Şikayetname 3.Bl.


Ağlayan Fil
Ağlayan Fil

Şikayetname 3.Bl.

Bu yazı dizime uzun zamandır devam edemiyordum. Doğada sessiz bir yerde az da olsa dinlenmek iyi geldi. Şehrin seslerinden uzaklaştım. Uzun uzun düşünüyorum. Her yalnız kaldığımda yaptığım gibi. Ve bir daha ne zaman yazacağımı önceden kestiremediğim Şikayetname'nin üçüncüsünü dün gece bitirdim.

Tüm hayvan aleminin gözlerinden bakmak isterdim dünyaya. Yaradılışlarındaki sırları keşfetmek için tek tek her cinsin gözlerinde misafir olmak isterdim gizlice. Gizlice, zira onları rahatsız etmek istemezdim. Onların da olduğu bir dünyada bir bütünü tamamlama nedenimizi ve bizimle aynı atmosferde yaşamalarının sebebini anlamak isterdim. Dünyayı nasıl gördüklerini ve çoğunun insan cinsinden  uzak durmalarının nedenlerini de öğrenmek isterdim. Evcilleşenlerin, buna karşılık  ve sevimliliklerine rağmen neden itilip kakıldıklarını da. Hayvanlar arasında ayrımcılık yapılma nedenlerini o hasta beyinlerinin düşüncelerinden duymak isterdim. Hayvanların bazıları ağlarlar, hatta yakınlarda bir anne filin yavrusunu istemeyip öldürmek istediğinde, yavru fil travma geçirip tam beş saat ağlamış. Demek ki bazı cinslerin hisleri çalışmakta. İhtiyaç duyma ve reddedilme. Yeni doğmuş bir fil ve travma geçirecek kadar kederlenme. Dünya hayatı hiç de hafife alınacak ve geçiştirilecek bir şey değil arkadaşlar.

HAYVANSIZ BİR DÜNYA?

Bir düşünelim. Hiç bir hayvan cinsi yok dünya üzerinde. Bomboş bir gökyüzü, hiç kuş yok. Tek cins hayvan, hatta küçücük bir sinek bile yok. Halbuki bir sineğin ısırması bile kaşıntı diye bir aksiyon yaratır bizde. Sokunca kimini ölüme kadar götürebilen arı cinsi, kahvaltılarımızın lüksü balı ikram eder bizlere.'Arı gibi çalışkan'diye benzetmelerde kullanırız bu özelliğini. Küçük bir muhabbet kuşunun söylediklerinizi zamanla ezberleyip, sizi görünce 'Canım, aşkım...'demesini, papağanın çapkın bir edayla ıslık çalmasını, dans etmesini, atların yarıştıklarını öğrenmelerine ne diyoruz? Yabancı kültürlerin hayvana bakış açılarıyla, toplumumuzunki neredeyse akla kara dibidir. Onlar köpeklere bisiklet kullanmayı öğretip, aslan ve kaplanları bile büyük bir sabırla terbiye ederler, ya da sadece yabanidirler de, onları nispeten kendilerine ısındırırlar. Ama illaki hayvanlara değer verirler. Aslında çok ülkeler insana, doğaya ve tüm yaratılmışlara gereken özeni gösterirler. Müslüman ülkeleri ekleyemiyorum ne yazık ki...

Minicik bir bülbülün, küçücük gırtlağından çıkan nağmeler nasıl bir mucizenin  eseridir? Ve Yaradan bize ne demek istiyor sizce? Bazı bet seslerden daha nağmeli olduğunu yadsıyamayız ve dinlemesi de hayranlık uyandırıcıdır.

Adlarından giderek, cins ve ırklarına göre kendimize göre imtiyazlar sunduğumuz; lakin bazı cinsleri gereksiz bulan yine bazıları, atların güzel ve asil oluşundan övgü ile bahsederken, kapılarının önündeki, açlıktan yani yaşamaktan başka sıkıntısı olmayan bir kediciğe tekmeyi basarlar. Sokak köpeklerinden başlayarak, vucutlarının yettiği hayvanlara o pis nefisleri kudurduğunda tecavüz ederler, iskence yaparlar. Horoz dövüştürürken bunu kumara dönüştürür salyaları akarak da izlerler. Şimdilik bu rezillikleri yapanların cezaları verildiğine dair hiç bir bilgim yok. Bazı ahmaklar da "Önce insan gelir, hayvan insanın önüne geçmez, işte onun için kızıyorum hayvanseverlere!" diyor. Bizim insan olmamız önceliğimiz olmamalı. Biz aklımızı kullanarak kendimizi zaten kurtarırız. Ama onlara sınıf atlatacak rezillikler dönüyor dünyada. Ve biz HESAP  VERECEĞİZ!.Bunu hiç unutmamalıyız.

