Hasta Bakmak Nasıl Olmalı?


Hastalık
Hasta Bakmak            


Hasta Bakmak Nasıl Olmalı?


1.hitaplar

_Kalk bana bir su getir!

_Odanı toplamadın mı? Bıktım senin bu dağınıklığından…

_Kendin al neyini alacaksan, isteyip durma!

_Ne kadar huysuzsun, çenen dursun biraz, yoruyorsun zaten, bir de sinirimi kaldırma!

_Ya oğlum ( ya da kızım) kalksana artık, yapıştın yatağa yine! 

2. hitaplar

_Dışarıda da, içeride de aynı sandalye. Ev rezil oldu, bıktım artık…

En acısı,

_Nereden doğurdum seni? Zaten beni hasta eden de sensin…

_Hey oturduğun yerden çok olmaya başladın sen! 

Şimdi bu üç grup hitapları biraz açalım.

İkisinde de bıtkınlık ve kızgınlık ifade eden hitaplar aklınıza ne getirdi? Bana sorulsaydı aynı soru, epeyce düşünürdüm. İlk ihtimal cevapla derdim ki,

_Bu iki karşı cins evlat da evlerinde sıkıntı çekiyor. Bunlar genç. Söylenenler zaman zaman değişse de anne, veya baba, abla ya da ağabey. Belki de bir bakıcı.

Üstteki beş hitap kimlere yapılamaz? Gayet tabii ki dediklerinizi yapmasına imkân ve ihtimal olmayan birilerine… Onlar bunların hiç birinden sorumlu olamaz. Onlara düşüncesizce davranamazsınız. Onlar, sizlerden önemli bir farkla ya doğuştan ya da sonradan olan ve hasarlı bir kaza sonucunda, gündelik yaşamlarında hareketleri kısıtlanmış kimselerdir.  

Eğer bu kişilerden biriyle yaşıyorsak, onu normal işlevlerini yapan tam bir insan gibi kabul etmeli ve karşısında eğilip bükülerek, kendisini kötü hissetmesine neden olmamalıyız. Onların onuru işte bu yaklaşımlarla kırılır. Acımanın en gereksiz ve sıkıntı yarattığı durumdur bu. Sadece onların yaşadıkları zorlukları öğrenip, anlamaya çalışıp ve sorunlarının  hâlli  için düşüncelerimizi ve seslerimizi birleştirip, bazı girişimlerde bulunarak, hayatlarını kolaylaştırmayı düşünmeliyiz. Asıl görevimiz budur.   

2.hitaplar ise, 

Onlara yapılıp, yapılmadığını bilemediğimiz ama bakanların da zaman zaman isyana girip, ihtimalen aşırı yorgunluk, belki de bıkma nedeniyle savrulan sözleri ve davranışlarıdır. İşte bu sözler en yıkıcı olanlarıdır. 

Hasta baktım bilirim. Eşime bakarken benim de haddimi aşan söylemlerim oldu. Ama sonra karşınızdakinin duyduğu gibi, söylerken haliyle kulaklarınızda yankılanan bu acı sözler, ağır vicdan yüküne dönüşür. Yoruluyorsunuzdur, gücünüzün üstünde koşturuyorsunuzdur, nihayet insansınız. Sağlıklı biliniyorsunuz. Ama hasta daima mazurdur. O da, siz de sınanıyorsunuz. 
Keşke onu kırmasaydım… Ama söylendiğiniz taraf, bu hâlde olmasının size sıkıntı verdiğini zaten biliyordur. Söylediğiniz sözlerden sonra duyduğu acı,  ancak onun yüreğine çivi çaksanız hissedeceğinden farklı değildir. Susar, en çok da bu yıkar sizi…

İşte bundandır, o günler aklıma geldiğinde, şu anda bunları yaşayan ne çok insan olduğu geliyor aklıma birden. Hele insanın çocuğunun başına böyle şeyler gelmesi en acı olanı. Dua ediyorum. Allah hastalara, engelli kardeşlerimize  ve onlara bakan yakınlarına yardım etsin, onlara sabrından ihsan eylesin diyorum.

Ben o on seneden sonra, hâlâ dinleniyorum. Ama o günleri hiç unutmuyor ve sağlıklı olduğum için Allah’a şükrediyorum. 

Sahi sizlerin de aklınızdan geçer mi böyle şeyler? Hayata güven yok. Birden roller değişebilir. O nedenle çok duyarlı olmak zorundayız. 

Sağlıklı günler dileklerim ve sevgilerimle…


Ece Evren    20.03.2017   

16 yorum:

  1. Böyle zamanlarda sabır gerek bizlere.Zor olan da olması gereken de bu.Bir de empati yapabilmek gerek.Karşımızdaki hastayı anlayabilmek için.Biz de onların yerinde olabiliriz.Hep sağlıklı olacağımızın garantisi var mı?İnsanlığımızı unutmayalım yeter.Hastalara şifa,bakanlara sabır diliyorum.Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim canım. Sağ ol yorum için. Sevgilerimle.

