'Sade ve Derin' Bir DEEPTONE Kitabı.

Deeptone Kitabı
Sade ve Derin
SADE VE DERİN  < BİR  DEEP TONE KİTABI>

Deep'i okuyorum. Hayatımda ilk defa isteyerek ve merakla, çok kahramanlı olmadığına fazlaca sevindiğim bir kitabı  heyecanla okuyorum.
Deep konuşmuyor ancak hayata bakış açısını, bir konudan diğerine düzenli bir geçişle, aklıma gelebilecek  tüm soruları duymuşcasına anlatıyor.

İnsanlar olan bir evde bir sessiz köşe. Ben küçükken evimizin nüfusu kalabalıktı.  Ancak bu yaşımda sevgili kızım bana öyle bir köşe düzenledi. Şimdi balkonun en manzaralı yerindeki masamda, hayatımda hiç hissetmediğim kadar huzurla okuyor, bir yandan yazıyorum.

Kitabın adının neden Sade ve Derin olduğunu  anlamak üzereyim. Daha evvel okumaya başlamıştım ama bir türlü başladığım kitabı bitirme alışkanlığı  edinemediğim için hata ettiğimin farkındaydım. Kim bilir kaç kitaba böyle vefasızlık yapmıştım. Kaybeden bendim. Bazı soğumalar çocukluktan kalmadır. Dayatılan her şey o yaşımdan beri beni zorlar. Babamın ellerimize verip, üstelik zaman belirterek okumamızı istediği kitaplar sadece ablam tarafından iştahla karşılandı ve okundu. Biz de okumak zorundaydık. Ama hatırlarım, kitabın önce başından, hızlı ilerleyerek aralarından ve sonunda bulurdum kendimi.

Hele ki Sefiller…Babamın odasına gidip, okuyup bitirdiğimi sandığı  kitap hakkındaki sınav soruları başlamadan bir kaç gün evvelinden, ablama koşup yalvarırdım ana fikir, kahramanlar ve bir özet alıp mahkemeye çıkar gibi babamın odasının kapısını çalar girerdim sıram gelince. Tabii ki anlardı babam. İşte bu dayatma beni zorladı hep… Odasında çalışırdık geceleri. Ne edindiysem o günlerden kalmadır.
Bloğa başladıktan sonra bayağı kitap okudum. Felsefe ağırlıklıydı çoğu. 

İlk defa bir kitabı şevkle okudum… Sade-ce beni seyrediyordu yazar sanki, Derin bakışlarıyla.

Bitecek diye korkarak. Ruhumun ne kadar aç olduğunu hissettim. Özüm, onun genç, taze ve doygun kültürüyle yazdıklarını okudukça coşuyordu.Hem okuyup defterime notlar düşüyordum.
Deep'in  cümlelerinin her biri başlık niteliğindeydi. Yaşamın hiçbir kesitini atlamamıştı.

<Üzüntüleri kavanozlara koymak!.. Biraz yağ ve sirke ilâvesiyle.  Atmak değil, saklamak. > Depresyonun üstüne şirin peçete koymak. Bu nasıl bir güzelliktir? Beni yakından ilgilendirdiği için hayran oldum.

Şu gereksiz düşünceler ve duygulardan kurtulmak…Bu tatlı bakış açısının terapisiyle kolay olabilirdi. Keşke bu kadar gereksizce depolamasaydım dedim kendi kendime.
Depresyonun üstüne şirin bir peçete koymak.
Depresyon saklama kabı ve üstünde şirin bir peçete. Benimkine mantarlı kapak koysam yine uçururdu zannederim üstünden…

105. sayfaya geldiğimde yazar ancak bana kendisinden bir şeyler anlatıyordu sanki. Kulak kesildim. Dikkatle dinliyordum onu. Az tanımaya can atıyordum. Ama haddimi bilmeli, meraklı insanlar gibi davranmamalıydım.

<Sonbahar yaprakları düşmeden ruhumuzdaki bütün soluk yaprakları biz kendimiz dökelim.>

Kitabın son cümleleri insanların hayatı başaramamalarının bir küçük özeti gibiydi.

<Yoksa hayat bir konserve mi?
Açılmayı mı bekliyor?
Yoksa hayatın turşusunu kurup ileriye mi saklıyoruz?> Kitabın bittiğine üzüldüm. İçinde mutluydum.

