Yeni Bir Mim ''Sizin Şehriniz''

Şehrimizin tanıtımı
İstanbul
 Seni hiç bu kadar sevmemiştim İstanbul 
Ama dilerim üzerinde dönen oyunlara Allah izin vermez!!!            

İstanbul öyle kolay anlatılabilir bir şehir değildir. Ben sizlere, araştırdığım kadarıyla yakın tarihten bu güne değin anıldığı isimlerinden bahsetmek istiyorum. Sanırım tarihi eserlerinden, tüm güzelliklerinden bahseden arkadaşlarımız olacaktır.

Zira ben bir çok nedenlerle İstanbul'un nadir yerlerini uzun aralıklarla görebildim. İstanbul'lu değilim. Kaderin İstanbul'a yolunu düşürdüklerindenim Ben kara iklimi çocuğuydum. Bu yüzden, İstanbul bana, hem bu nedenle, hem de kalabalığı nedeniyle hiç bir zaman cazip gelmedi. Ama burada ömrünü mutlu olarak geçirenlere gıpta ile bakıyorum. İnsan istediği, dilediği yerde yaşamalı. Fakat karar alabilmek için bir çok faktörün ve karar alacak kişilerin düşüncelerinin müspet yönde ortaklığı gerekir. En azından istediğim bir beldede hayatımın geri kalanını geçirmek en büyük dileklerimden biridir.

Memleketim olan Konya'dan bahsetmek isterdim size. Fakat yine kaderin çizdiği yol, oradan beni tam kırk dört  senedir geçirmedi... Siz inanmayın "Afyonun kaymağı ve ardından gelen kafiyeli söze." İnsanlarımızın diline pelesenk olmuş biraz özensizce söylenmiş sözlerdir ancak...Akıllı insanlardır Konya'lılar! Vatanımızın ise her şehri, tarihle yoğrulmuş ve kendilerine verilen adları altında teslim edilen topraklarda varlığını sürdürmektedir. Allah vatanımızı ve bütünlüğünü korusun. On üç yaşımdaydım. Sevgili rahmetli amcam bizi 'Mevlana Hazretleri' nin türbesine ziyarete götürdüğünde o kadar heyecanlıydım ki, türbenin kenarındaki hat zincirlerinin birleştiği metal başlıklardan birini düşürdüğümde çıkan sesten herkesin dönüp bize bakması ile, yaşadığım üzüntü, utanç ve korku üçlemesine bir de amcamın belki bana kızar korkusu eklenince bayılacak gibi hissetmiştim. Memleketime selam olsun. Elbet bir gün....
Yine de beni misafir ettiği için manevi olarak minnet duygularım vardır İstanbul'a. Vatanımın en görkemli şehridir. Hiç bir zaman bir felaketle sınanmamasını ve içinde yaşayanlara sevgiyle kucak açmasını dilerim.

Tam 1004 yıl 'Bzantion' olarak anılan, 1116 yıl da 'Konstantinopolis' olarak adını almış. Osmanlı İmparatorluğu fethettikten sonra 'Konstantiniyye', 'Stanpolis', 'Dersaadet' yani mutluluk Şehri, 'Asitane', 'Darülhilafe' ve 'Makarrı Saltanat' olarak da adlandırılan şehrin adı Cumhuriyet'in ilanından sonra İstanbul olarak son adını almıştır. Bir ajansın derlediğine göre, Yenikapı'da bulunan kalıntılarla tarihi 8500 sene önceye dayanan şehre, M.Ö 667 de Antik Yunanistan'daki Megara'dan gelen Dorlu Yunanlı yerleşimciler bir koloni kurmuşlar ve yeni koloniye kralları Byzas şerefine' Bizantion'adını vermişler. Kente 330 yılında Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edilince, Latince 'Yeni Roma' anlamına gelen'Nova Roma' adı verilmiş ve bu isim ise çok benimsenmemiş.337 yılında İmparator 1.ci Konstantin'in ölümüyle kentin adı onun şerefine 'Konstantin'in Şehri' manasına gelen 'Konstantinopolis'e çevrilmiş. Bizans İmparatorluğu' nun hükmü boyunca resmi olarak bu adla anılmış.