Devamı var...

Ece Evren     22.05.16            Resim galeri.uludağ.sözlük'ten alıntıdır

35 yorum:

  1. Kalemine, yüreğine sağlık Ece'ciğim, insan güya en mükkemmel canlı, hayır en zalim, en gaddar, en acımasız canlı, hesap vereceğiz demişsin umarım gerçekten veririz, o zaman işte kötüleri göreceğim ben. Hele Çin'de kedileri, köpekleri yiyorlar da Allah'ı aklımıza mukayet ol:((( bu zavallıları kötülerden koru:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, sağol arkadaşım.Ben de hesap gününde hayvanlara işkence yapanların cezalandırıldıklarını görmeyi çok isterim.İnsanoğluna akıl sır ermiyor.Amin canım.

      Sil
  2. Ece Ablacım yazınız bana Kanuni Sultan Süleymanın meşhur hikayesini hatırlattı. Bir küçük karıncanın bile hakkını alacağı düzende , vereceğimiz hesap çok büyük olacaktır.

    Yarın Hakk’ın divanına varınca,
    Süleyman’dan hakkın alır karınca..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tigris'im.Ne kadar güzel bir bilgi paylaşımı böyle.Kendimi sevdim yani :)Teşekkürler canım.Sevgimle :)

      Sil
  3. Keşke hesap verecek oldugumuz için degil de, insann oldugumuz için empati kurabilme yetimizi kullanarak davranabilsek. Şikayetlerinizin her birinde çok haklısınız. Farkındalıgı yüksek insanlar olarak bize çok büyük bir sorumluluk düşüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmişsin canım.Aslında tabii ki de önce empati, ama nerdee?Evet bizlere gerçekten büyük sorumluluklar düşüyor.İnan yavrum, daha evvel hiç bu kadar genç olmak istememiştim :( Daha aktif olurdum.

      Sil
  4. Ece ablacığım merhaba;
    Uzun zamandır yoktum ama geldim bende ... Ve yazınızı okurken Hayvanlar Olmasa demişsiniz ya direk Allah Korusun diye içgüdüsel bir titreme geçirdim ... Tüm yanlışlarımıza rağmen Rabbim korusun vallahi ..
    Bakamayın çok çok hayvan mıncıklayamam , yolda sokakta kedi bulsam sarıp sarmalayamam ama hayvan düşmanı ya da katledicisi de değilim . Kendime has uzaktan severim ...
    Ve benim fikrime göre onların yapısını bizler bozdukça kendi benliklerinden uzaklaştıkları ... Doğal olmaktan uzaklaştıkları ... Kediler kedi gibi , köpekler köpek gibi değil ... Tedavi amaçlı kullanılan hayvancağızları teşhir ve rant peşinde esir etmemiz üzüyor bizi ...
    Yani sadece zarar vermek bir şekilde değil ... Bana göre tabi ki tüm bunlar...
    Neyse çok uzatmayayım çenem düşer ...
    Emeğine sağlık ablacığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin canıım :) Allah korusun, düşüncesi bile ne kötü .Didem'ciğim; evet, nasıl acımasız insanlar var, neler duyuyoruz.Bir de tabii ki de sevmek zorunda değil kimse.Ben de, beş sene evveline kadar evde beslenmez diyen biriydim.Ta ki ablamı kaybettiğimde, bir ufacık kediden medet ummuştum.Öyle başladı kedi aşkım.
      Elbette zarar vermek direkt işkence veya kötü muameleyle değil, al çiftleştir çoğalt, sat, özensiz bir hevesle al sahip ol, sonra bırak sokaklara.Çok başlık var bu konuda.Çok memnun oldum yorumuna kızım.Sevgiler sana :)

      Sil
  5. Çok güzel yazmışın ece abla ben anlamadığım hayvan sever olup eli kalem tutan ahmağa gazetede köşe yazısı yazıp En elit denebilecek bir bölgede ki bu Avrupa yakasında olunan bir hadise sözüm ona yine bir hayvan barınağı gibi derme çatma bozma bir yerde dünya köpeğin katledişi ve hiç seslerini çıkarmadan onu izleyen gruba iki kelam etmek isterdim Allah ıslah etsin sizin gibi sözde hayvan severler.. Güzel paylaşımın için canı gönülden tebrik ederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım İstanbul'dasın demek.Bakarsın karşılaşırız bir randevuyla :)
      Ben o hadiseyi senden duydum.Bana gmailimden ayrıntıyı geçer misin canım?Teşekkür ederim yorum için .Sevgiler :) eceevren20@gmail.com

      Sil
    2. Evet Ece abla İstanbulda oturuyorum :) Tamam ayrıntılı geçiyim :)

