Bloglar Arası Söyleşi

Etkinlik, Sorular, Cevaplar
Röportaj       


Bloglar Arası Söyleşi 

Sevgili ‘Annesinin PRENSESİ’ bloğu sahibesi Özlem kızımı böyle bir etkinlikte bizlere yer verdiği ve en önemlisi de düşünüp ve yorgunluğu göze alarak gerçekleştirdiği  için kutluyorum.

Etkinlik yazısı burada

Sevgili Beyda'nın Kitaplığı topluluğunun sahibesi ile eşleştiğim zaman çok sevindiğimi yazmalıyım. Zira çok saygı duyduğum biridir. Sorduğum sorulara vereceği cevapların bana çok katkısı olacağına inanıyorum. Başlayalım o zaman

Beyda kızım :) Öncelikle seninle bu etkinlikte yer almak beni fazlasıyla memnun etti. Umarım seni zorlayan şeyler olmaz sorularımda. Uygun görmediğin sorulara cevap vermeme hakkın vardır. Beyda; benim blog yazmam iki buçuk seneyi aştı. Blog dünyasının nerelerindeyim, çok fazla bir bilgim yok açıkçası ama emin olduğu şu ki, tanıdığım herkesin çeşitli konularda bana çok şeyler kattıkları, üstelik tecrübelerimin çoğalmasında yardımcı oldukları . Buradan hareketle…

Sorularım sevgili Beyda'nın gönderisinin hemen altında. Keyifli okumalar dileklerimle...

Sevgili Beyda'dan cevaplar geldi 😃 İkimizin yazısını da geçeceğim. 
Aslında öyle bir gün gelsin isterim ki, kanlı canlı ve birbirimizi misafir edip, minik de olsa ikramlarımızla resimlenecek güzel röportajlar gerçekleştirelim.

Sevgili Beyda'nın açılış yazısı :

Merhaba Ece Abla
Öncelikle böyle bir etkinlikte bizleri toparlayan Annesinin Prensesi bloğu sahibine sonsuz teşekkürler. Bu etkinlikte kiminle denk geleceğimi hiç bilmiyordum ve inanılmaz heyecanlıydım. Çekiliş sonuçlarında ismini görünce çok mutlu olduğumu belirtmeliyim . Görmeden sevdiğim insanlardansın. Cansın.
Gelelim cevaplara. Cevaplanmayacak soru yoktur bence. O zaman başlayalım ?

İlk sorum:
1-Sence; bir blog yazarının genel geçer normlara göre başarılı olabilmesi için, ne gibi özellikleri olmalı ve uyması gereken kurallar var mıdır ve nelerdir?

Beyda der ki:  Blog dünyasına adım attığımda kendimi çok acemi hissediyordum. Şimdi daha da acemi hissediyorum. İnsanın öğrenmesi gereken o kadar çok şeyi olduğunu blogger arkadaşlarımın bloglarını takip ettikçe anladım. Mesleğimi bilmeyenler için söyleyeyim. Muhasebeciyim. Mesleğe başladığım zaman kulakları çınlasın bir müdürüm vardı ve bana dedi ki “Hiçbir zaman ben oldum deme. Zira ne zaman ben oldum dersen o gün kendini yere çakılmış bulursun. Bu meslekte 80 yaşına da gelsen öğrenecek şeylerin mutlaka vardır.”  
O zamanlar bu sözü kulağıma küpe ettim ve meslekte 20 yılım olmasına rağmen halen daha bir çok eksiğim var. Bunu ben altımda çalışan arkadaşlara söylediğimde çok şaşırıyorlar. Velhasıl demek istediğim ne türden blog yazarsanız yazın okumak, araştırmak ve en sonunda da kendinden de birşeyler katarak insanlara sunmak önemli. Arada herkesin raydan çıktığı dönemler olabilir. Benimde raydan çıktığım çok dönem oldu. Ama hiçbir zaman başkalarına olan saygımı kaybetmedim. 
Bana göre blogger olmanın en önemli kuralı saygı göstermek. Unutmamak gerek ki, kimseyi sevmek zorunda değilsiniz ama saygı göstermek zorundasınız. Ne zaman insanlara karşı saygımızı kaybederiz; aslında kendimize olan saygımızı kaybederiz ve en acı olanı da bunun farkına varmadan bencil bir birey olup, bencil insanlar yetiştiririz.

