Yeni Yıl, Yeni Umutlar...

Yılbaşı
2017 ye girerken     
2016 ya veda etmek üzere olduğumuz son saatlerde, hayatlarımız, vatanımız ve dünya ülkeleriyle ortak paydalarımızın dışında; tüm dünyanın havasından nasibimize düşenlerle geldiğimiz şu son durumlardan hoşnut olup olmadığımızı önce fertler olarak da sorgulamamız gerekiyor. Zira toplumları oluşturan insanlardır ve onların da oturmuş bir düşünce yapıları, idealleri ve buna yetecek azimleri olması gerekmez mi? Gerekir diyerek, kendimi daha sorgulamaya başlamamışken, genele oturmuş ruh halinin çaresizlik, sinmişlik, umutsuzluk ve giderek haliyle mutsuzluk olduğunu görüyorum. Sanıyorum ki yurdumuzda yaşayan, aklı selim sahibi her insan böyle düşünüyor. Sadece düşünüyoruz. Aslında düşüncelerimizle bir yere varamayacağımız kesin, bir yandan da bizim yapacaklarımız nelerdir? Belki bunu bile bilmiyoruz. Belki de yok. Ben ferdî olarak yapmamız gerekenin, en azından Allah’ın bahşettiği aklımıza minnetle,  anlamaya biraz zorlayarak, önce acilen uyanmanın ve neler olduğunun farkına varmanın çok faydası olacağını savunabilirim. 

Dünyanın mağdurları Çocuklar
2016  Dünya Çocukları          
Yurdumuzda en çok da bu sene çocukların taciz, tecavüz ve kötü muamelelere maruz kaldıklarını gördük. Hiç de tatmin olmadık açıklamalardan. Teselliden ve çözümden uzaktı, ancak daha da endişeye düştük. Nereye gidiyor insanlık? diye çok sorduk kendimize, yanımızdakilere, belki her önümüze gelen tanıdıklarımıza. Ama net cevabı ne duyabildik ne de biz bulabildik. Kulaklarımıza inanamadık. Korunup kollanması gereken tek varlık çocuklardı. Savaşlarda kadın ve çocuklara, sivil halka saldırılar olmaz diye bilirken biz, onlarca senedir bunun hiç öneminin kalmadığını gördük. Kötülüğe, zulme, teröre prim verdi dünyanın büyük  ülkeleri. Tıpkı kişisel egosu zirveye tırmanmış sefil insanlar gibi ama süperegolarıyla bu  ülkeler, mazlum halkları acılara kardılar. İnsan hakları tarihe karıştı. Egemen olansa insanlara zulümdü. 

Dünyanın tanınmış bir liderinin ölümü bile, dünya çapında mevcut zıt fikirlerin çarpışmasına neden olacak kadar infial yaratıyordu. Hırs dünyayı ele geçirmişti sanki tümden. Menfaat savaşlarının kurbanı yüzlerce insan ülkelerinden kaçıp ya yollarda telef oldular, ya da kulaç atmayı bile bilmeden derin sulara gömüldüler. İnsanlığın ayıpları bu sene de arsızca sergilendi. 

Şehitlerin Askeri  Töreni
Şehitler   
Sıradan sade bir insan sandığımız; fitilini görmenin, sezmenin, fark etmenin imkanı olmayan ayaklı bombalar kalabalık yerlerde yürürken birden patlayıp, anında parçalanmış insan cesetleri savruldu dört bir yana bu sene vatanımızda kerelerce. Göremedik bizler  birebir,  görenlerin dışında. Tam geçti sanırken, yetkili ağızlardan çıkan iki kelamla yeniden hortluyordu terör belası. Vuracağı yerleri iyi biliyordu melun terör. Hedef belirlenip, ardından belli gün ve saatte ortalığa salınan bu insanlar, uyuşmuş beyinleriyle verilen emri yerine getirirken, ne yaptıklarının farkında bile değillerdi belki de. Canlarımız, yakınlarımız, erlerimiz, evlatlarımız, polislerimiz bir kerelik verilen hayatlarından oldular. Dullar ve yetimlerin nufusu hiç bu kadar çoğalmamıştı. Kahrolduk hepimiz. Ama vatanımızda tam tekmil bir üzüntünün yansımasını göremedik hırslı vücutların gözümüzün önündeki hallerinde ve hatta insanlarımızın çoğunda. İyi ki ölmüş diyebilecek acımasızlarla oturduk belki toplu taşıma araçlarında, ya da yanımızdan geçip gittiler haberimiz olmadan.