      Sil
  6. Her şeyleriyle bize fayda sağlayan, bir çok hallerinden duyusal özelliklerini hissettiğimiz hayvanlara nasıl muamele ettiğimizden sorumluyuz. Bu konuda daha duyarlı bir nesil için çocuklarımızı yönlendirmek düşüyor bize. Elinize sağlık önemli bir konuya değinmişsiniz. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgine teşekkürler canım.Çok teşekkür ederim.Paylaşımlarda görüşmek dileğiyle sevgiler :)

      Sil
  7. Kalemine yüreğine sağlık Ece teyzemm iyi akşamlar çok öpüyorum sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canııım Didem'ciğim.Çok teşekkürler, ben de seni öpüyorum kızım benim.Kendine iyi bak.Sevgiler :)

      Sil
  8. Hayvanlara hiç dokunamam,uzak durmaya çalışırım olabildiği kadar kuştan bile ama hayvanların olmadığı bir dünya kısmında bir boşluk oluştu içimde.Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif, yavrum.Ben küçükken çok korkardım bazı hayvanlardan.Kertenkele görünce hala tüylerim ayaklanır.Ama yaratılmalarında hikmetler var.Beni üzen kimilerinin bakış açıları.Bazıları gerçekten çok acımasız oluyorlar.Benim sitemim onlara. Teşekkürler yorum için canım.Şimdi bloğuna bir yolculuk yapacağım.Sevgilerimle :)

      Sil
  9. Şikayetname başlığı altındaki üç yazıyı da okudum Ece Abla.
    Sen yazmışsın ama ben dahil bir çok kişinin de düşüncelerine tercüman olmuş yazdıkların.
    Kalemine ve yüreğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim Serhat:) Sağol.Paylaşımlarda görüşmek dileğiyle.Yorum için sonsuz teşekkürler :)

      Sil
  10. Ece Ablam, senin yüreğinin güzelliğinin yarısı olsaydı insanlarda, dünyada kötülük kalmazdı. Hep söylediğim bir söz vardır ve bunu duyanlar anlamazlar genelde. Derim ki, beni bu dünyada çokarsızca, hesapsızca, gerçekten sevdiğine tek şüphem olmadan inandığım tek canlı köpeğimdi. Hayvanlar hesapsız seviyorlar, masumca. İnsan olarak, onları korumak ve sevmenin görevimiz olduğunu düşünüyorum. Ellerinden öpüyorum ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmişsin canım benim.Sağol övgülerin için.Gerçekten çok üzülüyorum. Hayvan dostlarımız gerçekten masumlar.Onlar için ne yaparsak kardır diye düşünüyorum Blana'cığım.Sevgilerimle ben de seni öpüyorum kızım :)

      Sil
    2. Ece abla hiç bana uğramıyorsun, küs müyüz :) ❤

      Sil
    3. Canııım, hiç küser miyim sana, hiç birinize.Ben şehir dışındayım inan görmedim, şimdi sana doğru yola çıktım.Öpüyorum seni kızım.Sevgiler :)

      Sil
  11. Ece abla hayvansız bir dünya olmaz ya bizlerim onlara onların bize ihtiyacı var aslında her canlı türünün birbirine faydaları var biz bunun farkında değiliz :) çok güzel paylaşım olmuş sıkılmadan okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emre.Doğanın dengesi işte.Allah istemese olurlar mıydı, insanoğlu istemese olmayacaklar mı yani?Saçma geliyor bana Emre.Sağol yorum için.Aklımdasın Emre.Araştırıyorum oğlum.Sevgiler,Ece ablan :)

