Gözlerin Çılgın Dansı... 2.Bl.


Denge Kaybı
Vertigo
Vertigo, latince kökenli bir kelime olup, dönmek manasına geliyormuş. Vücudun denge sistemine yanlış uyarılar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan denge kaybı imiş. Dengemizin sağlanması için bir çok organımız birbirleriyle bağlantılı çalışırmış. Bunlar iç kulak, gözler, eklem ve kaslar, beyin, omurilik imiş. Bu organları etkileyen hastalıkların çoğunda vertigo sahne alırmış. En sık görüleni Bening paroksismal pozisyonel vertigo (iyi huylu, tekrarlayıcı, pozisyona bağlı vertigo). Yukarı bakışta ortaya çıkan baş dönmesine üst raf vertigosu adı verilmiş. Ondanmış demek kendimi biraz tuhaf hissedersem gayri ihtiyari yukarı bakar ve tavanı oynar gibi görürsem derhal, "nöbet gelecek, hazırlanmalıyım!" derim.

Vertigonun bir çok sebebi varmış. Kbb, Nöroloji, Göz, Dahiliye ve Kardiyolojiyi ilgilendiren hastalıklar da vertigoya neden olabiliyormuş. İç kulak kaynaklı Üst solunum yolu enfeksiyonunun iç kulak tutulumu, iç kulaktaki otolit adı verilen tozcukların fizyolojilerinin bozulması, iç kulak sinirinin iltihaplanması, endolenf diye tabir edilen iç sıvının artması, orta kulak iltihabının etkilemesi, iç kulak sinirlerini tutan tümörler ve iç kulak sıvı fistülleri. Sebep olan rahatsızlıkları özetle geçtim.Yazmam ve pratik bilgi adına gereken bir şey daha var. O da vertigonun, insanı yerle bir etmesine rağmen bir hastalık adı değil, değişik hastalıklarda görülen, denge bozukluğuyla kendini gösteren bir semptom (belirti)olması. Tıp bu konuda da yine gereken çalışmalarını yapmış, insanlığa hizmete ve çare olmaya devam etmekte.

Gözlerin Çılgın Dansı 1. Bölüm

Çok sıcak bir yaz günü...2009 un 19 ağustosu. Misafirlikteyim. Gece vakit ilerleyince herkes odalarına çekiliyor. Ben en sıcak odaya düşmüşüm. Gündüz güneşin ışınlarını emen duvarlar, bütün gece tüm acımasızlıklarıyla topladıkları sıcağı içeri vererek odayı ateş topuna dönüştürmüşler. Kızım ve torunum tatildeler. Eşimi kaybettikten sonra evde tek başıma kalamadığım için buradayım. Evet...gece çok sıcak bir gece. Uyumak mümkün değil. Ürküyorum. Başım elektriklenir gibi oluyor. Arada bir de beynimde şimşekler çakıyor sanki. Korku kaplıyor içimi. Cep telefonuma uzanıp, tam karşı odada yatan, kızımın yakın arkadaşına mesaj atıyorum, gözlerimin , çekildiklerini sonradan farkettiğim son ferleriyle."Gelir misin yavrum?" diye yazıyorum. Koşarak ve telaşla geldiğini kapı ve ayak seslerinden anlıyorum.

"Yavrum, üzgünüm seni rahatsız ettim, ama tetikte ol, kötü bir şeyler oluyor bana. Kızımı arar mısın haberi olsun ."diyorum. O ise "Teyzem, onu hiç telaşlandırmayalım isterseniz, biz yanınızdayız, sizi hastahaneye yetiştiririz korkmayın..." diyor. Biraz sakinleşiyorum."Kendinizde en ufak bir değişiklik hissettiğiniz zaman seslenin, ya da telefonumu çaldırın yeter" diyor. Uzun ve zor bir gece var önümde hissediyorum. Gözlerimi bir yemeni ile sıkı sıkı kapatarak tehlikeden kaçma çabasındayım. Halbuki tehlike içerde. Uyumaya çabalıyorum. Ev ve sokak sessiz. Yedinci kattayız. Aklıma üşüşen düşünceleri ittirmeye çalışıyorum. Gece yarına döndü dönecek, lakin ben kıpırdamadan yatıp, geleceğini hissettiğim fırtınayı irade gücümü kullanarak durdurmaya çalışıyorum. Karşı odadan horlama sesleri geliyor. Biraz rahatlıyorum. Uyumam lazım biliyorum. Dua etmeye başlıyorum. Tüm bildiklerimi teker teker ve acınası bir telaşla okuyorum. Kızım aklıma geliyor, gözyaşlarımı tutamıyorum. "Daha erken, olmaz!.." diyorum...