Osmanlı İmparatorluğu 1004 yılında şehri fethettikten sonra isimle ilgili bir ters düşünceye sahip olmamış. Ayasofya Müzesi başkanı ve tarihçi Haluk Dursun, bir ajans muhabirine yaptığı açıklamada İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethinden sonra bir çok isminin olduğunu belirterek, bazı resmi isimlerin çok az kullanıldığını, bazılarının da halk tarafından benimsendiğini belirtmiştir.

Kelimenin kökeni ise, 'Stinpolis'nin, Rumca ve 'şehre doğru' kelimesinin bozulmuş hali olduğunu ifade etmiştir. Yani İstanbul'umuz bir çok devre şahitlik etmiş tarihi ve 'Kültür Başkenti' sıfatıyla dünyaya karşı gururumuzdur. Allah Kıyamet'e kadar tüm vatanımızla birlikte, ismini ve vücudunu muhafaza eylesin.


Şehrimiz
Deniz otobüsü


Cafe Tigris kızıma bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum. Vatanımızın kim bilir hangi yörelerinden blogger'larımızın yaşadıkları şehirlerinin tanıtım yazıları gelecektir. Aynı vatanın evlatlarıyız. Vatandaşız, kardeşiz, hemşehriyiz. Sınırlarımızın emanetçisiyiz.

HEPİNİZE SEVGİLER. TÜM BLOGGER ARKADAŞLARIM VE ÜLKEMDE YAŞAYAN TÜM İNSANLAR...

Görseller alıntıdır


Ece Evren      İstanbul     03.07.2016  23.38 


24 yorum:

  1. Sanırım istanbul'da hayatını 'kısmen' mutlu olarak geçiren insanlardanım :) İyisiyle kötüsüyle bütün şehir sakinleri olarak yaşamımızı devam ettirmeye çalışıyoruz.

    Eline sağlık abla, güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim seni gördüğüme Oktay,hoş gelmişsin ...Ah İstanbul ahhh..Geçen günlerde hakkında şiir yazıp belki de onu kırdığım:))İstanbul..Tabii ki de benim de mutlu olduğum günler çok oldu.Tam kırk sekiz sene beni sardı, sarmaladı. Yorumun için teşekkürler Oktay,İyi geceler dileklerimle.Ece ablan:)

      Sil
  2. 'Şehr-i İstanbul' ifadesini evvelden beridir çok seviyorum Ece Abla. Şiir gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zülal kızım.Zaten her hali şiirlere romanlara konu olmuş bir şehrimiz.Sevgilerimle yavrum:))Ece ablan..

      Sil
  3. Csnım ablacım , hemen görevini yerine getirmiş . Çok teşekkür eferim . Çok güzel bir yazı olmuş. İstanbul'da yaşayıp da tarihi hakkında acaba kaç kişinin bilgisi var? Kalemine sağlık süpersin , çok çok öptümmmm ;))

    YanıtlaSil
  4. Ne demek canım kızım.Hem de ne zevkle geçirdim yazımı bir bilsen:)Fakat gerçekten konusu itibariyle çok özel bir mim. Şimdi kim bilir hangi şehirlerimiz hakkında ne bilgiler edineceğiz.Seni ayrıca bu nedenle yeniden kutlarım.Güzel bir hafta ve işlerinde kolaylıklar dileklerimle Tigris'im.Ece ablan:))

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Ece abla,
    Öncelikle memleketine gönderdiğin selamını alayım. Aleyküm selam...
    Hemşehri çıktık :) Konya ile ilgili anlattıklarını, özlemini okuduktan sonra İstanbul'a yoğunlaşamadım bile. Algıda seçicilik oldu sanırım ;) Bir çok şehri görünce gerçekten de Konya'ya hayran kalıyorum. Zaten ruh halim biraz hüzünlü bugün. Ne biliyim yazın hüzünlendirdi beni. Kim bilir ne acılar yaşandı yüreğinde memleketinden ayrı geçirdiğin günlerde. Sevgiyle kal ablacım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hassasiyetin için çok teşekkür ederim canım .HJemşehri olmamız çok sevindirdi beni de.Toprağımsın yani.Olsun,senin gözünden yaşarım ben de.Ama bir arkadaş bulup görmek istiyorum inşallah.Sevgilerimle kızım benim.Ece ablan:))

