Alışkanlık İşte...


Kırmak, Yorum,
Gönül Kırmak

Alışkanlık İşte...

İyi akşamlar hepinize. Beni bilenler bilir. İnsanların birbirlerine saygılı, kibar davranmasını; kötü yorumların kalp kırdığını, eleştiri bile yapılacaksa hedefteki kişiyi kırmamak için özenli yorum yapılmasını yeğlerim. Bir hevesle yazmıştır blogger. Hayali ya da gerçek bir ürün oluşturmuştur. Emeğe saygı gerekir. Ben nice imla hataları görüyorum bazı yayınlarda, şuradan buradan haber uçurayım da, biri fark edip onu kırmasın diye. Eğer cesaret edip münasip bir dille yaparsam bile, sonradan "üzüldü mü acaba?"'diye kuşku duyuyorum.

Yazdıklarımız şu veya bu yarışmada ödül peşine düştüğümüz yazılarımız değil. Kimimiz, bizi inciten yaşadıklarımızdan ders olacak nitelikte olanları yazarız. Kimimiz damak tadı hakkında, kimimiz gezip gördüğü yerleri resmedip paylaşarak, fakat hep iyi niyetle yaparız bunu. Oscar'a aday değiliz nihayetinde. Hoşgörü esastır. Yazdıklarımız bir yarışma dosyası da değildir. Herkese hitap etmemesi, karşıdaki kişinin o konulara ilgisizliğinden, saçma bulmasından, ya da hiç hoşlanmadığı konu veya anlatım dilinden olabilir. Yapılacak tek şey takibi bırakmaktır. İlerisi uğraşmaya girer ve uğraşılan da etten kemikten, duyguları ve sezgileri olan, üstüne kırılgan ve hassas yapısı olan biri olabilir. Elbette tadı kaçar. Doğaldır. Yapısına ve tahammül gücüne göre tepki de verir. Gülü koparanın parmağı zedelenir. Bu eleştirel düşünce o kişinin yazdıklarının kötü olmasından kaynaklanmaz. Maksat muhalefettir. Şahsın algısı bu tarza kapalıdır. O zaman "Benim burada ne işim var, hiç hoşlanmadım." der ve gider.Burada çoğunluğun değerlendirmesi baz alınır. Öyle fitili ateşleyip, sonucuna itiraz etmek olmaz. "Ben yaptım oldu" olmaz. Beğenmek zorunda değilsin. O zaman "güle güleee" en uygun uğurlamadır.

Eğer ateş yangına dönerse harlı olur atışmalar. Biz ve egolarımız. Bize yettiğinden fazlasını işletirsek egomuzun, bunu alışkanlık haline getirirsek, kendimizi eleştirmen sanıp, komik hallere düşeriz. Başkasına sataşmayı hak sayarız. Burada aşağı yukarı tavır ve tarzlarını artık az çok kestirebildiğimiz yüklüce bir sayıda bloggerlarız. Yorumlarımız, bizi az çok tanıtan kayıtlardır, düşüncelerimizdir. Bloğumuz ise meraklarımızı, ilgi duyduğumuz konuları ve buna bağlı paylaşımlarımızı kaydettiğimiz depolarımızdır.

Öncelikle kendi yayınlarımızla birleşenleri olan, ve merak ettiğimiz konuların işlendiği, faydalanacağımız  blogları takibe alırız. Çok hoşumuza gider okur, yorumumuzu bırakarak yazarı da mutlu ve motive etmiş oluruz. Yorum ne kısa, ne de çok ayrıntılı olmamalı. Saygıyı her zaman korumalı ve kelimeleri özenle seçmelidir. Sadece bugün birden şok olduğum iki yorumcu nedeniyle bu yazıyı geçiyorum.

Düşünmek ve düşündürmek üzere.

