Yeraltından Notlar




Yeraltından Notlar
FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ.

Hâlen okuyorum. Tekrar okumam lazım. Edineceğim; çok çetrefilli olsa da bir düşünce yolu var, kaçıramam. Sadece kitabında paylaştığı bir şiiri yayınlamakla yetineceğim şimdilik. Bu eseri anlamam uzun sürecek biliyorum ama çözmeye kararlıyım. Hiç aceleye gelecek bir yorum olmayacak. Yazıya layık yorumu er geç bulacağım. Hepinize iki kere ikinin dört ettiğini düşünmenizi salık veririm ancak. Püf noktası ve yazarın buna isyanı var. Yazar bir cevher. Hayatı; bu bilgiler bazında kaçırdığım için üzgünüm. Ama telafi edeceğim. Hepinize bol okumalı mutlu günler ve sevgilerimle❤


Yakıcı sözlerimle inandırıp
Kurtarınca düşkün ruhunu
O yanlış yolun karanlığından,
Saf, derin bir azap içinde,
Bükerek ellerini, lanetler ettin,
Seni çembere alan kötülüğe;
Unutkan vicdanını
Hatıralarınla cezalandırmak için
Benden önce olanın
Hikâyesini anlatırken
Birden yüzünü kapadın ellerinle,
Utanç ve dehşetle
Sarsılıp, isyan duydun,
Ve gözyaşlarına boğuldun…
vb. vb. vb.
N.A. Nekrasov’un bir şiirinden -Alıntıdır-


Ece Evren 09.08.2017   

34 yorum:

  1. Dostoyevski okumak mutlaka çetrefilli olacaktır. İnsana katacakları da aynı şekilde karışık ve ruha dokunacak şekilde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet üç dört satırda bir geri dönüp tekrar okuyorum. Anlayınca iç savaş demeyelim de, kendisini analiz etme gücünü hayranlıkla hissediyorsunuz. Müthiş bir anlatım. Teşekkürler yorum için Arif, sevgiler kardeşime.

      Sil
  2. Çok sevdiğim bir yazar, hayatı da roman kadar dramatik geçmiş o yüzden sanıyorum şiirlerindeki bu çözülmesi güç - gerçekten güç - satırlar ama sen çözersin ablacığım, iyi okumalar diliyorum. Sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Müjde'm. Nasıl hevesle okuyorum bir bilsen. Çok teşekkür ederim canım. Sevgilerimle.

      Sil
  3. Okumuş olduğum bir kitaptı. Anlaması güç ve zor olsa da ısrarla okumuştum. Sizin kaleminizden çıkacak yorumu merakla bekleyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorlayıcı ifadeleri seviyorum Tuğçe'ciğim. Bugün devam ettim. Bende bazı fikirler oluşmaya başladı ama henüz erken. Çok dikkatli ve düşünerek yorumlayacağım. Teşekkürler, sevgilerimle kızım :)

      Sil
  4. Dostoyevski'de okumak istediğim yazlarlardan birisi... Listemde yer alıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben başladım, dilerim diğer eserlerine de gelir sıra. Çok etkilendim Mustafa. Sevgiler kardeşime.

      Sil
  5. Dostoyevski insanlığın gardiyanıdır der Freud. Sanırım duygularımızın kapılarında nöbet tutuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum bu. Bugün internette çok araştırma yaptım. Bir iki romanını sipariş ettim. 'Yeraltından Notlar'a gelene kadar okumam gereken eserleri var. Gerçekten de duyguların analisti.

      Sil
  6. Türkçede bir deyimdir. Dost acı söyler. Dostoyevski acı söylememiş, resmen yüzüne hızlı bir tokat gibi bütün doğruluk bazında vurmuş. Tabiki kadın o sözlerden aldığı darbeyi gözyaşlarıyla atmış olmasaydı, yaşama dair umudu yaşamak adına olmazdı. Sağılar hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç bir yorum olmuş. Yazarın yazıları gibi düşündürücü. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz için...

      Sil
    2. 1996 yılında kitabevinde kitaplara göz atarken bana Yerelatından notları tavsiye etmişlerdi. Fakat ben okumak için taraftar olmadım. Yeniden bakarken Susanna Tomara'nın 8inci baskısı olan "yüreginin götürdüğü yere git" başlığı adı altında torununa yazmış olduğu mektuplardan oluşan bu kitap beni etkisi altına aldığı için bunu alarak okumayı tercih rttim.
      O zamanlar yeraltından notlar benim için çok ağır olduğu için okumakta değil anlamakta çok büyük yorğunluğu tercih etmedim. Saygılar hocam.

      Sil
    3. Gerçekten de anlamakta büyük yorgunluk olacak ama ben artık bu yorgunluğu göze almalıyım. Zaten psikolojiye ilgim çok fazla. Teşekkürler Salman.

      Sil
  7. Bu yazarı seviyorum ben. İnsanın ruhuna dokunan güzel kitapları var.Tıpkı bu kitapta olduğu gibi.Keyifli okumalar dilerim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Zoru severim. Ne zamandır başlamak istiyordum. Evde sesler kesilince hemen başlıyorum okumaya ama sindirerek okumak gerekiyor. Sevgilerimle.