      Sil
  6. Ece Ablacığım, çok güzel yazmışsın Şehr-i İstanbul'umuzu. İşte kimileri kaçmak ister, bense özledim. Yakındayken kıymet bilemiyoruz belki, uzaktayken hasret çekiyoruz.
    Sevgiler ablacığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru canım, aslında biraz uzak kaldığımızda anlayabiliriz sevip sevmediğimizi :)Yorumun için teşekkürler canım.Sevgilerimle:)

      Sil
  7. Çok güzel hazirlamissiniz. Benim hem bütün ailem hem ben istanbulluyuz ancak su anda yasamak istemezdim. Yasadigim sakin minik sehir bana daha rahatlatici geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Derya, sakinlik gibi var mı?Sonradan alışmak diye bir şey yok zaten bende.Eşim yaşarken neyse de, şimdi sakin bir yer istiyorum.Sevgiler canım:)

      Sil
  8. Çok güzel yazmışsın Ece ablacım ellerine sağlık. Özellikle tarihini anlatman çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Dream,çok teşekkürler canım.Sevgilerimle:)

      Sil
  9. Ece Ablam artık işimi gücü bıraktım koştum sana :) Paylaşımlarımdan sonra yorumlarını okuyorum Gözde kızım paylaşmış geldim yazmışsın naz'ın blogun da gördüm. Sonra yine google plusta bir paylaşamını gördüm canını sıkan bir durum olmuş sanırım anlamaya çalıştım anlayamadım :(

    Umarım iyisindir, yorumlarınla karşılıyorum Ece Ablam'a uğramalıyım diyorum bir türlü nasip olmadı. Bugün uğrayabildim. Dünyanın hangi şehrine gidersem gideyim gözüm İstanbul'u arar. Hele bir de Boğaz'a karşı ince belli bardakta bir çay içersen değme keyfine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeki insanın hali başka oluyor.Hoş geldin canım.Bir durum olmuştu,hallettim onu.Şimdi rahatım canım.İstanbul'a uğradığında misafirim ol isterim:) Sevgilerimle Gözde kızım :))

      Sil
    2. şimdi iyi olmana çok sevindim Ece Ablam :) İstanbul'da yaşıyorum, Anadolu yakasındayım <3

      Sil
  10. Ben başka şehirdesin zannettim inan :))Bir gün buluşuruz inşallah canım. Biz Halkalı'da Tema İstanbul Sitesindeyiz.Yolun düşerse uğrarsın belki...Ne güzel olur. Sevgilerimle canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Ablam İstanbul'un bir ucunda sen bir ucun da ben :) Pendik'te yaşıyorum olurda yolum düşerse mutlaka sana yazarım Ece Ablam ben geldim diye :*

      Sil
    2. Gözde'm sevinirim.Hangoutstan da olur canım.Sevgilerimle canım.İyi geceler :))

      Sil
  11. İstanbul'un hem geçmişine hem de bugününe ışık tutan bir yazı olmuş. Güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler Cem Kazan.Ziyaretiniz sevindirdi.Size de güzel günler.

    YanıtlaSil
  13. Konyalı çok sevdiğim bir arkadaşım var. Ben şehirlere göre ayrılmasına insan ayrımına karşıyım. İnsan insan değilse nereli olduğunun önemi yok. Ben İstanbul'u çok seviyorum Ece abla. Kalabalığına ve trafiğine rağmen bu şehirde mutluyum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Sezer'ciğim. Konya'da doğmak; oranın benim kıymetini asla yadsımamam gereken bir olgudur.Kim bilir derinlerde; belki Mesnevi'den, belki Nasrettin Hoca'nın nüktelerinden bende de bir parçalar vardır sırlar alemi zihnimde... Ama genel olarak tutucu bir memleketim olduğunu biliyor ve üzülüyorum.Yakışmıyor bunca değerli büyüklerimizin orada vücut bulup, bağırlarında yatmasına. Bu modern inanca saygılı olmalılar bence. Biz laik Cumhuriyetin, Türklüğümüzle gurur duyduğumuz fertleriyiz.Düşünceler ve kör inançlar artık değişmeli,geriye değil,ileriye gitmeliyiz.
      Sevgilerimle Saadet kardeşim :)

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la