Her şey normaldi sanki. Çok mu basitti canından olmak? Bir düşünelim; iki dakika sonra büyük patlamayla paramparça olacağımızı... Belki de korkmanın tadını bile hissedemeden, can vermenin, ölümün tadına bile varamadan...”Her canlı ölümü tadacaktır!” Böylesi değildi. Ne kadar ucuz oldu ölümler. Ne kadar duygusuzlaştı bazı insanlar ölümlerin en kötüsünü duyduklarında dahi.  

Artık vatanımız için üzülmenin, olduğumuz yerde çırpınmanın hiçbir faydası yok. Biz birlik olamadık. Şimdi de "Hayal kurmaya değecek her şey uğruna savaşmaya da değer" sözünü hatırlayalım. Bunun ötesinde, vatan uğrunda kısmı tamam da,  hürriyet uğrunda savaşmak da neyin nesi? Biz demokrasi ile idare edilmiyor muyuz? Hür değil miyiz yoksa? Hürüz bilirken kendimizi, o zaman hayallerimizin arasında işi ne  hürriyetin?

Teslim olmak nedir bilir misiniz? Teslim olmak bir ideal uğruna savaşıp, karşı çıkamadığınız ve tüm çarelerin tükendiği anda tüm hak ve mevcudiyetinizi mecburen karşı kuvvetin inisiyatifine bırakmaktır. Diğerinde ise, yani mecburi teslimiyet kafeslerin içine ne olduğunu anlayamadan bırakılmak demektir Yani siz, siz değilsinizdir artık, olamazsınız. Beliniz bükülmüştür. Eğilmek istemedikçe, direndikçe siz daha da bükülecektir. 
Hakiki manası, yasadışı fiil işleyenlerin cezaları verilmek üzere, adlî sürece giden yola çıkarılırken uygulanan ilk olağan teslim olma halidir. Sonuç onun, ya da bir grubun cezası, uluslararası kabul görmüş ve insan haklarının koruyucusu yasaların doğrultusunda, olması gereken maddelerini uygulayarak hüküm verip, ancak hürriyetine el koymaktır. 

Allah milletimize zeval vermesin. Allah dünyada hâlâ acılarla, açlıklarla boğuşanların tüm çektiklerini üstlerinden çekip alsın. 

Biz bu vatanın en küçüğünden en yaşlısına kadar vatandaşlarıyız. Vatanımızda huzur ve mutluluk içinde yaşamak istiyoruz. Bu hak zaten bizimdir. Alınması, ya da bizim en ufak bir şüphe duymamız, bir şeylerin yanlış gittiğine işarettir. Madem müslümanız, madem akıllarımız son derece çalışıyor, o zaman şu an mecburen bahsetmek zorunda kaldığım dinimizin emirlerini, her birimizin ayrı değerlendirmemizi, ya da başka emellere alet edilmesini nasıl anlamalıyız? Yanlış istediği kadar güçlü olsun, sonunda doğru hâkim olacaktır. 

Buna inancımı hiç yitirmedim ve yitirmem de. Siz arkadaşlarımdan naçizane isteğim; yarın gece yarısı 2016,  2017 ye tacını teslim ederken hepimizin, vatanımız ve dünya insanları için dua etmemiz. O zaman son satırlarımı yazarken, şehitlerimizi geçmiş senede bırakmanın hüznüyle, Allah'ın rahmetinin sonsuzlukta bile üzerlerinde olmasını diliyorum. 2017 de tüm insanlığın selameti için dua edelim. Zira işin en mazlum tarafındayız. 

