Yalnız İnsanlar...

Yalnızlık
Hayattan Korkmak     


Yalnız İnsanlar...

Hayatında kimsesi olmayan insanlar vardır. Hangi ülkelerde kaçar tanedirler, neler hissederler? Akraba yokluğuna katlanmayı nasıl başarırlar, hep merak etmişimdir. Benim tanıdığım bir kişi var. Bu duyguyu "Anlatılamayacak bir şey, ancak yaşayan hisseder, o da anlatamaz zaten." demişti bana. Yaşamı yakınlarıyla paylaşanlar şanslıdır. Bazıları bunun farkında bile değillerdir. Bunun bir nimet olduğunu akıllarına getiremezler. Değerlerini de ancak kaybederken anlarlar. 

Ama hayatın kendisi gibi sevdiklerimiz de geçicidirler. Bakmışsınız bir gün ya sizi terk etmiş ya da ölüvermişlerdir. "Keşke ben ölseydim de bu acıyı yaşamasaydım..."  bile dersiniz. Çünkü onsuz, onlarsız olmak artık sizin için yaşamak değil azap haline gelir birden. Ölenlerin değil, kalanların bedelidir bu...

Akrabalar, onlarla kan bağınız vardır. Zaman gelip sıkılsanız da bazılarından; idare etmeye çalışırsınız, ya da öyle değildir ve  tam aksine büyük bir mutlulukla yaşarsınız onlarla. 
Eğer kapınız çalarken kıymet bilmez, belli ederseniz gelene memnuniyetsizliğinizi, bir gün gelir kapının çalma seslerini  beklerken bulursunuz hüznünüzü... Bir de benim gibi, yaşadıklarından sonra kapının çalmasından korkanlar da vardır mutlaka.

Kaderin  size özel düzenlenmiş yazgısına göre  sonradan dâhil olan insanlar vardır hayatınıza... Eğer onları sevmişseniz,  alışma ya da bağlanma nedenleriniz çoktur. Aslında huyları benzemez size, yine de çok seversiniz onları. Kimi yönleri sizi öyle tamamlar ki fazlasını aramayı, istemeyi aklınızdan geçirmezsiniz. Bilmeniz mümkün olmayan acı gerçekleriyle birlikte yaşamınıza katılmak istediklerinde, ellerini tuttuysanız eğer, sizi zorlayan olaylarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Sonradan öğrenirsiniz ama iş işten geçmiştir. Herkes diğerini silemez bir kalemde...  Sizin eksik pazıllarınızın  birçoğunu tamamlarlar ve yanlarında mutlu hissedersiniz. Hep onlarla olmak istersiniz. Ama bir bedeli vardır her şeyin... Ya önünde ya sonunda ödersiniz.


Önümde bir yığın küskün anılar
Ne yapsam yine de canlanmıyorlar
Gönül kırık, dil tutsak
Aramızda fersah fersah uzaklar...


Ece EVREN   18.01.2017

37 yorum:

  1. Ablammm... Nasıl da özlemişim. İçim sıcacık oldu okurken. Gözlerim doldu. Nasıl yürekten, candan, hayatımızdan satırlar. Güzel yüreğine sağlık ablacığım. Kalemin daim olsun. ❤️❤️ Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmiş benim tatlı, içten ve güzel kızım. Çok teşekkür ederim. Amin canım, senin kaleminden de su gibi aksın cümleler ve esinlerin bol olsun. Sevgiyle öpüyorum seni İlknur'umm :))

      Sil
  2. Gerçekten iyi dost ya da akraba kıymeti bilmek lazım, bazen de dediğin gibi kapının çalınmasından korkuyor insan. İnsanlar çeşit çeşit gün geliyor bir anda değişiyorlar ya da farklı yüzlerini gösteriyorlar o yüzden ben korkuyorum insanlardan, mesafeli durmak en iyisi. Söz meclisten dışarı sahte dostluklar, sahte akrabalıklardansa yalnızlık daha iyidir.
    Kalemine sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjde kardeşim. O kadar da kıymet bilmeye çalıştım hayatımda lakin pek şansım yoktur. Aslında ders almam lazım ama alamıyorum işte. Güler yüz, sevgi sandığım her şey sonra üzdü beni. Sağ ol yorum için. İyi geceler canım. Sevgiler :)