Benim  için ise tren çoktan kaçmıştı… Ama çabaladığım bu yerde bir takım alternatifler arayarak amacıma ulaşamasam da yakınlaşırdım belki kim bilir?
Şu bir gerçektir ki  temel atılmadan hiçbir bina sağlam olmaz.
Seni okumak çok keyifliydi, bir o kadar da düşündürücüydü. Kalemine sağlık Deep ... Sitesi burada 

Not=
Sevgili Deep'in  kitaplarını internette, online satışlarda ,idefix'de, D&R'da ve  Kitap Yurdu sitesinde bulabilirsiniz.


Ece Evren   13.11.2016 



58 yorum:

  1. Bende çok beğenmiştim ablacım kitabı. Bende yorumlamıştım. Sevgili Deeptone hepimizin kalbine dokundu sanırım.

    Senin anlatımını ayrı bir tat ile okudum ablacım. Kalemine sağlık 💙💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Semanur, akılda ve yüreklerde çabuk kabul görecek bir anlatım. Okuduğunu ve yorumunu fark etmemişim. Bloğuna yine gelip bakmalıyım. Bazen kaçırabiliyorum yavrum. Teşekkürler yorumun için. Sevgiler kızım :)

      Sil
  2. Ece ablacım ne güzel anlatmışsın. Ben henüz okumadım deep'in kitabını ama okumadan okumuşum, sevmişim gibi hissettirdin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Elif, birbirimizi tanıdıysak eğer, biraz daha tanıyıp emeğe saygı prensibinden gitmeliyiz ki bunu ilk olarak Deep kızım yaptı. Sadece okuyup yorumlamadı kitabımı, bana gönülden bir tavsiyesi oldu. Ben ise ona sadece bir teşekkür ettim. O çoktan övgü ve teşekkür olayını aşmıştı; bir kelebek gibi aramızda dolaşıp narin notlar bıraktı. Gayet tarafsız ve dürüsttü. Gönül gözümü açtı. Bakış açımı değiştirdi. Tabumu yıktı. Daha çok şey yazabilirim. Sevgilerimle Elif :)

      Sil
  3. Benim de bir ara bir köşem vardı. Balkonun manzara görmeyen bir yeriydi ama orası benimdi. Koltuğum vardı orada mesela uykum gelse orada uyurum. :). Sonra ne kadar diretsem de aldılar o koltuğu ordan. Orası boş kaldı tıpkı ben gibi. O zamandan beri iştahlı bir şekilde hiç kitap okuyamadim. Düşünsene abla cayimi, kahvemi orada icerdim. Müziği orafa dinlerdim. Sigara eşlik ederdi sadece. Kitaplarimi orada okur tüm vaktimi orada geçirirdim. Şimdi yok hiç bir şeyi o zevkle yapamiyorum. Kizmiyorum ama kimseye olması gereken oldu sadece. Sırf benim için orada duracak diye bir şey yok. Kitap güzel gibi hele konserve örneğine bayıldım desem yeridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur oğlum. İnsanların oraya ruhundan bir şeyler bıraktığı köşeleri vardır, alışır adeta bütünleşirler. Eğer orası müdahaleye uğrarsa sanki düşman kuvvetleri talan etmiş kadar ciddi üzülürler. Koltuğunu kim, neden aldı bilmek istemiyorum ama, ruhundaki bu derinliği kimse bozamasın dilerim. Eskisi gibi bir köşe ve senin orada mutlu mutlu okuduğunu duymak isterim. Tüm iyilik, güzellik, sağlık ve huzur seninle olsun dilerim oğlum. Sevgilerimle :)

      Sil
  4. Aynı yazıdaki, iki ayrı yazar tek yazar olmuş.Ece abla harika bir yazı olmuş, yüreğine sağlık.Deeptone'nın de tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytül'üm. Üçüncü yazar da sen oldun. Bunu biliyorsun değil mi :? Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

      Sil
  5. Ece ablam, özlemiştim seni. Elinin değdiği her şeyi güzelleştiren kadın (Ece Evren) ❤️ Maşallah pek güzelsin. Tatil yaramış sana :)) ❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de canım kızım :) Tatil, yaramaktan çok akıllandırdı, daha doğrusu olanı daha pratik kullanmam için destek oldu. Gezdiği yerlere o güzel elektriğini bırakan hem sevimli, hem de candan kızım. Çok teşekkürler yorumun için :)

      Sil
  6. çok güzel yazmışsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Çağan. Bakalım profilin nereye çıkaracak beni? Aşinayım ama tanımam lâzım :)

      Sil
  7. Sizi şanslı buldum. Çünkü ben hala kitapları bıulamadım. D & R'a satıldığını biliyorum.

