Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Dünya Emekçi Kadınlar Günü       

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Bu seneki kadınlar gününde de kimimiz yorgun, kırgın, sevdiğinden ayrı, hiç kadınlığını yaşamamış kimileri, kimimiz şimdilik aldanışlarla avunmakta, bir çok kadın ağır işlerde çalışmakta, kimi belki şu an patronunun pis teklifiyle karşılaşmış tepki verirse aç kalacak diye geçiştirmeye, ertelemeye çalışmakta, çoğumuz birilerinin göz hapsinde, hınçları kabarmış; erkekliklerinin gücünü denemek ister gibi iştahla ve kim bilir bilmediğimiz hangi duygularıyla saldırmaya hazırlıkta “Vurun Kahpeye!” davranışları sergilenmekte… Kimilerinin belki biraz sonra eski sevgilisi ya da kocası tarafından son nefesi alınacak. 
Çok zor arkadaşlar kadın olmak. Hem de çok zor. Tüm dürüst erkekleri bu yazdıklarımdan tenzih ediyor ve iyi ki varsınız diyorum onlara.

Eşim polisti, şu an devlet sırrı vermiyorum ama yazacaklarım daha on dokuz yaşlarımdayken öğrendiğim şeylerdi. Doğunun geçenlerde depremle sarsılan şehrinde görev yapıyordu(k). Ben iki günde bir,  gecenin geç saatlerine kadar yalnız kalıyor ve çok korkuyordum. Oldum olası neden korktuğumu bilmeden korkarım. Yani çok ödlek biri olduğumu söyleyebilirim. Hep dalgın ve düşünceli olduğum için, seslerden hep irkilirim. Yanımdakiler alışıktır, güler geçerler…
Konuya gelelim, bağlantılı olduğu için yazdım bunları. Sabrım taşınca eşime geceki nöbetlerine beni de götürmesini istedim, o da müdüründen izin aldı. Yani korktuğumu, hamile olduğumu yalnız bırakmak istemediğini benim düşündüğüm şekilde söyleyince kabul gördü. Bana eğlence çıkmıştı. Hem eşimle beraber olma mutluluğu hem de bir parça değişiklik. O günkü eğlence anlayışı ve beklentilerle, bugünkü arasındaki farkı varın siz kıyas edin. Çok sevinmiştim. İlk nöbet gününde çaylarımızı içtik, sohbetler ettik. Sağı solu gözlerimle inceledim, meraklı biriydim o zaman ve şimdi de, hiçbir şeyi gözden kaçırmam. Sonunda eşim benim uzanmamı istedi ve mışıl mışıl uyudum. Ertesi günü beraberce evimize döndük.
İki nöbetin birinde götürüyordu, yetinmek zorundaydım, yoksa hepten hakkımdan olurdum. Keçi gibi inatçı bir eşim vardı zira. 

Emekçi kadınların, bizde genellikle  tepki yaratan bir meslek grubundan bahsetmek niyetim. İkinci gidişimizde eşim bitaptı, gündüz koşuşturmacasından. Hemen yattı ve yeri göğü sarsan horlama sesi fonu kapladı. Şimdi; dün gözüme çarpan dosyaları inceleme vaktiydi. Merakımın önünde bir şey duramazdı. Sanki aşeriyordum bunları öğrenmeye. Yeter ki kapı açılıp bir sürpriz olmasın ve bayılmak zorunda kalmayaydım.  Hatırı sayılır sayıda kadınlara ait dosyalardı. Nereli oldukları, neden bu meslekte olduklarını anladığım gidişattaki bilgiler,  sağlık kontrolleri, adli sicil belgeleri, yani yok yoktu. Çok üzüldüm o gece. Çocuklu olanları, onların kocası tarafından bu yola düşürülenleri, neler yoktu ki? Haklarındaki davalardan anlaşılıyordu.  Dosyaları aynen yerine yerleştirdiğimde ise çoktan bitap düşmüştüm. O gece nöbetini ben tutmuş kadar yorgundum. Öğreneceğimi öğrenmiş ve çok üzülmüştüm. Ben; babam (Ağır Ceza Reisiydi) onun masasında sümen içindeki cinayet dosyalarını da o yokken incelerdim. Kediyi merak öldürür derler, amann iyi ki kedi değil mişim😂 

Kadınlar artık haklarının bilincindeler. Her meslek grubundan olan başarılı kadınlarımız bizi gururlandırıyor. Ev kadınları. Hazır yiyici grup gibi görünen ama günden güne elleri, vücudu ve ruh sağlıkları gittikçe bozulanlar onlar. Kendimden biliyorum. Hâlâ iki satır yazabilmek için yemeklerimi hazırlayıp, pırıl pırıl etmem lazım mutfağı. Şikayetçi miyim? Hayır… Ama babamın ve ablamın sözlerini dinleseydim, bir meslek ve kariyer sahibi olsaydım ne güzel olurdu. 