Hepinize sağlık, huzur, mutluluk ve  hayatlarınızı idame ettirecek kadar bile olsa geliriniz ve rahat, ferah bir yaşamınız olmasını diliyorum. Hastalarımızın şifa bulmasını, borçluların bu yüklerinden, dertlilerin tüm sıkıntılarından kurtulmalarını diliyorum. Gelecek sene bu günlerdeki değerlendirmelerimize kadar,  bir çok şeyin içimize sinecek hale gelmesi ve bu sürecin lehimize gelişmelerle işlemesi dualarımla. Sağlıcakla kalın. 

Tüm blogger arkadaşlarıma, topluluk sahibi arkadaşlar ve üyelerine ve vatanım insanlarına mutlu bir yıl diliyorum. Hepinize sevgilerimle 💗


Ece Evren   30.12.2016


35 yorum:

  1. Mutlulukla yaşanacak; mutlulukla hatırlanacak bir yıl ve sonrasında da yıllar olsun dileğimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Ayşei kardeşim. Yeni yılınız kutlu olsun. Vatanımız ve dünyada iyiye doğru bir gidiş olsun dilerim. Sevgilerimle.

      Sil
  2. Kaleminize sağlık ne kadar doğru şeyler yazmışsınız. İlk olarak teşekkür ederim bu yazı için. Bizim bu yazılanlara ihtiyacımız var. Ve inşallah dedikleriniz olur, olmasını temenni ederim. Yeni yıl güzellikler getirsin size ve her birimize. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgelmişsin Büşra kızım. Teşekkür ederim. Dilerim her şey düzelir. İnşallah umutlarımız gerçekleşir yeni yılda. Sevgiler canım :)

      Sil
  3. Bu yıl,hem kendi adıma hem de ülkem adına zorlu bir yıldı.Ben,haberleri bile izleyemezken ateşin düştüğü yeri yaktığı evdekiler,kim bilir neler yaşadı?Yarın gece ben de 2017 yılı için ülkeme dua edeceğim.Dilerim bizi aydınlık günler bekliyor olsun :)Senin ve ailenin de yeni yılını yürekten kutluyorum ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Yurdagül'cüğüm. Bize harcadığın emekler için çok teşekkürler. Yarın gece saat on ikide en içten dualarımızı edelim canım. İnşallah aydınlık günler diyorum. Sevgiyle kucaklıyorum seni kızım. Yeni yılın kutlu olsun :)

      Sil
  4. Dünya o kadar sıkıntılı ve öylesine karmaşık ki yapabildiğimiz ancak küçük iyilikler, daha iyi bir ortam oluşması için kişisel çabalarda bulunmak.
    İçimden gelerek umutla iyi şeyler dilediğimde kendimi daha iyi hissediyorum sevgili Ece.
    Eskisinden daha güzel bir yıl olsun diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii Makbule kardeşim. kişisel çabaları hiç hafife almamamız gerekiyor. En azından vicdanımız rahat olur.Umutsuzluğa düşmemek gerekir. Allah'ın dediği olur nihayetinde. İyi yazılar yazmış olsun inşallah.
      Dilerim yeni yıl sizi ve ailenizi tüm güzellikleriyle karşılar. Selam ve sevgilerimle.

