duygularınızı ifade etmişsiniz..:) inanın ben böle şeyleri pek beceremem..bunu yapabilmem için çok sakin bir kafaya ihtiyacım ve etrafında sakin bir ortam olması gerekiyor..öyle bir sakin ortama henüz denk gelmedim maalesef.. :( eğer gelirsem belki bunları detaylarına kadar mantıklı bir şekilde irdeleyebilirim..:) bilgiler için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Yıldırım. Yaşamımdan örnekleyerek yazmak galiba tarzım benim. Vakit buluyorum evet, o konuda şanslıyım. Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  13. çok güzel hazırlanmış sorular ve içten verilmiş cevaplar,,,,

    YanıtlaSil
  14. İçim rahat etmedi,yazdım bu mimi :) Yarın yayınlayacağım ablacığım :) Umarım beğenirsin :)

    YanıtlaSil
  15. Ah canım benim. Sağ ol emeklerine sağlık. Çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  16. Hayatımda olmasını istediğim kişilerin yalan konuşmalarına tahammül edemem. Samimi ve güvenilir olduklarında daha güzel, daha çok mutluluk içinde günlerimizi geçirmiş oluruz. Güven veren güvenilir olduğunu hiseder. Yalan konuşmayan konuşanı kısa serede öğrenir. Samimiyet zaten bire birdir.. Doğrunun yanındaki eğriyse nası bir bütünleşme veya birliktelik hayatta varolmaya dair gerçekleşir. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Salman. Yazıyoruz işte gönlümden, yüreğimden akanları boşa götürmeden paylaşıyorum. Son cümlen son dört yıldır çektiklerimin özeti gibi. "Doğrunun yanındaki eğriyse nasıl bir bütünleşme veya birliktelik hayatta var olmaya dair gerçekleşir?" Gerçekleşmiyor zaten Salman. Sadece sevginin yolunda Mecnunluktur bu, hepsi o kadar. Bitişlerin insanı kendi bitişine sürüklemesi. Herkes bitişe dayanamaz, bile bile yaşar işte. Sevgilerimle oğlum. Ayrıca hoş gelmişsin bloğuma. Dönüş yapacağım.

      Sil
  17. Güzel ve tatlı yanıtlar. .
    Yurdagül hanımin blogundan geldim.
    Yorumlarınızı okuyordum bazen.
    Sevmek ve sevilmek gereksinimi hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şey. Insanlar sevgi açlığı ve yoksulluğu içinde yaşam sürüyorlar ne yazık ki. .
    Gönül dolusu sevgiler size...
    Selamlar saygılar. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Sağ olun, mutlu oldum. Sevgi yoksulluğu ne zordur gerçekten. Hani çoğu değil de, samimisi olsa onunla da yetinebilir insan. Ben de çok sevinerek kabul ediyorum sevgilerinizi. Hem de çok teşekkür ederek. Selam, sevgi ve saygılar size de.

      Sil
  18. OMG okuduğum en uzun ve en kaliteli "mim" oldu. "mim"lere katılmayan biri olarak beni "mim"lere ısındıran bir yazı oldu... Abla son yazılarda döktürüyorsun :)

    YanıtlaSil
  19. Sağ ol Mustafa. Yazıyorum işte, beğenmen beni çok mutlu etti.

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la