Bugün mutlaka etkinliklerle kutlanır ve farkındalık arttırılır. Hiçbir kadının taciz, tecavüz, canına kast, maddi ve manevi işkence görmemesi en içten dileğimiz.
Tüm dünya kadınlarına ve yurdum kadınlarımıza her alan ve konuda şanslı bir yıl dilerim. Sevgilerimle.

Ece EVREN              08.03.2017

24 yorum:

  1. Söylenmesi gereken her şeyi en güzel şekilde dile getirmişsiniz. Ne eksik ne fazla. Dileklerinize tüm kalbimle katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Sevgiler sana :)

      Sil
  2. Merhabalar.
    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nüzü kutlarım. Kadınlarımızın görevleri çok ağırdır. Bu kadar ağır yükün altında ezildikleri yetmiyormuş gibi bir de şiddete, tacize ve zulme uğramalarından dolayı biz kendini bilen erkekler utanıyoruz. Cenab-ı Hakk, bu utanma duygusunu tüm erkeklere nasip etsin inşAllah. Her blog sayfasında paylaştım burada da paylaşacağım: Bizleri karınlarında taşıyan annelerimize duyduğumuz saygı, tüm kadınlara yansımalıdır. Çünkü bu mübarek ve kutsal varlıklar, bunu fazlasıyla hak ediyorlar.

    Kadının esareti, çilesi ve zulmü daha küçük yaşlarda iken başlıyor. Kadınlarımızın değerini bilelim ve onlara hak ettiği değeri, saygıyı ve sevgiyi gösterelim. Kadına şiddet ve taciz maksadıyla uzanan eller kırılsın, şefkat ve merhamet sunan ellere dönüşsün.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar saygıdeğer kardeşim;
      Bazen bu gün kutlamalarına takılıyoruz da gerçekten bir farkındalık gerekiyor. Toplumumuzun bu değerlere sahip çıkmasının devamlılığına çok ihtiyacı var. Sağ olun Recep bey. Selamlar ve saygılarımla...

      Sil
  3. tüm güzel dileklerine katılıyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Kadınlar gününün tek gün gibi algılanmaması farkındalığı arttırıyor. Kadınların daha çok mağdur oldukları, korunmaya ihtiyaç duydukları ülkeler yoksul ülkeler. Kadınlar ekonomik özgürlüklerini sağlasalar mutlaka çok farklı konumda olacaklar.
    Nöbet tutman çok ilginç Ece. Dosyalar ne sırlarla doludur.Tüm kadınlar için daha güzel günler olsun.
    Selam-sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde düşünüyorum Makbule kardeşim. Dilerim o ülkelerdeki hemcinslerimizin de sorunları, giderilme ve haklarına kavuşma yoluna girerler. Kadınlar güçlüdür, yeter ki bunun farkında olsunlar. Selam ve sevgiler kardeşim.
      Çok zevkliydi Makbule kardeşim nöbet tutmak :))

      Sil
  5. okumadan üzüldüm okuduklarına (dosyaları okumadan yani )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah çok üzülmüştüm canım. Bir de şehir sayılarıyla çarparsak :(( Ağlamıştım bile o gece. Şükrettim hep. Allah yardımcıları olsun :((

      Sil
  6. Ablacığım senin yazını okurken ben daldım gittim yazıya.Emniyet mensuplarının işi ve çalışma koşulları çok zor.Sırf bu yüzden evlilik tekliflerini kabul etmediğim olmuştur geçmişte.Polis eşi olmak eminim zordur.Dünyada ve ülkemizdeki kadınların insanca yaşayabilmesi dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep yalnızdım, hasret çektim onlarca yıl Yurdagül'üm. Resmen göremiyorsun, hep görevde.
      Dilerim tüm kadınlar mutlu olur. Dövülmez, canlarına zarar gelmez. Günümüz kutlu olsun kızım :)