      Sil
  3. Kimsesi olmayacak kadar yalnızlığa mahkum olmak düşünmesi bile zor bir acı olsa gerek.İyi ki sevip sevildiğimiz ailelerimiz var.Öte yandan kan bağı önemini yitiriyor bazen.Dostlar kardeşe, eşler birbirlerine nazlanan çocuklara dönüşebiliyor.
    Uzaklardakilere eklenecek olan yeni anılarında, gönlün, kendi güzelliğindeki diğer gönüllerle yaren olsun Ece ablacım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kibar, düşünceli kızım benim :) İyi ki varlar Aytül'cüğüm. Son cümlendeki dileğin beni benden aldı. Yürekten amin diyorum.Sevgilerimle canım :)

      Sil
  4. Son yazdığın dörtlük herşeyi özetliyor Ece ablacım. Yalnızlık Allaha mahsus derler Rabbim hiç kimseyi kimsesiz bırakmasın :(. Sevdiklerimize sıkıca sarılmak lazım, anne babamıza, eşimize, dostlarımıza. Hiç kaybetmiyeceğimizi sandığımız sonsuza kadar bizimle olacağına inandığımız can parçalarımızı kaybettiğimizde gerçekle yüzleşmek çok ağır oluyor ne yazık ki :( . Yüreklere dokunan kalemine sağlık. Sevdiklerinle sevgiyle kal ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız değilim Zehra kızım. Amin Allah kimseyi yalnız bırakmasın. Ben yanımda hep birileri olsun isterim. Şükürler olsun kızım beni yalnız bırakmıyor. Ezo Gelin çorbasını yaptım, çok beğendi. Sana sevgilerini gönderiyor :))
      Seni ve evlâtlarını sevgiyle kucaklıyorum canım :)) Teşekkürler :)

      Sil
  5. Ablacımm. Harika bir yazı olmuş duygu dolu. Tam da beni anlatmışsın. Kendimi gördüm yazında. Çok duygulandım. Kalemine sağlık. Çok güzel şeyler yazıyorsun gerçekten..😙😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol canım kızım. Ama yalnızlık? üzülürüm :(( Güzel şeyler yazmama az kaldı diye düşünüyorum, o zaman yazılarım ferahlatır inşallah Hazal'cığım. Mutluluğu da anlatabilirim dilerim. Sevgilerimle :))

      Sil
  6. aklıma avni'nin bir şiiri düştü okuyunca:
    hiç kimse yok kimsesiz
    herkesin var bir kimsesi
    ben bugün kimsesiz kaldım
    ey kimsesizler kimsesi

    kimse aradığım yollarda
    kimsesizlik kimsem oldu
    dinsin artık hicranın cana
    kimse aradığım yollar
    kimsesiz kimselerle doldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Avni DEDE'den sanırım...
      “Şairlik;
      Babadan oğullara
      oğullardan torunlara hastır,
      babanızın fani dünyada
      sizlere bırakıp gideceği
      insanlığı ile şairliği
      en büyük mirastır” Hüseyin Avni'den ALINTI
      Teşekkürler :)

      Sil
  7. Kan bağı tabi ki önemli ama kan bağı olmadan çok sevilen değerli insanların varlığı da gerçekten bambaşka :) İyi ki varlar :) Siz de iyi ki varsınız :) Sevgiyle kucaklıyorum sizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkkürler Yurdagül kızım. Sen de iyi ki varsın :))

      Sil
  8. Ece hanimcigim bazen yalnizlik da iyidir. Öyle kötü niyetli akrabalar da olabiliyor ki... bu arada deli kiz a e mail aboneligi olsa yazmistiniz hiç aklimda yokken sizin için ekledim 😊. Çok tesekkür ederim bloglarimi yalniz birakmadiginiz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Derya'cığım.
      Yalnızlık fobisi var maalesef bende. Kısa süreli olanlar pek korkutmuyor da...
      Sevindim o butonu eklemene canım. Hemen bakıp üye olayım. Diğer bloğundaki videolar da çok yararlıydı. Bacak kaslarım ağrıdı biraz ama çok iyiyim bugün.Sevgilerimle :)