    Dün Çeşme marinada D & R'a girip sordum. Kalmamış. Yaz tatilinde birmiş anlaşılan.Ankara'da yakınlardaki kitapçılar başka; ama bulacağım ve sıradayım böylesi bir yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ayşei kardeşim. Ben de böyle ruhu güzel bir kızımın kitabını okuyup, köklü bir değişime niyetlendirdiği için çok mutluyum. Hazır sıhhatli iken, düşünme, algılama ve anlama yetimi kaybetmemişken. İnşallah kitabı bulursunuz. Çok huzur verici bir anlatımdı. Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Sade ve Derin'in eline sağlık, sen de ne güzel özetlemiş, değerlendirmişsin, babanın süre vererek kitap okuttuğunu okuyunca üzüldüm, çünkü mazallah insan kitap okumaktan nefret edebilirdi iyi ki, sende olmamış. :) Hele Sefiller bir çocuk için çok ağır gelir ne diyeyim mekanı cennet olsun işte herkesin olmazsa olmaz zor yanları oluyor benim babamın da vardı, hangimizin yoktur ki...:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'ciğim. Bir şeyden soğutmak gerçekten eğer yetkili biriysen çok kolay. Daha sevimli gösterebilir, ya da önce kitaptan bahsedip ön hazırlık yapabilirdi. Ama yaş farkı gözetmemesi ki, alt sınır 13 yaş üst sınır 19 yaş. Aynı kitap verilir mi ? Ben sanırım daha akıllıymışım rahmetliden. Kapasitemi biliyormuşum :) Sağol canım yorumun için. Sevgilerimle kardeşim :)

      Sil
  9. Ablacım kitabın yanında anılarını da yazmışsın çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bu huyum var benim. Benden katmassam yazıyı yarım hissediyorum :) Teşekkürler Elif :)

      Sil
  10. Deep'in kitabını okumak istiyordum ama tükenmişti alamamıştım. Öyle güzel anlatmışsınız ki kitabı insan neden okumadım diye hayıflanıyor. Bazı kitaplar gerçekten okurken insana öyle işliyor ki bitmesini kaldıramıyorsunuz. Kaleminize ve yüreğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Esma kızım. Ben geç kaldım okumakta, elimdeydi. Ama bu yaşta bile ders almak gereken çok şeyler var. Bunu yazarken gelişmenin ömür boyu sürmesi gerekliliğini teyit ediyorum. Dilerim kitabı bulursun kızım. Yorum için teşekkürler. Sevgilerimle :)

      Sil
  11. ayyyyy gerçekten de bir keyif verdiysem ne mutluuu. şu konserveler evet o son yazı en sevdiklerimden benim de yaa. o peçeteler de. çok duygulandım. bi deee, umarım kitabımdan sonra ruhunuz biraz daha hafifler valla hafif ruh en iyisi yaaa :)

    YanıtlaSil
  12. ay arkadaşlar kitaplarım internette online satışlarda, idefiks, dr, kitap yurdu ve diğer her yerde var ki ama kitapçılarda yok benim bildiğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yayınıma düzenle-den girip not ekledim edinilebilecek yerleri yazdım ve sonra güncelledim Deep kızım. Kolayca bulmuştum. Şimdi tekrar diğerlerini de alacağım.

      Sil
  13. Gerçekten ve tüm kalbimle seni hissettim kızım. Ruhum hafifledi, dağınık düşüncelerim hizaya girdi, daha bir çok olumlu etkisi oldu. Sıra diğerlerinde Deep kızım. Kalemin durmasın. Yüreğine kimse zarar vermesin. Mütevazı oluşun asıl beni etkiledi.
    Terapi oldu seni okumak. Teşekkürler kızım. Daha çok vardı bahsetmek istediğim yerleri, ama okumak lazım. Sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy valla mııı, o zaman okuycaksan, önce frambuazlı hayat adlı kitabı okursan o da belki hafifletir ki. çünkü derin mavi ve yani, onlar şiir ve öykü, ama frambuazlı olan da sade ve derin gibi nasıl desem öyle yazılar işte, hafifletici :)