2.sorum: Blog yazarları arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Şu günlerde de ben de dahil bilhassa hanım bloggerların birtakım şikayetleri var, görüp, anlayabiliyoruz. Bu bir evrilme süreci mi sence, daha evvel böyle bir süreç yaşanmadı mı? Eğer yaşandıysa hâlâ anlaşılıp bir yola girmedi mi? Her zaman olacak mı?  Yoksa erozyona mı uğruyoruz? Bu çalkantılar hakkındaki düşüncelerini paylaşıp paylaşmamakta özgür olduğunu da belirtmeliyim.

Beyda der ki-   Blog kavgalarını çok özür dilerim ama gülerek okuyorum. Zira bana çok komik geliyor. Ölümün olduğu şu dünyada ve ölümü bilerek yaşayan tek canlıyken neyin mücadelesindeyiz ? hayretler içindeyim. Öncelikle insanların yukarıda da yazdığım gibi saygı göstermeyi öğrenmesi gerek. Örneğin ben okuduğum kitapları yorumluyorum. Bana çok dokunaklı gelen bir kitap, başkası için okunmasa da olabilir cinstendir. Herkesin zevki ayrıdır. Fakat bunu yorum olarak hakaret derecesine getirmeyi anlayamıyorum. Kitabı yazan yazardan tutunda, yorumlayana kadar hakaretler. 
Şükür ki benim başıma gelmedi. Zaten bloğumda da tartışma ortamına izin vermem. Ancak sosyal medyada maalesef bu tarz kavgaları gördüm. Hatta blog yazarını bırakın, iki yazarın okurlarının bölünüp yazar korumasına bile şahit oldum. Ne acıdır ki okumayı bile beceremiyoruz. İki yazar, iki ayrı düşünce. İkisini de okuyun ya da beğenmiyorsanız okumayın ama tövbe haşa neredeyse yazarın yolunda ölecek derece de kavgalar. Bence hiç gerek yok. Yine söylüyorum. 
Kimse kimseyi sevmek zorunda, fikirlerini, yaşam biçimini beğenmek zorunda değil. Ancak saygı göstermek zorunda. Saygı görmek istiyorsan saygı göstereceksin.NET. Beğendiğin bloğu takip edersin, beğenmediğini etmezsin. Ama işi yenge çekişi haline getirmek bana göre yanlış. Zira kavga ile kim neyi çözdü ki? Bundan sonra biz çözelim değil mi?

3.sorum: Soru içinde soru olmasın diye aklıma gelen her şeyi yazamıyorum. Öneme haiz sorularla yetinmek zorundayım. Bu minvalde; blog yazarlarının genelini ya da önemli bir sayıyı oluşturanlarını, yaptıkları yorumları ve kendilerine bırakılan yorumlara cevap vermeleri konusunda ve aramızdaki trafiği yeterli görüyor musun? Yorumların hepimizi mutlu ettiği gerçeğinden gidersek, bir topluluk sahibi olarak üyelerinin, senin ve topluluğunda paylaşılan yayınlara ilgilerini ve katılımlarını yeterli görüyor musun?

Beyda der ki- Tam da benim istediğim türden bir soru olmuş zira ben de bloğumda buna benzer bir yazı paylaşmak istiyordum. Bu konuya ben kendimden bahsederek yanıtlamak istiyorum. Bloğuma gelen yorumları her blog sahibi gibi heyecan içinde açıyor ve hepsine tek tek cevap veriyorum. 

Takip ettiğim blogger arkadaşlarımında kendi bloglarına gelen yorumlara cevap verdiklerini de görüyorum. Ancak birkaç blogger arkadaş maalesef olayı ticarete dökmüş durumda. Bunu ben de fark ettim. Yorum yaparsa yaparım. Yapmazsa bir daha ben de onun bloğuna uğramam tarzında takılıyor. Her ne kadar direkt olarak dile getirilmese de anlaşılıyor. 