      Sil
  9. kıymet biliyoruz diyelim ki ece ablam, peki ya kıymetımız bılınmıyorsa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işin bu tarafı üzüyor işte. Ben şiirlerimi işte bundandır ki, acı ile karıyorum :((

      Sil
  10. Yalnızlık çok zor. Hele kalabalıklar içinde yalnız olduğunu hissetmek. Sevdiklerimiz, akrabalarımız ve dostlarımız bize uzak olsalar da kapı komşuumz da yakın olur bize. Komşu komşunun külüne muhtaç olurmuş ya buyrun dostluk kurmaya bir bahane. Bahane aramaya gerek mi var; komşu bu sıralar hiç görünmüyor ve sesin çıkmıyor desek kapısını çalsak!.. bir sıkıntın mı var; biz burada ne güne duruyoruz demek yeterlidir sanırım. Yakınlık gösteren de, yakınlık gören de çok mutlu olur. Dostluklar böyle oluşur, böyle pekişir. Siz de toplumsal bir travmaya parmak başmıssınız ve uyarı bizi düşünmeye sevkediyor. Kendimizi sorgulatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Profösör, kolay kolay kimse güzel bir yaklaşıma ters tepki vermez. Ben çok ilgilenirdim komşularımla. Özellikle yeni taşınanlara bir ihtiyaçları var mı diye sorardım. Baktım ki artık toplum hiç önem vermiyor ve tepki alamıyorum, ben de sessiz ve takipte kaldım. Sonra zaten ilişkiler koptu gibi.
      Yalnızlık gerçekten çok zor. Allah kimseyi yalnız bırakmasın. Saygılarımla...

      Sil
  11. Özellikle son dörtlük çok güzeldi. Yalnızlığın ne demek olduğunu iyi bilen birisiyim. Ailemizden, akrabalarımızdan uzakta yaşamaya karar verdik. Aldığımız risk bazen mutlu etti bizi bazen yalnızlığımızı yüzümüze vurdu her geçen gün. Ama özlemekte güzelmiş bunu anladım:) Saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Doğuş, çok teşekkür ederim :)
      İster kendi seçimimiz, isterse kader bize böyle yazmış olsun, er veya geç bir insana ihtiyaç duyarız. Kan bağımız olmayanları da nasıl severiz. Aileden uzaklaşmayı gençliğimde çok istemişimdir. Özgür ruhlu biriyim. Ama ruh ve vücut seneler geçince illaki yanında güvenilir birileri olsun istiyor.
      Sağ ol oğlum. Sevgilerimle :)

      Sil
  12. Yazının sonundaki dörtlük harikaydı. "Gönül kırık, dil tutsak..." Öyle anlar hepimiz için mümkün. Çünkü insanız. Ben hep karşımıza iyi insanların çıkması dileğinde bulunurum sevgili Ece.
    Gönülden sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii Makbule kardeşim. Dileğinize amin diyorum. Allah bizi anlamayacak, zorlayacak ve üzecek insanlarla karşılaştırmasın. Dengi dengine her şey...
      Çok teşekkürler, selam ve sevgilerimle canım :))

      Sil
  13. "Su verenlerin çok olsun" diye bir deyim vardır ya Ece Abla. Çocukken anlamazdım ne anlama geldiğini. Yaş ilerledikçe anladım ne kadar önemli bir dilek olduğunu. Allah kimseyi kalabalıklar içinde bile yalnız koymasın.

    YanıtlaSil
  14. Amin Nesli kızım. İki duvar ötede de olsa, insan yalnızlığı yaşamayı değil, birileriyle hayatı paylaşmayı ister. Hepimizin hiç ihtiyacı olmasın ama olursa da su verenlerimiz çok olsun. Sevgiyle kucaklıyorum seni Nesli :)

    YanıtlaSil
  15. Ən çox qürbətdəykən hiss etmişdim yalnızlığı və anlamışdım qohum-əqrəbanın dəyərini. Sevdiklərinin yanında, yaxınında olması qədər böyük nemət yoxdur həyatda. Rəbbim heç kimi yalnız, kimsəsiz buraxmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Umman, ne güzel ismin var :)) Maşallah... Teşekkürler ve sevgilerimle :)