Ece Evren   06.05.16  

27 yorum:

  1. Ece Ablacığım, yazını içim içimi yiyerek okudum. Bahsettiğin bir kişiyi tahmin ediyorum. O kişi, ciddi problemleri olan tahminimce orta yaşlı biri... Tamamen kötü niyetli, tamamen! Senin cevap vermene değmez, amacı zaten ortalığı karıştırmak gibi geldi. Böyleleri için güzel canını sıkmana değmez. Sen çok hassas birisin Ece ablam, düşüncelisin. Biz seni çok seviyoruz, üzerine titriyoruz. Sıcacık kalbini kötüler yüzünden yorma ablacığım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Blana,anlayacağınızı biliyordum.Sizleri üzdüğüm için de ayrıca affınıza sığınıyorum.Sizleri seviyorum.İyi ki tanımışım.Güzel bir gün dileklerimle yavrum.

      Sil
  2. Çok haklısın Ece abla. Yazın açık ve net olmuş emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sema'cığım.Sevgilerimle canım :)

      Sil
  3. Kırgınlığını bile ne kadar naif dile getirmişsin Ece Ablam. Bu mecrada da her şeyle karşılaşmak mümkün maalesef. Seni seven o kadar güzel insan var ki. Ayrıca iyi niyetini de biliyoruz. Cismen tanısam yine bu kadar çok severdim sanırım seni. İyi hafta sonları dileklerimle..Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni tesellin için çok teşekkür ederim Özlem.Birbirimizi görmeden ancak bu kadar sevebiliriz.Ablanız, teyzeniz hangisi olursa kabulüm ,gerçekten benim için değerlisiniz.Zaman zaman düşünüyorum, bir de görebilsem kızlarımı diye.Buna da şükür diyorum sonra.Tanıdım ve varlıklarından haberdarım ya...Sana da güzel, mutlu ve en önemlisi sağlıklı bir hafta sonu diliyorum canım.Sevgilerimle :)

      Sil
  4. Eleştirmek iyi tamam, ama kalp kırmak, yazdığının nereye gideceğine bilmemek bir vurdumduymazlık olur sanırım, her yazıya katılmaya biliriz, aynı fikirde de olmaya biliriz, zaten kişisel blog olmasının sebebi bu kişiye ait, sen katıl katılma oku okuma, ben bunu bilir bunu söylerim Ece abla, en güzeli bu arkadaşlara yolun açık olsun haydi sen başka limana demek..Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşün Adam Mutlu kardeşim, orada yazdığım bir cevapta bile ki her insanı üzer,onun içine bile işlememiş.Fakat insani yönünü bulup çıkarmak da istedim.Ama nafile.Kesinlikle yolu açık olsun.İlgine ve desteğine teşekkürler, ailen ile mutlu bir hafta sonu diliyorum. Sağol kardeşim :)

      Sil
  5. Merak ettim bu kişiyi gerçekten. Bir çırpıda okudum resmen yazdıklarınızı.
    Böylelerine itafen bile bişey yazmak onları ben doğruyum duygusuna yöneltir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmez canım, zira doğru bir tanedir.Ona ithafen değil, ben her zaman tecrübe ettiğim şeyleri yazarım.Düşündüğüm şey, benim için doğruysa o bana da, vicdanımın rahatlığına da yeter.İsteyen istediğini düşünsün.Bir yerde tıkanır mutlaka yanlış.Taktikten hiç anlamam ben.

      Sil
  6. Böyleleri için kendini sıkma Ece abla ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha öncesinden deneyimliydim.Kolay atlattım Emre.Sağol düşündüğün için.İyi tatiller yavrum :)

      Sil
  7. Çok haklısınız ''Gülü koparanın parmağı zedelenir.'' Eleştiri çok önemli ama saygı çerçevesinde ve karşısındakini kırmadan incitmeden. Saygı demişken hayatımdaki en önemli şey o olmazsa insanlarla nasıl güzel iletişim kurarız , nasıl güzel yerler ediniriz kalplerde. Herkesin aynı hassasiyette olmalarını istiyorum. Blogger olarak bilinçlendirmeye yönelik bu yazınızdan dolayı size teşekkür ederimm , kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Başak, Mecburuz birbirimizi saymaya, ama herkesi sevemeyiz.Buna itirazımız yok.Ama kırmak, hak almaktır.Güzel yorumun için sağol kızım. Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Güzel yüreklimm benimm , kocaman öpüyorum seni Ece teyzemm , güzel bir hafta sonu dilerim sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım kızım.Senin de güzel geçsin hafta sonun yavrum.Çook öpüyorum seni kızım benim :)