      Sil
  14. facebooka koydum şimdii, daha sonra bloguma da koycam kiii :)

    YanıtlaSil
  15. Deep, canım, aslında link işini becerebilsem hemen yapacaktım, yardımcı olan oğlumu pazar günü ellemeyeyim dedim. Benim face kapandı. Sen paylaş canımsın. Sevinirim. O önerdiğin Frambuazlı Hayat, Derin Maviyi edineceğim şimdi, aslında hepsini almam gerekiyordu, akıl edemedim.
    Koy canım. Sitene gelmişken okuyamadığım yayınlara da bakma fırsatım olur :) Güzel bir pazar dilerim kelebek kızım benim. Her gün yeniden doğan kelebeksin sen :)

    YanıtlaSil
  16. Sizin bakış açınızla "SADE ve DERİN" İ tanımak farklı sevgili Ece. Ben Derin Mavi'yi okuyup yorumlamıştım. Güzeldi, şiirler ve yazılardan oluşuyordu.
    Deep'in kitaplarında kullandığı dil ile yorumlarında kullandığı dil farklı. Yorumlarında adeta muzip bir çocuk gibi, şakacı, hayata daha eğlenceli bir aynadan bakıyor. Kitaplarında daha ciddi.
    Sizin "kızım" diye hitap tarzınıza şaşırdım. Doğrusu ben onu "insan" olarak tanıyordum. Ne kadar içten olduğunu biliyordum. Tanımadığımız sürece herkes biraz gizemli geliyor.
    Kitabı okuyacağım mutlaka. Kendiniz için "Tren çoktan kaçmıştı" diye düşünmeyin lütfen. Yeni çıkan hızlı trenlere bile yetişirsiniz eminim.
    Selam-sevgiler.
    DEEP'İ kutluyorum. Bu çalışkanlığıyla daha çok kitabını okuruz sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Makbule canım. Hemen o yayınınızı bulup okuyacağım. Deep'in çok akıcı bir yazısı var. Zorlanmadan eser yok. Aktarıyor sakin düşen yağmur damlaları gibi ve huzur veriyor."Kkızım... "diye hitap, tarzım ve alışkanlığım oldu artık bende. Hiç birisi tepki vermedi. Ben belki de yaşımın rahatlığıyla böyle hitap ediyorum.
      Tren kaçtı dememdeki kasıt başka konularda. Selam ve sevgilerimle ...

      Sil
    2. Derya Soygül'ün bloğundan geliyorum Makbule kardeşim. Orada GöKHAN Tekin kardeşim siz onun kız olduğundan nasıl emin oluyorsunuz diye yazmış. Aslında tamamen kız olarak düşünmüş ve sizin yorumunuzu anlamakta zorlanmıştım. Hani ben onu insan olarak biliyorum yazmışsınız. Gizemli bir durum mevcut, benim için erkek olması hiç beis değil. Bu gece bayağı uzun düşüneceğim. Çok değerli bir insan olduğu kesin. Benim bir tarafım çok saftır inanın.Sevgiler kardeşim.

      Sil
  17. Ece Ablacımmmmmmmmmmmm çok özledimmm senii uzun zaman sonra fırsat bulup blog sayfamı açtım kendim birşeyler yazarken vazgeçtim hemen senin blogunda gezmeye başladım.. ah ne özlemişim okumayı, paylaşımlarını hemde ilk denk geldiğim paylaşım çok sevdiğim deep.. ikinizi de sevgiyle kucaklıyorum.. umarım yeniden iletişimde olabilir ve buralara sık sık ugrayabilirim.. iyi aksamlar dilerim ablacım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne, seni asla unutmadım. Ayrılmana hak vermiştim. Ama geldiğine ne kadar sevindim anlatamam. Yardımcı olalım canım. Sen yeter ki iste. Sonra alışıp gidiyorsun zaten. Kolay gelsin. İkimiz de çok teşekkür ediyoruz. Sevgiyle öperim kızımı :)

      Sil
  18. Ece abla o kadar tatli yorumlamissin ki once derin maviyi alacaktim sirayi buna veresim geldi.
    Babanizin zorlamalarina cok uzuldum. Her bireyde ise yaramiyor. Ama neyseki sen ebedi sogumamissin okumaktan. Hatta ustune bir de harika yaziyorsun.
    Deepkiz a da kocaman tebrikler ;) onun da cok farkli bir kalemi var.
    Ikinizi de opuyorum 💕💕💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Derya, teşekkürler canım :) Sen de tanıtmıştın hatırlıyorum. Çok güzeldi. Ben sipariş verdim bugün. Diğerlerini de okuyacağım. Sağol yorum için canım. Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