      Sil
  5. Koskoca bir yılın özeti: Koskoca bir acı. Böyle olmasaydı keşke. "Ne güzel bir yıldı 2016." diyerek uğurladığımız bir yıl olmasını ne çok isterdim. Ölümler, acılar, felaketler, hüsranlar üstümüze yağdı sanki.
    Dünya her gün biraz daha yaşanamaz bir yer haline gelirken iyi ki hesapların görüleceği bir âlem var deyip avunuyoruz.
    2017 hepimize huzur getirir inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin kardeşim. Hep umutla başladığımız bunca seneden sonra, inşallah olanlarda limit budur ümidimi hiç yitirmiyorum. Yarın gece on ikide yüreklerimiz önce vatan için atarken dualarımızı edeceğiz.
      Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutluyorum. 2017 de paylaşımlarda görüşmek üzere :)

      Sil
  6. Pozitif duygularla girelim güzellikler olsun. Mutlu yillar Ece hanimcigim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yılınız kutlu olsun, mutluluklar dileklerimle Derya, sevgiler kardeşim :)

      Sil
  7. 2016'yı ne güzel bir dille özetlemişsiniz... Kaleminize sağlık. Umarım 2017 hem ülke hemde ülke insanımız için daha iyi bir yıl olur... İyi seneler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, inşallah 2017de her şey pozitif yönde değişir. Yeni yıl sana ve ailene kutlu olsun. Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Son yazımı size ithaf ettim. (okuyucu el sallıyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yıl armağanı gibi :) Teşekkür ederim :)

      Sil
  9. Çok yorulduk, çok üzüldük bu sene Ece ablacım :(. O fotoğraflar ne kadar acı. Rabbim 2017 senesinde göstermesin inşallah bunları ve hepimiz için, çocuklarımız için, ülkemiz için çok hayırlı bir yıl olmasını ve acılardan uzak bir yıl olmasını temenni ediyorum. Sana da ailen ve sevdiklerinle mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yıl diliyorum. Kocaman sevgilerimi bırakıyorum burayave saygıyla ellerinden öpüyorum. Mutlu yıllar :) ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zehra kızım. En güzel dileklerimle ailenin ve senin yeni yılınızı kutluyor, sevgiyle gözlerinden öpüyorum canım :) Vatanımız ve dünya için de hayırlarıyla gelir inşallah )

      Sil
  10. Ablam merhaba. Aslında bu seneyi ben kaleme alırken çok şey yazmak istedim fakat bu sene yeterince üzüldük ve bari yeni yıl dileklerim iyi şeylerden bahsetsin dedim. Ama ben de yazsam en az senin kadar doluyum. Her şeye rağmen yeni yılda çok daha güzel şeyler olacak diye düşünüyorum ablam. Yüreğimizin feraha kavuştuğu bir sene olması dileğiyle ablam mutlu yıllar 😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre oğlum :) Evet iyi de yaptın. Yine terörle uyandık. Dilerim Allah vatanımızda huzurlu günler yaşamamıza yardım eder. Yeni yılın kutlu olsun. İnşallah yeni senede sevdiklerinle sağlık, huzur, bol kısmet ve mutluluk dolu günler yaşarsın oğlum. Sevgilerimle:)

      Sil
  11. Kalemine sağlık Ece'cim, maalesef savaşlarda ençok siviller, kadın, çocuk hatta bebekler ölüyor..:( iki dünya savaşında da böyleydi, enson örnek daha 2011'den Libya da öyle oldu, şu anda Suriye'de de...hatta insanları bıraktım 1. Dünya Savaşı'nda ölen kaç milyondu sayısını unuttum at için geçenlerde anma mı yapıldı, anıt mı dikildi? Bir haber okumuştum. Bir Avrupa ülkesindeydi sanırım:( neyse ki şimdi savaşlarda atları kullanmıyorlar da en azından onlar canını kurtardı:(( yani en masum, en habersiz canlılara olan oluyor savaş kararı çıkartan siyasilere ise hiçbir şey olmuyor:(