      Sil
  9. Çok güzel bir konuya deginmissiniz. Ne var kalp kiracak ne var birbirimizi çekemeyecek? Yazmayi seven insanlar olarak surda bulusmusuz. Okumak istemeyen takip etmez. Açik bie sekilde kötü yorum yazan insanda ben artniyet ararim ancak. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Derya'cığım.Ben hassasım, gerçekten yaralanıyorum.O nedenle yazdım. Halbuki biz hanımlar kıymet biliyoruz.Yalnız bir genç kız blogger kardeşimi gördüm ona sanki destek çıkmış küfür konusunda, onun adına üzüldüm.Konuyu da biliyordu halbuki.Bazı çocuğum yaşında karşı cinsten kişiler beni bayağı kırdılar ve yordular.Ama atlattım.Kulaklarımı onlara tıkamaya karar verdim.Direkt siliyorum yorum gelirse.İlgine teşekkürler. Sevgilerimle kızım.

      Sil
  10. A!!! Ece'ciğim yazının sonunda seni şoke eden bir yorumcu olduğunu yazmışsın, üzüldüm buna, birkaç gündür sana gelememiştim, malum senaryolarım, ev işleri, yeğen oğlum bende, her arkadaşa yetişemiyorum, bugün gelebildim anca, o yüzden kimin seni yorumuyla üzdüğünü, şoke ettiğini bilemiyorum. Geçmiş olsun. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım.Hem de haftanın bloğu seçmişti Kore Fenomeni kızım.Orada bir erkek blogger.Nasıl da hırslanmış.Zaten bloğuma adsız diye profilsiz birinden sataşmalar yapılıyor sık sık.Hassasım,boşveremiyorum.Ama artık tıkadım kulaklarımı.
      Evet canım, işlerden fırsat bulunmuyor ama aklımız da bloğumuzda kalıyor. Kolay gelsin canım sana da.Yorumun ve seni görmek mutlu etti beni. Sevgiler.

      Sil
  11. Ece ablam gerçi çok geç bir yorum olacak ama ben daha yeni gördüm. Kim üzdü seni bu kadar bilmiyorum ama kötü söz sahibinindir diyebiliyorum ancak. Üzülme sen kendine iyi bak ablacım. Sevgilerimle 💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok popüler biri. Ama o bilir niyetsizliğini. Nedense hep erkek ve oğullarım yaşasaydı onlardan epeyce küçük birileri. Ben kendime geldim Zehra'm. Devam ediyoruz kaldığımız yerden. Zaten bloğumu ihmal ettim epeydir. Gömülmek içine ve unutmak istiyorum o acı sözleri. İlgine teşekkürler yavrum. Sevgilerimle :)

      Sil
  12. Çok haklısın ablam yani söylenecek çok şey var ama buna bile değmezler.

    YanıtlaSil
  13. Emre oğlum. Bu eski bir yazı idi, ama güncellendi sayelerinde. Değmediğini anladım. Bugün yeni bir gün. Sizi tanıdıktan sonra bambaşka gözlerle bakıyorum artık hayata. Sevgiler oğluma :)

    YanıtlaSil
  14. Ece ablacim.cok güzel ve dogru bir konuya deginmissin. Malesef var oyle kisiler. Takilmamak düşer bize.

    YanıtlaSil
  15. Alıştırdılar yani Şeyda'cığım. İlk şok ve kinci günü üzülmenin saçma olduğunu anlıyor insan..

    YanıtlaSil
  16. Her yere yazardım elimde olsa
    "SAYGIDA MECBUR, SEVGİDE SONSUZ İNSANOĞLU "
    Bloğumu ziyaret ederseniz sevinirim :)
    https://afillizerre.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la