    Ece Evren    




14 yorum:

  1. Çok çok geçmiş olsun Ece Ablacım. Şunu bilir şunu söylerim ki bütün hastalıkların temeli üzüntüdür. Kendinize iyi bakın lütfen, sadece kıznız ve torununuz yok artık kocaman bir blogger ailemiz var. Çok çok öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Tigris'im.Vertigo nöbeti artık gelmiyor şükür.Tabii ilacımı aksatmıyorum.Sevgilerimle kızım :)

      Sil
  2. Tekrar çok geçmiş olsun Ece Ablacığım. İnsan bir de başına ne geldiğini bilmeyince daha da korkuyor, aklımıza türlü şey geliyor. Stres, üzüntü tüm hastalıkların başı... Kendine çok iyi bak Ece Ablam, çok değerlisin sen <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.Sağol ilgin için.Öpüyorum kızımı :)

      Sil
  3. Yaşayan biliyor. Ne güzel anlatmışsınız. Ben de 4-5 yıl önce geçirdim. Kulaktan kaynaklanmıştı. Nöroloji uzmanı bir baş çevirme hareketi yaptı, geçti. Başlangıçta bir gece çok tehlikeli bir baş dönmesiyle düşmem olmuştu. Artık olmuyor, ilaç da kullanmıyorum.Ama dikkat ediyorum.Biliyorsunuz çok yönlü bir hastalık, beyinden veya kulaktan kaynaklanabiliyor. Stres ve yorgunluk tetikleyici. Size de geçmiş olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule hanım, beni anlayabilmeniz tesellim oldu ama vertigo ile tanışmasaydınız sevinirdim.İnşallah Allah bir daha göstermez canım.Geçmişler olsun.Ben de iyiyim şükürler olsun.Tabii ki uykuma çok dikkat ediyorum.Doktorumun önerilerine uymam gerekiyor.Sevgilerimle canım :)

      Sil
  4. Çok geçmiş olsun annemde vertigo mevcut kolay değil kendinize iyi bakın öperim sizi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mayıs Yağmuru.Annene de geçmiş olsun dileklerimle.Sevgilerimle :)

      Sil
  5. ece ablacım Allah uzun ömürler versin sağlıkla mutlulukla inşallah. Vertigo illet bir rahatsızlık. Ablamı da tutardı. Doktora gidiyor doktor sağa sola yatırıp kristallerini yerine oturtuyordu. İş sıkıntıları varken oluyordu. Çok şükür uzun yıllardır olmuyor. En üzgün zmanda geliyor o vertigo.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.Ablana da geçmiş olsun.Evet, kolladığı durumlar çok.Artık iyi geçiniyoruz onunla.

      Sil
  6. Çok geçmiş olsun Allah daha büyük hastalıklardan korusun sizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizi korusun inşallah.Teşekkürler.

      Sil
  7. Ece ablaa Allah şifa versin. Diğer yorumlarda dedikleri gibi burada kocaman bir ailenin büyüğü olarak kendinize iyi bakmanız gerek. dualarımız sizinle.
    Gülücüklü Kal Teyzelerin teyzesi ... hihi teyzem yoktu normalde artık bir tane var :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim.Teyzen olmak sevindirir beni.Kendime bakıyorum inan.Sizleri çok seviyorum.Duaların için amin diyorum, ben de sevdiklerimin, hatta yaşayan herkesin sağlıklı ve mutlu olmasını diliyorum.Kendine iyi bak Talha .Hep gülücüklü ol dilerim.Sevgilerimle :)

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la