    Tüm dileklerin kabul olsun, amin diyorum. Sana ve ailene sağlıklı, mutlu, harika bir yıl diliyorum. Sevgilerimle kucakladım canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'ciğim. Gece yazacaktım, biraz rahatsızlandım. Sabahı beklemek zorunda kaldım canım.
      Bu sabaha 39 ölüyle uyandık. Aklım İstanbul'da kaldı. Allah'tan çocuklar evdeydi. Ama eğlenelim diye gittikleri yerde yeni seneyi yaşayamadan ömürleri sona eren insanlar için Allah rahmet eylesin diyoruz. Zaten biz hep rahmet okuyoruz, başka bir yaptığımız yok. Bir de çok kötü ve bitmeyen, rezil senaryosu olan bir film metozori seyrettiriliyor. Allah bizi bu seyirden kurtarsın kardeşim.
      Yaşıyoruz, yaşamak zorundayız. Allah seni ve aileni, hepimizi vatanımızı hem korusun, hem de mutlu olacağımız günler göstersin dilerim. Yeni yılın kutlu olsun Müjde'ciğim. Sevgiyle kucaklıyorum kardeşim...

      Sil
  12. acıların yaşanmadığı huzur dolu yıllarımız olsun...

    YanıtlaSil
  13. 2017'nin hem vatanımız hemde sizin gibi iyi bir blogger'ın daha güzel günler ile süslenmesi dileğiyle... MUTLU YILLAR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerli mesaj için çok teşekkür ediyorum. Yeni yıla girmemize bir iki saat var. Bloğuma bir gireyim dedim ve okuduklarım sevindirdi beni. 2017 vatanımıza ve dünyaya dilerim huzur getirsin. SANA DA MUTLU YILLAR :) Yeni yılda yine yayınlarımızda görüşmek üzere kardeşim :)

      Sil
  14. 2016'yı o kadar güzel özetlemişsiniz ki..Umarım 2017 tüm insanlık için yaşanabilir bir dünya olur...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Yeşim kızım. Dilerim aynı yazdığın gibi insanlık bu sene rahat bir nefes alır. Sevgiler canım :)

      Sil
  15. Ece ablacım tüm duygu ve düşüncelerinizi ne güzel yazıya geçirmişsiniz. Yüreğinize ve kaleminize sağlık. Maalesef ki yeni yılın ilk gününe de kötü bir haberle uyandık ve 2017'ye dair umutlarımız yine azaldı.. 2017 yılı umarım hepimize şans, mutluluk ve huzur getirir. Mesajınız beni ayrıca çok mutlu etti çok teşekkürler güzel düşünceleriniz için. Size de güzel bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kızım. Mutlu olduğuna sevindim :) Sorma kızım, rüyamda gördüm, Sayısıyla fısıldandı beynime. Kalkar kalkmaz şok oldum. Ağlayarak karıştım sabaha. Ne kadar üzüldüm :( İstanbul'dan uzaktayım. Acaba çocuklar olur ya gitmezler de, nerede olduklarını da biliyorum, ama korktum işte. Ya yakınlarını kaybedenler ? Allah sabır versin onlara.
      Yaşıyoruz kızım. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Teşekkür ediyorum canım. Sevgilerimle :)

      Sil
  16. Ece ablam yüreğin ne kadar temiz ve kocaman senin. Umarım yazdıklarının hepsi gerçek olur. Gerçek anlamda huzurla, mutlulukla, vicdanla dolu kalplere sahip insanlar çoğalır yer yüzünde. İyiler iyiliklerinin karşılığını bulur da, kötüler bize dokunamadan kendi ateşlerinde yanıp kül olur. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık sürekli dua ediyorum. Dualarına amin diyorum Elif'im. Bu sene inşallah başladığı gibi devam etmez kızım :( Dilerim yeni yılda tüm dileklerin gerçekleşir Elif'im :) Sevgiler...

      Sil
  17. Yeni yıl yeni umutlar. Yeni umutlar daha ilk günle bitti :( umarım böyle devam etmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Onur, damgasını vurdu daha ilk saatinde :((( Artık yeni dualar bulmamız gerekiyor galiba, zira tüm dualar yetmiyor bu katliam gibi saldırılara karşı. Umarım devam etmez...

      Sil
  18. Yeni umutlar... Sadece dostluk kardeşlik emellerimiz...

    Bu arada takipteyim... Beklerim :)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la