      Sil
  12. Hoşgeldin Ece abla :) Uzaklaşmak bana da biraz olsun iyi geldi, yorumumun geç gelmesinin sebebi de bu yoksa heyecanla beklemekteydim yazını.. Hayvanları çok severim ben. Özellikle yağmurdan sonra salyangozları koluma dizip, kolumda ıslak bir iz bırakarak ilerlemelerini seyretmeye bayılırım:) Kuşları da çok severim, kuşlarda beni seviyor olmalı ki gördükleri yerde omzuma, koluma, başıma konarlar hatta bu yüzden etrafımdakiler evliya mıdır nedir diye ürkmeye başlamıştı bir ara benden :) Atlar.. at binmeye bundan 5 sene önce başladım. Yalnız benim at binmemi görsen gülmekten ölürsün. Atın boynuna doğru eğilip, yani bir nevi üzerine uzanıp sarılıyorum öpüyorum, kokluyorum, anlatıyorum da anlatıyorum :) Başka başka.. 3 ay önce işyerimizde bulunan köpek tarafından kolum parçalandı adeta.. Yine de köpeklere olan sevgim bir başkadır. Bir kere çok iyi birer dinleyiciler, duyguları kesinlikle anlıyorlar o yüzden onların bendeki yeri bambaşka.. Köpek ısırdığında hastaneden iğne olmuş ve dikiş atılmış olarak çıkarken yanıma gelen köpekleri sevmeme çok şaşırmışlardı.. O derece seviyorum.. Kimse kusura bakmasın ama insanlardan çok seviyorum hayvanları, bitkileri, ağaçları.. Ne kadar uzattım kusuruma bakma söz konusu hayvan olunca çenem düşüyor. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle kolun için binlerce geçmiş olsun kızım.İşte o anlayamamış senin hayvan dostu olduğunu :( Çok daha fazla sevdim seni.Benim rahmetli oğlum da su yılanı imiş (bir yere gezmeye göndermiştik), onlarla döndü ama kızımla ben koşuşturuyoruz çığlık çığlık.Aslında ben kertenkeleden de korkarım. Fındıkzade semtinde iken 90 larda, evimiz teras katıydı, oturuyorduk , oğlum eline almış kertenkeleyi 'Şunun sevimliliğine baksana anneeee'diyor, beni ısındıracağını sanıyor garibim. Ama ben bayılıyordum titremekten.Hey gidi günler .Kızımın da serçeler elinden yem yerlerdi senin gibi, iyi kızdır o da.
      At binme şeklin de güzelmiş. Samimiyeti anlar hayvanlar, hele ki atlar... çok hoşuma gitti, seyretmek isterdim seni :)
      Çok sevindim yorumunu görünce.Sevgilerimle öpüyorum seni Yağmur'cuğum. Görüşmek üzere canım :)

      Sil
  13. şu dünyada hesap verseler keşke ece ablacım. hayvanların gözlerinden dünyaya bakabilme arzusu; bu ne kadar yüce bir duygudur tebrik ediyorum seni.
    tüm canlıların bu dünyada var olmaları gerekiyor ki bu dünyadalar.
    ama insan işte egoist insan. Bu sadece kedi köpek te değil tüm canlılar böcek yılan vs hepsi ama hepsi bizimle bu dünyayı paylaşıyorlar. Dünyanın tek canlısıymışız gibi hareket ediyoruz bazen ne acı:(
    kalemine sağlık ablacığım.
    iyi dinlenmiş gelmişsin. bazen sessizlik doğayla başbaşa kalmak iyi geliyor canım.
    sevgiler <3

    YanıtlaSil
  14. buna yorum yapmıştım gelmemiş mi *-* tekrar yaparım ben de :)
    çok tebrik ediyorum seni onların gözlerinden bakmayı istemek bu ne müthiş bir insanlık. keşke herkes senin gibi olsa.
    dünya hepimizin tüm canlıların. insanlar çok bencil maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün tahlillerim vardı canımsın.Yeni gördüm, yoksa benim tatlı kızlarımı bekletmem.Yeniden bırakmışsın.Sağol :)Öyle düşünürüm işte.Çok üzülürüm bazen , insanların acımasız olanlarını asla hoşgöremem.Sevgiler canım :)

      Sil
    2. Ben de sana çift yorum bırakacağım canım benim.İlgine sonsuz teşekkürler.Biraz uzak kalınca gerçekten zihin dinleniyormuş.İnşallah sizler de tatile kavuşursunuz bir an önce.Havalar biraz zorlanıyor bu sene yaza geçişte değil mi ?.Sevgilerimle, görüşmek üzere canım :)

      Sil
  15. düşündükleriniz nerdeyse yalnız kaldığımda kafamdan geçenler ile aynı... hayvanlar için insanlara üzüldüğünden daha çok üzülen biriyim.. birisine 'hayvan' diye küfrederken bile ne kadar aciz olduğumuz belli oluyor. o hayvan diye aşağıladığın canlı belki de sevgiyi karşılıksız verebilen, hiç bir kötülük duygusu barındırmayan tek canlı türü dünyadaki.. elinize sağlık, harika bir yazı ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgelmişsin Duygun.Aynı düşüncelerde olmak inan beni sevindirdi, hele gençler yaşlılardan daha duyarlı, bu ise beni üzüyor.Bir yaşını başını almış kedi düşmanı komşum tarafından o kadar üzüntüler geçirdim ki.İbretlik bir hikaye oldu.Yazdım da.Çok hassasım bu konuda.
      Yorum için çok teşekkürler kızım.Sevgilerimle :)

      Sil
  16. Kocaman yürekli sevgili Ece Abla, insan ırkı dünyayı keşke sadece kendilerinin zannetmeseydi keşke :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kibar kızım, Aytül'cüğüm.Bence de kendisini tek misafir olarak görmeseydi, hatta kendi cinsine de canice davranmasaydı, dayanmak zor.Çok teşekkür ediyorum canım benim.Sevgilerimle Aytül:) Ablan :)

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la