Öncelikle ben blogger arkadaşlardan mail abonelik kısmını bloglarına eklemelerini rica ediyorum. Zira ben mail olarak gelen yazıları daha iyi takip etme fırsatı buluyorum. Çünkü takip ettiğim kişi yeni yazı yayınladığında biliyorum ki maili gelecek ve bende kaçırmamış olacağım.Ancak mail aboneliği dışında google+ profilde takip ettiğim blogların yazılarını üzülerek söylüyorum kaçırabiliyorum. Mail olursa bir şekilde yazısı mail kutumda kalır.Geç de olsa okuyup bilgi edinirim. Yorumlayabilirim. Kısacası gözden kaçan bir durum olmaz. Ayrıca kendime yararlı gördüğüm mailleri saklama açısından da iyi oluyor. 
Gelelim Google topluluk sorunsalına. Benimde sıkıntılı olduğum durumlar maalesef ki var. Topluluğa üyelik daveti geliyor. Özellikle bloggerla ilgili olan topluluklara katılmaya çalışıyorum ve doğal olarak yayınlarımı paylaşıyorum. Sonra bir bakmışsın yayınım onaylanmamış. Arkadaşım o zaman ne demeye blogger ile ilgili platform açıyorsun. Eğer dayanışma olup, yazılarımız paylaşılmayacaksa ya da sen işine gelen birkaç kişinin yazısını paylaşıp -ki bu daha çok popüler blogger oluyor- diğerlerini es geçeceksen demek ki adil davranamıyorsun. Bırak yapma açma topluluk falan da. Benim Beyda'nın Kitaplığı topluluk grubumda herkesin yazısını onaydan geçiriyorum ve geç de olsa herkesin yazısını yayınlıyorum.(Bazen birkaç gün topluluğa bakamadığım zamanlar oluyor.) 

Arkadaşlar yayın onaylamadığımı sanmasın. Zira bakınca onaylıyorum.)Sadece uygunsuz içerik olan birkaç yazı yayınlanmadı bu zamana kadar. Bir de aynı yayın başka isimler tarafından paylaşılırsa bunlara onay vermiyorum. 
Zira insanları da aynı yayınlarla sıkmamak gerek. Bana göre bir topluluk açıyorsan insanlara faydalı olmak, paylaşım yapmak için açıyorsun. Şayet kendine göre onaylayacağın yayınları koyacaksan, topluluk ismini de ona göre düzenle ki insanlar da üye olsunlar ya da olmasınlar.
Genel olarak toparlamak gerekirse bence herkes kendine göre bir şeyler üretiyor ve üretmeli de. Zaten ilk emir neydi.”OKU” Okumak ve herkese faydalı olmak için çaba göstermeliyiz. Fakat üretken toplum olurken, başkalarının haklarına, özgürlüklerine ve kişiliklerine zarar vermeden saygı çerçevesinde yaparsak, kimse kırılmaz, üzülmez. Dünya daha da yaşanılası bir yer olur. Son olarak;
Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür, ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez. Lev Nikolayevich Tolstoy

Ece Evren- Sorularım bu kadar canım. Dediğim gibi, bazı soruların kritik olduklarının bilinciyle; cevaplarının senin tasarrufunda olduğunu yinelemek isterim. Şimdiden teşekkür ediyor ve bu etkinliğin birbirimizi anlamakta ve daha sağlıklı ilişkiler içinde olmamızda yararlı olacağına inandığımı da ilave etmek istiyorum.
Sevgiyle gözlerinden öpüyorum. Dilerim sizlere, yaşadığım sürece katılabilirim.
Ece Evren                                                  05.03.2017

Beyda der ki-  Bu güzel sohbet için teşekkür ederim. Nice yazılarda ve röportajlarda görüşebilmek dileğiyle. Sanal dünya annesi Ece abla. Hayatta istediğin ne varsa en güzeli, en iyisi en en eni olsun. Seni böyle seviyoruz. Değişme, değiştirmeye çalışanlara da izin verme. Yazı biraz gecikti kusura bakma. Kendine iyi bak ve hoşça kal.
Beyda’nın Kitaplığı

Sevgili Beyda kızıma bilhassa beni anne💖 diye vasıflandırarak gururlandırdığı, içten verdiği cevapları için çok teşekkür ediyorum. Bugün çok tatlı, donanımlı bir kızımı ağırlamaktan mutluluk duydum. Bu tür etkinliklerin birbirimizi tanımak konusunda çok yardımcı olacağını yineliyor, yeniden Annesinin Prensesi bloğu sahibesi Özlem kızıma çok teşekkür ediyorum. Düşüncene, niyetine sağlık kızım.
Hepinize en içten sevgilerimle :)

Ece Evren   09.03.2017

38 yorum:

  1. Ablacım ❤ Merakla geldim 'röportaj'ı görünce :)))
    Senin güzel sorularına Beyda'nın içten cevapları eşlik etmiş, güzel bir derleme yayın sunmuşsunuz bize elinize sevginize sağlık!
    Annesinin Prensesi hızlı giriş yaptı blog hayatına :)))
    Hepinize sevgiler ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmişsin canım kızım. Ben gerçekten bu etkinlikleri seviyorum. Nerelerdesin, nasılsın, seni düşünmediğim gün yok inan...Ben severek yazıyorum hâlâ. Daha iyiceyim canım. Ama özledim seni :( Beğenmen sevindirdi canım. Faal kızlar vesselam. Seni çok öpüyorum, oğlumu da. Kucaklıyorum ikinizi de. Allah'a emanetsin ilk göz ağrım benim :)

      Sil
  2. Çok güzel bir röportaj olmuş Ece abla. Beyda da çok güzel ve mantıklı cevaplar vermiş. Cevaplarına katılmamak elde değil doğrusu. İkinizi tebrik ediyorum. Kucak dolusu sevgiler ❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin İlknur kızım. Yaptık Allah'ın izniyle canım. Gerçekten çok güzel cevaplar verdi Beyda kızım. Sizlerin röportajlarınızı da merakla bekliyorum. Sevgiyle kucaklıyorum kızımı Sağ ol yorumun için canım :)

      Sil
  3. Güzel bir röportaj olmuş.İkinizin de emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Gerçekten hakiki bir röportajmışcasına heyecan duyduk ikimiz de. Çok teşekkürler yorumun için, sevgilerimle kızım :)

      Sil
  4. Sorular çok özenle seçilmiş.Öncelikle güzel soruların için teşekkür ederim.Beyda da içtenlikle yanıtlamış.İyi bir ikili ve iyi bir röportaj çıkmış ortaya :)İknizi de sevgiyle kucaklıyor ve sevgiyle öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Yurdagül'üm :) Her şeyin ve herkesin hakkını veren kızım. İyi ki varsın :) Beyda'nın ve kendi adıma çok teşekkür ederi(m)z. Güzel bir hafta sonu geçirmen dileklerimle. Bahar sana iyi davransın; seni sıkmadan güzelliği ve yeniden doğuşuyla sarsın. Sevgiyle kucaklıyorum kızım :)

      Sil
  5. Çok ama çok güzel bir röportaj olmuş ece teyzecim, Bu etkinlikte en çok senin sorularını merak ediyordum Beyda 'da çok güzel cevaplar vermiş ikinize de kocaman öpücükler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı kızım :) Başardık sanırım. Beyda profesyonel cevaplarıyla değer ve renk kattı röportaja. Bu güzel değerlendirme için çok teşekkür ediyorum canım :) İkimiz de seni sevgiyle öpüyoruz Esra'cığım :)

      Sil
  6. Herkese merhaba
    Öncelikle herkese okuduğu ve güzel yorumlarıyla renk kattığı için sonsuz teşekkürler. Cevaplarken inanılmaz keyif aldım.Ece Abla ile inşallah İstanbul'a gidersem ya da kendisi Eskişehir'e gelirse tanışmak isterim.Ayrıca bu röportaj olayını çok sevdim. Herkesle ayrı ayrı yapmak isterim. Hepinize kucak dolusu sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifliydi. Ben de tanışmak istiyorum kızım. İstanbul'a gelirsen başımla beraber canım :) Allah kısmet eder dilerim. Sevgiler Beyda :)

      Sil
  7. Beğenerek okudugm röportajlardan biriydi ablacm.Sorularin gercekten çok anlamlydı cevaplarda bir o kadar tabi.Asıl ben cok ama cok tesekkr ederim etkinligmi senlendirdiğiniz için 😘😘💙💙 sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Özlem. Diğer röportajları görsem okuyacağım da acaba bazı blog yazarlarına üyelik mi yapmadım diye endişeliyim. Senin sayfandan takip edeceğim. Bu etkinliğin mimarı sensin. Bizleri buluşturma fırsatı verdiğin için tekrar teşekkür ederiz. Sevgiler kızım :)

      Sil
  8. ya ne güzeldi ne doluydu yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol deep, beğenmene çok sevindim canım :)

      Sil
    2. Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim.Sevgiler :)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Hoş geldin kızım :) Çok teşekkürler, sevgilerimle :)