      Sil
  2. Hayat, beklemediğimiz bir anda bizi sınayabilir.. herşey insan için, "benim başıma gelmez" diye bir şeyin olmayacağını defalarca deneyimleyerek tecrübe ettim. Yazdığınız gibi, ben de hasta baktım, üstelik en ince detayları düşünüp, konfor arttırdığım için hep tercih edildim. Reddemedim ama ruhum her seferinde yoruldu. Belki benim de "o an" olmasa bile sonrasında can yakıcı sözlerim olmuştur, oldu. Bu çok üzücü bir konu cidden. İnsan eti ağırdır derler ya, şimdi tek duam "kimseye muhtaç olmamak"
    Güzel ve acıtan bir konu.. elinize, ruhunuza sağlık Ece hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Momentos. Hasta ile ilgilendiğinde; hasta kendi durumunun her şeyden önce geldiğini düşünür. Sağlıklıyken birden, hiç beklemediği bir duruma düşmüştür. Genelde hep böyle midir bilmem ama hastama ve en yakınım ablama bakmak, sert kişilikleri sebebiyle zordu. Kendileriyle ilgileneni takdir edip, minnet duygularıyla biraz destek olsalardı çok daha randımanlı hizmet verirdim. Aslında yorgun düşüyordum ama anlamıyorlar, her işleri düzenli olsun diye gece yarıları bile uyandırıyorlardı.
      Ez cümle sağlıklı olmamın diyetini tepe tepe ödettiler. Hiç layık olmadığım sözler işittim onlardan ama o acıma ve merhamet duygum yok mu, onlarla ilgilenmekten asla vazgeçmedim.
      Tabii ki feveran ettiğim oldu. Bu iki ucu keskin bir hizmet. Hâlâ yorgunum. O günlerde yakalandığım depresyonum ancak stabil oldu. Ama unutmuyorum. Haklarımı helal ettim onlara daha yaşarlarken. Allah'ıma dua ediyorum, kimseyi kimseye muhtaç etmesin diye. Kim olursa olsun başkasına, bilhassa kızıma aynı şeyleri yapmamayı diliyorum. Kolay geçmeyi diliyorum o yolculuğa. Teşekkürler bu değerli yorum için.
      Dilerim yaptıklarımız makbul yardımlardan olmuştur. Sevgiler yavrum...

      Sil
  3. Çok önemli bir konuya değinmişsin ablacığım, o kadar da güzel anlatmışsın ki, örneklerle...hasta bakmak zordur, Allah gerçekten hastalara da, bakanlara da yardım etsin, sevgiyle bakmak tek çözüm, demişsin ya roller değişebilir, bir gün aynı duruma düşmeyeceğimiz ne malum? (evlerden uzak olsun) sevgiyle bakmazsak ağır vicdan yükü olacaktır çok şükür benim annem,babam çekmediler, ikisi de hastanede vefat etti, babamın da, annemin de eli ayağı tutuyordu evdeyken, hastanede de hiç yüksünmedik, o bakımdan içim rahat şükür. Herkese de naçizane tavsiyem çok zordur ama ne olur etten, kemikteniz dayanamayacak bir şey de olsa, içlerine atsınlar, baktıkları hastaya hissettirmesinler...:(

    Kalemine sağlık ablacım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah annene ve babana rahmet eylesin Müjde kardeşim. Demek zahmet vermeden vefat ettiler. İnce konular gerçekten bunlar. Mesela annem babamdan çok çekti. Ondan on iki yaş küçüktü. Babamın vefatından on beş sene sonra, tam elli yedi yaşındaydı, yatakta bir ayağı yere sarkmış ve dudağından kan sızmış hâlde bulduk onu. Yani sessiz ve zahmet vermeden vefat etti. Allah hepsinin mekânını cennet etsin. Hepimize hayırlı ölümler versin dilerim canım. Onlar hasta, sabretmek gerekiyor. Allah tüm hastalara ve bakanlara sabrından ihsan eylesin canım. Teşekkürler bu güzel yorumun için. Sevgilerimle Müjde kardeşim.

      Sil
  4. Hasta olmak da hasta bakmak da zor. Bazen istemden insan istemediği şekilde davranabiliyor bu süreçte. Zor işler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii Turgay bey, nihayetinde insanız. Gücün üstüne çıkınca gayret gerekliliği, haliyle yorgunluklar ve zaten kötü olan durumlardan dolayı da sinirler bozulabiliyor. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  5. Daha bu sabah bir anne engelli cocugunu bırakıp kaçmış onu izledim ve içim parçalandı ablacım.Aynı durum yaşlılarimiz icinde gecerli tabi :( Allahım pisman olacağimiz seyler yaptirmasın.Çok zor tabiki ama yinede çok acı bir durum bu :( sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Özlem kızım. Allah kaldıramayacağımız şeylerle sınamasın dilerim. Ama herkes çocuğunu bırakamaz, lakin neden bıraktı acaba, aşamadığı şeyler mi vardı? Üzüldüm inan. Sevgiler kızım.

      Sil
  6. Deneyimlerde bazen yaptıklarımızı fark etmek için bizim de o duruma maruz kalmamız gerekiyor.Hayat böyle işte :) Sevgiyle öpüyorum ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat gerçekten iyi, kötü sürprizlerle dolu. Allah böyle sınamasın dilerim kimseyi. Sevgiyle kucaklıyorum canım.

      Sil
  7. Hasta olmak da zor bakanin isi de zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii Derya :( İkisini de Allah vermesin kimselere.

      Sil
  8. Hasta olmak da zor Derya hanımın dediği gibi. Ama bak kısmında ciddi bir sabır gerekiyor gerçekten. Ama hemşire olduğumdan mıdır nedir bana hiç yük gibi gelmiyor mesela hasta bakmak. Allah kimseyi sınamasın inşallah sağlık konusunda💙💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin kızım.Doğru Semanur'um. Ben eşimle ilk yattığında tam yedi ay hastahaneden çıkmamıştık. Sonunda diyalize başlamak üzere. O arada iki böbreğinden bir üreterden olmak üzere üç ameliyat, bir de şant açıldı el bileğine. Zordu canım. Çok zordu, bir de ardından tam on sene :(

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la