Hayalimdeki Meslek? (Mim'li)


Meslek Hayaller
Mim Etkinliği      


Hayalimdeki Meslek? (Mim'li)

1. Küçükken size ' büyüyünce ne olacaksın?' sorusu yöneltildiğinde cevabınız ne olurdu?

Tabii ki her çocuğa dönem dönem sorulur bu soru. Benim bayağı geçmişe dayanan çocukluk günlerimde bu soru bana soruldu mu gerçekten hatırlamıyorum. Sadece babamın bizlerin eğitimine çok önem verdiğini söyleyebilirim. Aslında onun odasına yerleştirilmiş bir masada çalışır ve her çalışma bitiminde tek tek; neyse ders konusu, bir özetini ona sunmadan ve izin almadan oradan çıkamazdık. Çok disiplinli bir evde büyümenin, bazı menfi etkileri vardır.  Çocuklarda ortamdan kaçışa yeltenmeler olur. Erken evlenmemin onlardaki şokuna rağmen, babamdan aldığımız eğitimin evliliğimde, tüm zorluklara daha pratik çözümler bulmamda yardımcı olduğuna inanırım. 
Ben taklit yapmaya meraklı, hem de başarılıydım. 
Sessizliğin sürekli hâkim olduğu evimizde; ahaliyi babamın odasından uzakça bir odada toplar, onlara kâh bir şarkıcının en gözde eseri eşliğinde hem dans eder hem playback yapardım. Komik olan bir şey yoktu aslında, bizlerin neşelenme ihtiyacından keyifli oluyordu bu seanslar. Ayrıca başka taklitler de yapardım. Bilhassa babamınkini. 

Evlenme söz konusu olduğunda, babamın beni odasına çağırıp yaptığı bir konuşma beni çok üzmüştü. “Kızım, sen benim en akıllı çocuğumdun. Senin; benim mesleğimde başarılı olacağına yani okuyacağına çok inanıyordum.”Hukuk fakültesinden bahsediyordu. Edebiyat Fakültesi deseydi kaçırdığım için çok daha üzülürdüm. Zira gizlice yazdığım aşk öykülerinden ve şiirlerimden haberi yoktu. “Beni hayal kırıklığına uğrattın” demişti son olarak. Bütün gece ağlamıştım. 
Ben tiyatrocu ya da yazar olmak isterdim. Bu yaşımda ikincisinin savaşını veriyorum. İçinde istek varsa insanın, zaman hiç geç değildir.

2. Bu cevaba çevreniz ne tepki verirdi?

Sorulmayınca ve cevap olmayınca tepki söz konusu olmadı tabii. Sanırım babam olumlu karşılardı. Evlenmeme bile beklediğim tepkiyi vermedi. Evde babam ve ablamdan başkasının sözü geçmezdi. Annem sessiz olmak zorunda kalmış munis bir kadındı. Kararlarda fikri hiç sorulmazdı. O sadece harıl harıl iş yapardı.

3.Lise yıllarında hangi mesleğin hayaliyle yanıp tutuştun?

Psikoloji ve Felsefe derslerini çok severdim. Tabii ki Türkçe ve Dil bilgisi. Tiyatroda aklım hep takılı kaldı. Sanırım tiyatrocu olmak isterdim. Rol yeteneğim fazlacaydı. Arkadaşlarıma ve öğretmenlerime sunduğum tiratlar çok beğenilirdi. Marjinal bir kızdım ben. Eğer kendimden on yaş büyük bir polise âşık olmasaydım mutlaka eğitimime devam ederdim. Büyüklerimin beni toparlaması gerekirdi ama böyle bir niyetleri olmamış. Tabii beş tane kardeş olunca arada kaybolabiliyorsun.

4.Belki hayalindeki mesleği yapıyorsun,  belki yapmıyorsun bu sana nasıl hissettiriyor?