      Sil
  8. Düşündürən, beyni zorlayan əsərləri oxumaq mütləq bir şeylər qazandırır insana. Yorumunuzu maraqla gözləyəcəm ablam. Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ummancığım. Tez hazırlamak gibi düşüneceğim. Biraz zorlasın istiyorum beynimi, bakalım neler yazacağım. Sevgilerimle canım benim.

      Sil
  9. Ece abla bu kitap bende de var ama kafamı toplayıp bir türlü okuma fırsatı bulamadım. Umarım sen içine sinerek okumayı başarırsın. Sevgiler. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geniş ve sessiz bir zaman istediğini düşünüyorum. Bir gün arayla okuyorum Beyda'cığım. Seni görmek ne güzel. Sevgiyle öpüyorum canım benim.

      Sil
  10. Bu kitabı eşim okuyordu, ki kendisi bana ağır gelen kitapları su gibi içen biridir. İçine giremedim dedi, bıraktı. O öyle deyince ben de elime almaya korktum. Yorumunu bekliyorum Ece Ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle Nesli kızım. Önce bitireceğim ama küçük notlar alıyorum bazı ifadelerinde. Umarım çözebilirim. Sevgilerimle canım.

      Sil
  11. Suç ve Ceza en güzeli. Dostoyevski anlatmak istediklerini bir yol bulur, dile getirir. Anlatımının ve ruh tahlillerinin ağırlığı biraz da okuyanın o anki ruh haliyle alakalı. Yalnız her cümlesinde yaşamın ilmekleri vardır. Sökebilirsen, muhteşemdir eserleri. Keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, okudukça o girift de olsa değişken ruh hâllerinde, kendi girip çıktıklarımdan bulmadım değil. Önce bir iki romanını okumam gerektiğini anladım bugün. Epey vakit alacak incelemem ama değer bence. Teşekkürler Mukaddes, sevgilerimle.

      Sil
  12. :) Ah bende bir türlü bu kitabı okuyamayanlardanım :) kocaman sevgiler Ece ablacım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, kısmet, bak ben kaç yaşımda okuyorum. İnşallah okursun canım. Sevgiler canım kızım.

      Sil
  13. Bu kitabı okuyup ben de altını çizdiklerimden bir yazı paylaşmıştım.Gerçekten önemli bir eser.Şiire o kadar dikkat etmemiştim.Süpermiş.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagül'üm, o yazını hemen bulup okuyacağım. Senin yorumun çok değerli benim için. Sevgilerimle canım.

      Sil
  14. Yillar önce okumustum gençtim daha bu eserleri birkac kez okumak gerekli. Ben Rus yazarlari cok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Derya, birkaç kez okumak lazım. Ben şimdi Yeraltından Notlar'dan önce bir kaç romanını okumam gerektiğini anladım. Hakkında tüm bilgileri araştırarak not alıyorum. Dilerim anlayabilirim onu. Rus yazarlar mükemmel bence de. Safi akıllar. Teşekkürler canım.

      Sil
  15. Dostoyevski,Tolstoy,Kafka,Gogol,Nietzche,Hugo,Gote....Daha okunması ve dersler almamız gereken çok düşünür var....Okul yıllarımda okumuştum bunları..Kitaplarını alıp okuma fırsatım olmadı hiç..Kaçırıyoruz böle değerli felsefi düşünceleri..İlerde olursa felsefeden oluşan bir kütüphane oluşturabilirim evde..Çok lazım olacak gibi..Çok iyi yapıyosunuz,okumak ve okuduklarınızı paylaşmakla.. :)

    YanıtlaSil
  16. Yıldırım, Arthur Schopenhauer'ın bayağı eserlerini okudum. Pesimist ya, tam benlik. Felsefe ve psikoloji merakım olan dallar. Dostoyevski gerçekten zor ama başaracağım. Nietzche'nin Zerdüşt'ünü okudum. Harıl harıl okuyorum. Bakalım inşallah. Sağ ol yorumun için. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. Ece Abla hani sen diyorsun ya küçüklüğunde tarihten kaçardım(Tarihler ezberletilmesinden dolayi) iste bende siir gördüm mu dört bucak kacan biriyim .)

    Lakin şunu farkettim ki yaziyi etkili kilabilmek edebi üslup ile sanatsal bir sekilde vermek yeterli kalmiyor. Eğer ki şiir ile desteklersen daha iyi oluyormuş son yayinlarimda siir destekli yazi yazmistim okuma oraninda artis oldugunu gozlemlemistim.

    Ezcümle okuyacam okuyacam inadina okuyacam ....)

    YanıtlaSil
  18. İnadına Murat :)) Şiir de insanı gerçekten çok rahatlatan bir stil. Artık tarih hocam sensin Murat. İhtiyacım var, hiç bu kadar sevmemiştim tarihi. Sevgiler oğlum.

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la