      Sil
  19. çok merak ettiğim bir kitap Deep'in bu kitabı =) harika bir anlatımla merakımı iyice depreştirdin Ece Ablam =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtımı beğenmene sevindim Duygun'cuğum :) Gerçekten insanı bilgilendirmekle kalmıyor, terapi etkisi de var. Huzur duydum bitince, devam etsin istedim. Sevgiler kızıma :)

      Sil
  20. Resim ne güzel olmus. Darisi basima. Deep tanimadan sevdigimiz insanlardan

    YanıtlaSil
  21. Sağol Derya, anı olsun istedim :) İnşallah yazarsın canım. Evet mesafesini koruyan ve sevilen bir evlât, sen de öylesin Derya'cığım :) Hepinizin değerleriniz ayrı.

    YanıtlaSil
  22. Henüz okumayanlardanım bende ablacım. Bir kitap ancak bu kadar güzel yorumlanırdı. Nasip olur inşallah okumak. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kızım. Yorumlamamı beğenmene çok sevindim. Aslında eleştiriyorum kendimi her fırsatta, değişim için şart. Yani kaç yaşımda olmam önemli değil, ders alıyorum.
      İnşallah okursun canım. Yorumun için teşekkürler. Sevgilerimle :)

      Sil
  23. Yorumlar ve anılar ne güzel birleşmiş:) eline yüreğine sağlık senin de sevgili Deep inde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Hatice kardeşim. Kendi kitap hikâyemi de kattım yorumun aralarına. Çok teşekkürler kendim ve Deep kızım adına. Sevgilerimle Hatice :)

      Sil
  24. İki sevdiğim insan.Deep'in kitabı ve Ece ablamın fotosu çok hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
  25. Ay Yurdagül kızım. Beni gülümsettin canım :) Resim anım olacak, sanki kitapla bütünleştim. Çok teşekkür ederim. Seni nasıl sevdiğimi zaten biliyorsun. Kucaklıyorum kızımı :)

    YanıtlaSil
  26. baksanaaa, kızın gördü sanırım, bugün topkapı civarında bir sonbahar fotosu çektim ve senin alıntıladığın sonbahar cümlesini, kitabımdan, onu yazdım yanına, bak benim blogda yanda benim instagram var tıklarsan görersiin :)

    YanıtlaSil
  27. Eveeet, kızım şimdi bana gönderiyor. Ne güzel çekmişsin. Yarın instagram hesabı açıyorum. Sağol Deep :))

    YanıtlaSil
  28. Zorla kitap okutulmaya çalışılması üzücü. Bu iyilik değil kötülüktür. Ama neyse ki okumaktan ebediyyen nefret edecek bir konuma gelmemişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Cem. Şimdi sizlerin sayenizde bir yığın okunacak kitaplar listem oluştu.

      Sil
  29. Deep Tone'un yüreğine sağlık. Ben de en yakın zamanda kitabı alıp okuyacağım. Sizin de ellerinize sağlık. Bloggerları her daim desteklemeniz takdire şayan. Sevgiler Ece ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kızım. Paylaşmayı ömrüm boyunca sevdim. Hayatta da da böyleyim. yani Teşekkür ederim. Sevgilerimle canım :)

      Sil
  30. Yazıya giriş fotoğrafı harika :) Anlatımın da güzeldi... Ah şu zorla okutulan kitaplar yok mu? İnsan isteyerek okuyacak değil mi?

    YanıtlaSil
  31. Sağol Mustafa, görsel aramakta zorlanmadık bu defa :) Artık seviyorum okumayı. Kim tutar beni ? Yalnız merak ettiklerimi ve tarzımı güçlendirecekleri. Sevgilerimle kardeşim :)

    YanıtlaSil
  32. frambuazlı hayat umarım seversiniz. rahat yorum yapın yaaaa raat oluun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdim zaten. Az kaldı Deep. Sağ ol ziyaretin için :)

      Sil
  33. merhaba blogumu yeni açtım bende beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun. Tabii, tanımak isterim. Teşekkürler :)

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la