      Sil
  10. Ne kadar güzel bir röportaj olmuş. Sorular ayrı güzel cevaplar ayrı güzel. Yüreğinize sağlık. Merakla ve keyifle okudum. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim kızım. Senin de düşüncene sağlık canım. Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Bloglarla ilgili sorular güzeldi, Beyda'nın cevaplarını da çok sevdim.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Handan , güzel yorumunla sevindirdin canım. Sevgilerimizle, Beyda ve ben :)

      Sil
  12. Ne kadar güzel bir iletişim var aranızda Sorularda cevaplarda çok güzel samimi ve içten gerçekten 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş gelmişsiniz bloğuma :) Benim kızlarım onlar. Her tanıdığımla nüfus artıyor :) Genç bir hanımsın canım profil resminden anladığım kadarıyla, demek ki yeni bir kızım daha oldu :)
      Yorum için teşekkürler, takip listeme almak üzere bloğuna yol alacağım şimdi, sevgilerimle :)

      Sil
  13. gerçekten sorular da cevaplar da dolu dolu olmuş, tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Özlem kızım :) Sizlerin yaptığı da çok güzeldi. Yayınlarda ve yorumlarda görüşmek dileğiyle, sevgiler kızım :))

      Sil
  14. Ben benim diyen birini tanımıştım saygı duyduğum sevdiğim biriydi ama bu dediğini vurguladı,hayatıma bile uyguladı ve canımı çok yaktı..ben benim dememek lazım belki de sadece kulluğunu kabul edince insan kendini bilmeli ve dolayısıyla Rabbini de bilmek demek yerinde olur..pek keyifli ve samimi bir etkinlikti Ece ablam çok güzel geçmiş..yorumlarına genişçe cevap verdim okumak istersen burada,bağlantıyı kopyalayıp yeni bir pencereye yapıştırmak gerek.Sevgiler.

    http://www.degmesinyagliboya.com/2017/03/roportaj-var-hadi-buyrun-bloglar-aras.html?m=1

    YanıtlaSil
  15. Okudum kızım. Ne kadar empatiyle yaklaşıp, ne kadar özenle cevabını yazmışsın. Öncelikle beni anladığın için çok teşekkür ediyorum. Artık üzülmeyeceğim, zira takatim yok.
    Sana söz, eğer sıkıntıya düşersem, mutlaka danışacağım :)
    "Benim" dediğim çok canlara ya hayatta veda ettim ya da ebediyete kadar kaybettim. Acıları kolay dinmedi bende. Tam dinmese de, özellikle hatırlamaya uğraşmıyorum, zira artık gücüm kalmadı. Dediğin gibi Rabbimiz en iyi bilen ve her şeyi görendir. O'na sığınırı(m)z...

    Etkinlikler ise aramızda bir güzellik. Ben mimler dahil hepsini seviyorum. Kalbimde bir çok bölüm var. Her birinde sizler varsınız. Sevgilerimle canım, gözlerinden öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  16. Sorular özenli cevaplar çok itinalı olmuş Ece ablacım 😊. 1. ve 2. sorunun cevaplarına bayıldım ikinizi de gönülden kutluyorum ve bu güzel röportajı bize okuma fırsatı sağladığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum 😀 Sevgilerimle 😍😙❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Zehra kızım. Blog dünyasında fikirlerimizi öğrenmek, birbirimizi daha iyi tanımaya çalışmak ne güzel canım. Bu etkinlikleri çok seviyorum. Beyda soruların hakkını fazlasıyla vermiş hakikaten. Okuyup yorumladığın için çok teşekkürler Zehra'cığım. Sevgilerimle canım :)

      Sil
  17. En çok sevdiğim ve takip ettiğim iki bloga yer verdiğin için çok çok teşekkür ederim ece ablacım. çok güzel bir röportaj olmuş. ayrıca bu röportajda kendime çok şey kattım diyebilirim. hepinize teşekkür ederim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sana teşekkür ederim canım :) Keşke bu tür etkinlikler yeniden olsa ve seninle de yapabilsek, çok sevinirim. Güzel düşüncelerinden çok mutlu oldum. Sevgilerimle :)

      Sil
  18. Həm maraqlı, həm də hamımıza yararlı bir müsahibə olub Ece ablam. Çox təşəkkür edirik ikinizə də. Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Umman kızım. Sevgilerimle :)

      Sil
  19. ikinizin de röportajı bir harika , ve bir o kadar içten.... seviyorum sizi :)

    YanıtlaSil
  20. Canım biz de seni seviyoruz, teşekkürler ve sevgiler :)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la