Gözlerin Çılgın Dansı 'Vertigonun Tanımı'


Göz dönmesi
Vertigo

İnsanoğlu yaratıldığından beri çeşitli hastalıklarla boğuşup durmuştur. Bu hastalıklardan bazıları ölümcül, bazıları nevine ve tuttuğu organın vücuttaki görevine göre işlerliğini aksattığında tüm sistemi risk altına sokabilir . Hastalanan kişinin de  hayatını zorlaştırırlar. Bazıları tedavi edilebilirdir. Bünyeye, hastalığın çeşidine, hikayenin süresine göre tatsız bir süreçtir. Genetik hastalıklar en kaçınılmazı ve şanssızlıktır. Kişinin mutlaka yakalanacağı bir tuzak gibi.

Psikolojik rahatsızlıklar ise, direkt davranış bozukluğu yaptığı için önem sırasında başlarda olmalıdır. Çok çeşitlidir. Bir çok toplumda tabu olarak kabul edilir. Ailede bir kişide olsa bile herkesi etkiler. Tıp, psikolojik rahatsızlıklara 250 civarında  çeşit tanımlaması yapmıştır. Daha rahat anlaşılması için de farklı kategorilere ayrılmıştır. Hele bazıları, beynin yapısında ya da fonksiyonlarında oluşan bozukluklardan kaynaklanmakta. Toplum psikolojisine değinirsek, psikolog ve sosyologlar toplumsal şartların insanlar üzerindeki etkisini araştırırlar. 

Beyin hastalıkları. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi onayı ile 2014 yılını 'Avrupa Beyin Yılı'olarak ilan etmiş.Bu karara paralel olarak Türk Nöroloji Derneği tarafından  2014 Nöroloji Türkiye Beyin Yılı ilan edildi. Bir çok bilimsel ve toplumsal etkinlikler arasında yer alan 'Nöroloji Öyküleri'yarışması istenen ilgiyi görmüş, katılım üzerine dernek farkındalık yaratabilme  başarısını elde etmiştir.

Derneğin bu aktivitesi, hastaların bizzat yaşadıkları hikayelerini kendi anlatımlarından okumanın daha sağlıklı olacağı düşüncesi çıkışlıdır. Bu dallarda eğitim görecek öğrencilerin, bu hikayeler ışığında daha sağlıklı öğrenmeleri amaçlanmıştır.

Velhasıl hastalıklar, ilk çağlardan beri insanlar için başlı başına bir tehdit unsurudur. Ben, vertigo ile tanışma dönemimden, tetkik ve nihayetinde teşhis konduktan sonra, yaşam tarzımda uygulamam gereken kurallarından bahsetmek üzere karşınızdayım.Ve açılan öykü yarışmasına bu hikayemle katıldım. Yarışma sonuçlandıktan sonra, seçilmiş öyküler arasına katılmayı başardım.


VERTİGO...Bu hastalığın adını bilirdim. Ama bilmekle, onu tanımak arasındaki dağlar kadar farkı hiç beklemediğim bir anda öğrendim...

2'ci Bölümde Vertigonun nasıl bir rahatsızlık olduğundan bahsedeceğim. Ardından hastalık hikayeme geçeceğim. Görüşmek dileğiyle.
Dilerim hastalıklar hepinizden uzak olsun. 

Sevgilerimle...


Ece Evren         




17 yorum:

  1. Vertigonun tanımı çok ilginç verilmiş. Ben ikinci bölümü merakla bekleyeceğim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Makbule hanım, bu defa yazıların aralığını daha kısa tutmak düşüncesindeyim.Yorum için teşekkürler.İyi gecelar dileklerim ve sevgilerimle.

      Sil
  2. Vertigo hastalığını çevremden biraz biliyorum. Genel anlamda vücutta dengeyi sağlayan unsurları etkileyen bir hastalık sanırım. Sıkıntılı bir süreç ama çaresi de var diye biliyorum. Yazının devamı gelince daha iyi öğrenmiş olurum bende. Teşekkürler, saygılar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgin için teşekkürler Serhat.Ben artık onunla yaşamayı öğrendim.Çeşitli nedenleri var.Şükür ki benimki pozisyonel vertigo.Bu öykümle yarışmaya katıldım.Seçilmiş hikayeler arasında basılan kitapta yerini aldı.Biraz hastalıktan bahsedip öyküme geçeceğim.Sevgilerimle Serhat.İyi geceler, başarılar sana eğitim sürecinde.Ece ablan.