Ev kadınlığı mesai saatleri hiç belli olmayan, maaşı olmayan, sigortası olmayan ama bir tek çocukların nemalandığı bir meslektir. Hiç pişmanlık duymadım. Bir ara bir kursa gidip, işe girerim diye hayalleşmemle eşimin” Biz kadın parası istemeyiz” cahilce sözü dikildi karşıma. Ama hayatın zorlaştığı günlerde pişmanlığını hep dile getirdi. Benimse pis bir huyum vardı. Bu tip pişmanlık itiraflarında kulaklarım hemen tatile çıkardı, güler geçerdim. Ev hanımlığından çok mutlu oldum ama harcandığımı da düşünmedim değil.  Çalışma potansiyelim olduğunu, hatta yönetici sıfatına çok uygun olduğumu hem yakınlarım söyler, ben de böyle olduğunu düşünürdüm. Pişmanlık fayda getirmeyen, keşke ise saçma bir sözdür bence. Bulunduğun durumdan hoşnut olmak en akıllıcasıdır.

5. Bütün bunları geç! Çevreni,  sosyal baskıları,  kapitali at kafandan. Gece yastığa başını koyduğunda ya da ayna karşısında, neyi düşleyip,  kimi görüyorsun?

Hâlâ âşık olmayı seven, sevgisiz yaşamayı tanımayan, ne kadar acılara karsa da, sevmekten asla vazgeçmeyen bir kadın görüyorum. Sevdiğimi görüyorum, bir de evimdeki tatlı kızımı torunumu kediciklerimizi... 

6.Bonus soru:  Sizce hayalindeki mesleği yapmak mı,  hayalini yaşamak mı?

Hayal, hatta hayallerimi yaşamak…

Daha Mutlu Yaşam bloğunun sahibesi sevgili Yurdagül’ün hiçbir yayınını kaçırmadığım için haliyle bu mimi hemen fark ettim. Yurdagül'ün mim cevapları Şurada

Sorular güzel, daha da çok ilginçti. Bu nedenle yeni tanıdığım http://yazsakla.blogspot.com.tr  yazarını kutluyorum. Yayını burada .Gerçi meslek sahibi olanların yapması tercih edilir bir mim olsa da, hayat tecrübelerimin siz gençlere biraz da olsa faydalı olabileceğini
düşündüm. 

Hepiniz yapsanız ne güzel olur. Mimler eskiden daha çok katılımlı olurdu. Bu konuda üzülmüyorum desem yalan olur. 
Hepinize hayallerinizdeki mesleği yapmanız, pişmanlıklar yaşamamanız ve hep mutlu olmanız dileklerimle. 

Sevgilerimle.

Ece Evren 29.09.17

41 yorum:

  1. Büyüyünce ne olacaksın sorusuna asla cevap vermeyen biri olarak, bankada çalışacağımı hiç düşünmemiş, aklımdan bile geçirmemiştim. Fakat resim ve edebiyatı çok sevmeme karşın, aile baskısından dolayı sayısalcı oldum.

    YanıtlaSil
  2. Hoş gelmiş Namık kardeşim. Bankacısın demek. Ama edebiyata olan ilgin o kadar bariz ve başarılısın ki. Yazmak terapi gibi. Ben çok faydasını gördüm. Bıraktığın yorumlar beni çok sevindirdi, bilesin. Çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kal kardeşim.

    YanıtlaSil
  3. Yasimiz kac olursa olsun, hayallerimiz vardir. Abla oyle guzel yazmissin ki. Yasadigin hayat sana ne guzel tecrubeler kazandirmis. Ve dedigin gibi keskeler cok sacma ve gereksizler. Ne olursa olsun yasadiklarimizla ve elimizde olanlarla mutlu olmaliyiz. Sen bunu cok guzel basarmissin. Umarim hayallerini yasarsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Nermin, hepimiz mutlu olmaya layığız. Yeter ki kıymet bilenler ve nankör olmayanlarla karşılaştırsın Rabbim hepimizi. Yorumun için çok teşekkürler yavrum. Sevgilerimle.