      Sil
  16. Ben o yalnız insanlardan biriyim. Eşim dışında hayatımda somut olarak herhangi bir insan yok. Bazen yokluğunu duyuyorum tabii; ama genel olarak huzur, kafa sakinliği, dedikodu, kıskançlık, iki yüzlülük vb şeylerden uzak kalmak paha biçilemez bir şey :) Yalnızlıkların yaşayanlarına hiç değilse huzur getirmesi dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Fidan... Sende birbirimize benzer yanlar görmeme rağmen, genç olup da bu kadar olgun olman paha biçilmez bir şey. Ben de kızım ve torunumla hayatımı paylaşıyorum,iç içe durmayız, zaten torunum üniversiteye gidiyor artık.
      Benim, yaşımdakilerle anlaşmam ve sohbet etmem mümkün değil :) O yüzden ve bir de çabuk sıkıldığım için kimseyle arkadaşlığa yeltenmedim bile. Hepten kimsesi olmayan ve yalnızlık tercihleri olmasa da, tek bırakılanlara Allah yardım etsin. Sevgiler kızım :)

      Sil
  17. Ece ablam yine ne güzel yazmışsın.. yalnızlığı seviyorum aslında tek tabanca oldum hayatım boyunca çok tanıdığım olmasına rağmen ama yine de insan öyle anlar yaşıyor ki bir insan evladı ile iki çift muhabbet etmeyi diliyor.. Umarım tanrı hepimizi sadece iyi niyetli insanlarla karşılaştısın hep.. bu arada bir aya yakın süredir kafa tatili vermiştim kendime, blogumda yazamadım ve bloglara uğrayamadım ama artık yavaş yavaş iş başı yapıyorum =) çok sevgi <3

    YanıtlaSil
  18. Duygun'um, tatlı kızım. Tercih edilen yalnızlık acı vermez de, tabii ki öyle anlar olur ki, güveneceğin bir arkadaş çok iyi gelir insana. Dilerim böyle zamanların az olur ve hep mutlu olursun kızım :)
    Amin kızım. Gerçekten hep iyi insanlarla karşılaştırsın Yaratan.
    Bir mim var Emre Bektaş oğlumun. Çok uzun değil, seni mimleyeceğim. Hareket olsun, neşeleniyorum ben o etkinlikte :))

    Güzel sayfanı özledim. İyi yayınlar dilerim yavrum. Sevgiyle gözlerinden öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  19. Herşeye Alışır İnsan. Yalnızlığa Bile.

    YanıtlaSil
  20. İnsanların yavaş yavaş beklentilerinin maddileştiği, hava atmaya ve karşısındakini insafsızca yargılamaya başladığı zamanlardayız. Arkadaşlıklar dostluk o kadar çabucak kayıp gidiyor ki ellerimizden, bize ne oluyor? Bu soruyu bile soramıyoruz. bazen yalnızlık iyidir. zaten yaşamla, evrenle dost olan biri yalnız da değildir. Evrenin sonsuzluğa uzanan büyüklüğüne erişebilmeye çalışmak insanı değersiz olan ve gereksiz her şeyden soyutluyor.

    Benim de samimi olduğum çok kimse yok. Akraba dersen zaten kimse yok... Olanlar da olmasa da olur cinsinden...

    Pek ilgisi yok ama dost bildiklerimiz ile ilgili şurada yazzmıştım ben de: http://www.mustafasonmez.com/2015/04/dostlar-tost-olunca.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşuna almamışım Evren soyadını Mustafa, aklımda varmış baksana... Eh sanırım yollar oraya, yalnızlığa çıkıyor gibi zaten. Yavaş yavaş en iyi dostun yine kendimiz olduğu gerçeğine gidiyoruz desek de, bazen ihtiyaç hissediyor insan kötü bile olsa alıştığına :( Adı güzelmiş şiirinin, şimdi basıyorum linke ve senin dostluklarla ilgili tespitlerine. Sevgiler kardeşime :)

      Sil
  21. Ne güzel sıcacık cümleler bunlar...

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la