      Sil
  3. Ben askerdeyken iki kişiyi vertigo nedeniyle çürüğe çıkarıp terhis etmişlerdi. İkinci bölümü ben de bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum.Hareketlerle tetiklenen bir rahatsızlık çünkü.İkinci bölümü hazırlıyorum Cem kardeşim.Yorum için teşekkürler.Verimli bir hafta dileklerimle.Sevgiler :)

      Sil
  4. Ece Ablam :) Nasılsın diye sormak için geldim, yazını okumadan yatmak istemedim. Ben ilk kez vertigo hastalığı diye bir şey duydum. Hem yaşım hem de etrafım da rastlamayışımdandı. Sonraki yazını merak ediyorum. Anneler günün kutlu olsun öpüyorum koskocaman <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canııım, hoşgeldin.İyiyim inan.Yazmak benim her sıkıntımı alıyor.Anneler Günü'm sizlerin sayenizde daha bir anlam kazandı.Hikayeye, ikinci bölümde hastalığın kısa bir tanıtımından sonra geçeceğim.İlgine sonsuz teşekkürler Gözde'm.Sevgiyle öpüyorum seni yavrum :)

      Sil
  5. Geçmiş olsun Ece abla.. Senin kadar bilgi sahibi elbet değilim ancak manevra uygulamasının baya iyi geldiğini biliyorum arkadaşımdan. Eğer ilgilenirsen Med Amerikan'da yapılıyor. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağmur, hoşgeldin kızım.Yaşa ve hastalığın çeşidine göre tüm tedavileri bulan tıp, bu konuda da başarılı olmuş.Ama vertigo ile ilk tanışma çok müthiş bir deneyim.İlginden ve üstelik içten tavsiyenden nasıl mutlu oldum anlatamam.Ama gereken tüm tedavileri oldum Yağmur kızım.Onunla yaşamayı öğrendim.Sevgilerimle canım.

      Sil
  6. Çok geçmiş olsun Ece Ablacım, teyzemden biliyorum epey zor bir rahatsızlık, dışardan bir şey yokmuş gibi görünüyor ama gündelik yaşam kalitesini çok düşürüyor :(( yalnız vertigonun tanımı ancak böyle güzel anlatılabilirdi gözlerin çılgın dansı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.Zaten bu başlıkla katılmıştım öykü yarışmasına.Bugün başlıyorum, bloğuma geçeceğim.Teyzene de geçmiş olsun dileklerimi söylersen sevinirim.İlgine teşekkürler.Sevgilerimle kızım :)

      Sil
  7. annemde var vertigo..ara ara atakları geliyor..zor bir hastalık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmişsin yavrum.Annene de geçmiş olsun dileklerimi iletmeni isterim. Eğer tip olarak teşhis konduysa tüm kurallara uymak zamanla sonuç verebiliyor.Hareketlerimiz ani olmayacak, ki ben çok hareketli biriydim. Şimdi ağır çekim yapıyorum resmen.Zamanla unutturur dilerim kendisini. İlgine teşekkürler kızım.Sevgilerimle.Tekrar geçmişler olsun anneciğine.

      Sil
  8. Çok geçmiş olsun Ece ablacığım, ilk bölümü okumadan ikinciye geçmek istemedim. Vertigo'yu çok duyuyorum, hemen ikinci bölümü okuyacağım ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım bunlar benim katıldığım öykü yarışma hikayelerim.Hem vertigo hakkında bilgimiz olsun diye yazıyorum.Altı sene önceydi.Şimdi iyiyim canım. Çok güzel ilaçlar var.Uçağa binemem diye korkum vardı.Ama ardından kaç defa bindim ve doktorum alakası yok diyor.İşlerinin arasında okuduğun için teşekkürler canım.Sevgilerimle güzel bir hafta diliyorum.

      Sil
  9. Vertigo ilk defa annemle duyduğum hastalıktı ve sebebi kulaktaki kristallerin yerinden oynamasıydı. Genelde yorulduğunda ve ani hareket ettiğinde oluyordu. Ben nasıl tanıştım bu hastalıkla. Geçen sene uzun saatler söz, şiir yazıp sonra da ders çalışıyordum. Oturma pozisyonum neredeyse 3-4 saat aynı kalıyordu. Üstüne bir de ağırlık ile spor yapmak isteyince Dünya gerçek anlamda dönmeye başladı. 3 gün kendime zor geldim. Bir kaç gün dinlenip, dikkat edince geçti artık..Gerçekten çok kötü bir şey onu söyleyebilirim..Bilgilendirdiğin için teşekkürler Ece abla

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la