      Sil
  7. Kadınların değerinin bir güne sığdırıldığı değil,her güne yayıldığı zamanları yaşamak dileğiyle.Kaleminize sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da yapmasalardı tamamen kırılırdık sanırım. Hep mutlu olalım dilerim. Sevgiler canım :)

      Sil
  8. O dosyalar gittikçe azalacağına arttı, biteceğine çoğaldı:((dediğin gibi kocalar, eski kocalar, sevgililer, erkek arkadaşlar tarafından öldürülüyor kadınlar:( geçen ay ülkemizde galiba 30 küsur kadın öldürüldü:( bu yüzden sayfamda bugünü kutlamak içimden gelmedi:(
    Sevgilerimle ablacığım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Müjde. Bence kutlama gününden çok, anma günü tabiri yaraşıyor. Taziye, onarma, yaralarını sarma vs günü. Dile aşina geldiği için ezberimiz olduğundan öyle yazıyoruz. Bu günden sonra kadınların gittikçe güzel, huzurlu günlere kavuşmasını diliyorum. Sevgiler kardeşim.

      Sil
  9. Tüm temennilerinize katılarak kadınlarımıza hak ettiği gibi davranılmasını diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Doğuş. Bilgi bazı insanlarda erdemlerle birleşince sizin gibi nezih erkekler saygıya her zaman layık oluyorlar. Yaşa başa da bakmıyor olgunluk. Bu güzel yorumun ve temennilerin için teşekkürler. Sevgiler oğluma.

      Sil
  10. Kadınız ve kim ne derse üstünüz.Bu kadar sıkıntıyı erkekler çekseydi hayata küserlerdi 😃

    Sağol ece ablacım.Seninde bayanlar günün kutlu olsun.Öpüyorum kocaman kocamann 😘😘💙💙🌼🌼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl kaçmış gözümden Özlem kızım. Affet canım. Asla cevapsız bırakmam ama bugünlerde çok dalgınım. Sağ ol kızım. Bayanlar günü tabirin çok güzeldi. Senin de kutlu olsun, hep mutlu ol yavrum :) Ben de seni kucaklıyor öpüyorum kızım :)

      Sil
  11. 19 yaşındaki o Ece'yi izledim sanki. Dosyaları gizlice okuyuşu, eşiyle nöbete gidişi, etrafı meraklı gözlerle inceleyişi... Gülümsetti beni. Ama dosyadaki kadınlar da bir o kadar hüzünlendirdi. Bitmedi kadının çilesi. Bu ülkedeki düşünce biçimi değişmedikçe de bitecek gibi değil. Yüreğine sağlık ablam. Senin de kadınlar günün kutlu olsun ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kızım. 19 yaşımda bile biraz da babamın etkisiyle olacak çok meraklıydım. Halen de o yaramaz ve meraklı halimi seviyorum. Çocuk tarafımı kaybetmedim ben. Zaman zaman mızıklar ama iyi kızdır :)) Canımsın. Sevgiyle kucaklıyor; tatlı bir hanım olarak kadınlar gününün sana, tüm kadınlara ve bizlere de güzellikler getirmiş olmasını diliyor, gözlerinden sevgiyle öpüyorum kızım benim :))

      Sil
  12. Merhabalar, Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun. Başlıkta "Emekçi" kelimesine yer verdiğiniz için özellikle okumak istedim yazınızı. Bir çok blog yazısında nedense bu kelime es geçilmiş... Bu da galiba blogunuza ilk yorumum :) Bu arada "Doğunun geçenlerde depremle sarsılan şehrinde" betimlemesi neden onu anlayamadım ben?

    YanıtlaSil
  13. Hoş geldiniz Blog Tecrübem :) Sevindim bu vesileyle tanışmış olmamıza. O başlık günün mana ve önemine uygun olmalı. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'de 40.000 dokuma işçisinin greve başlaması, polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, çıkan yangından kaçamamaları sonucunda 120 kadın işçinin can vermesi. Ne kadar acı bir olay :( 160 sene önce işçi kadınların yanarak ölmesinden sonra, bence anma günü ve dikkat çekmek üzere bu anlamlı gün. Özellikle de bu faciadan sonra alınan kararla ilan edilmiş. Günümüzde kutlama amacı ne kadar değişse de mutlaka kadınların yaşadıkları sorunların gündeme gelmesine de vesile oluyor. Bence kutlama değil anma günü ...
    Doğunun geçenlerde deprem olan yeri Adıyaman :)) Neden öyle yazmışım ki? Güldüm şimdi. Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler. Sağlıcakla kardeşim :)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la