      Sil
  4. Sen cok güzel yazar olurdun ablacim. Ama herkes hakettigi yerde degil malesef :( bende hemsirelik okuyup polis olamadigi icin kahrolanlardanim. İnegölde ünoversitede bölümü yok. Hatta üniversitemiz iki yillik. Baska yerede göndermediler. Hala icime dert olur. Sivil polis olmayi cok isterdim yada yunus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özlemciğim. Emoji sorunumu halledemedik daha. Yoksa gülen surat olacaktı bu cümlenin sonunda. Bak sizin kullandığınız emojileri de göstermiyor artık.
      Polis olmayı kızım da çok istemişti ama babası izin vermedi. O da hayal kırıklığı yaşadı çok. Demek sen polis olmak isterdin, hem de yunus. Eşim motorize ekipteydi. BMW ler vardı o zaman. Seyretmesi bile güzeldi. Çanakkale'de misafirlerimizi Kilitbahir tarafına gezmeye götürürken, onlar önde arabalarında, eşimin motorunun arkasına binerdim. Aman ne heyecanlıydı. Hayat işte, sen ne istiyorsun, ne oluyor. Erkek olsaydın daha şansın olurdu, zira kızları daha korumaya alır aileler. Başka şehre eğitime göndermezler mesela. Çok teşekkürler yorumun için. Sevgiyle gözlerinden öperim kızım.

      Sil
    2. Hep söylerim zaten ah ben erkek olcaktim diye :) gercekten cok azimliyimdir. Basaririm istedigim hersyi.ama elim kolum bagli kaldi. O heyecani es olarak bile yasamak cok güzel olurdu. Ama hayat iste ne istersin ne bulursun. Napalim bundada vardir bir hayr :) Rabbm saglk versin Ece ablam. Emoji sorun degil bende senin görebilecegin sekilde yaziyorum bak. Öptm kocaman

      Sil
  5. Güzel bir mim olmuş. Bazen hayallerle gerçekler örtüşmese de herşey bir hayalle başlıyor.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayal etmek yaşamın bir ucundan sürekli tutmak demek bence. Bu yaşımda hâlâ hissetmediğim neler varmış. Mesela hayal kurmayı bir müddet unutmuş, gerçeklerle boğuşuyordum. Ama Allah ikinci şansı verdi bana. Teşekkürler yorumun için canım.

      Sil
  6. Sen zaten iyi bir şairsin ablacığım, şair olmak için edebiyat okumaya gerek yok, Allah vergisi yeteneğin var. Hiçbirimiz ya da çoğumuz, insanların belki %90'ı hayalindeki mesleği yapamıyor:( herkesin ayrı bir hikayesi oluyor bu konuda, kader farklı yönlere savuruyor insanları.
    Sevgilerimle...:)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler Müjde'm. Evet, şiir yazarken kendimden geçiyorum ve çok seviyorum yazmayı. Tabii ki meslek seçiminde hayallerin yıkıldığını hep duyardım yakınlarım ve eş dosttan. Çok teşekkür ederim yorum için, eline sağlık canım, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Ne olursak olalım, yaptığımızın en iyisini yapabilmek amacımız olmalı.

    Kaçırdıklarımız, hayallerimiz ise mücadelelerimiz ile var olabilmeli. Tabi ki hayallerimiz yapabildiklerimiz doğrultusunda ise.

    Yaş, cinsiyet gibi konular nefes aldığımız müddetçe ciddiye alınmamalı kanımca. Paylaşım için teşekkürler, sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mukaddes özetle ne güzel ifade etmişsin. Hayalleri de zorlamak doğru değil tabii. Her şeyin normali olsun yeter. Yorum için teşekkürler, sevgilerimle kızım.

      Sil
  9. Bu mimi senin çok iyi yapacağını biliyordum.Yazının içinde aynı zamanda hayata dair bir çok şey buluyor insan :) İyi ki de yazdın :) Ama hiç bir şey için geç değil.İyi bir yazar olup,kitaplarını imzaladığını hayal ettim ben de :) Başarılarının da devamını diliyorum.Öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim öyle olur Yurdagül'üm. Hayalimi sabitledim artık. Diğerleri zaman kaybına uğradı. İçim söndü. Yanardağ duruldu. Yeniden rahatsız etmeye gelmez.
      Mimi beğendiğine çok mutlu oldum. Sağ ol canım. Sevgiyle kucaklıyorum kızım :)

      Sil
  10. Ne kadar samimi cevaplar olmuş Ece abla.. umarım her şey hayallerindeki gibi olur bundan sonra:) sevgiler 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol kızım. Hepinizin hayalleri gerçekleşsin dilerim. Sevgilerimle .

      Sil
  11. Ne güzel bir yazi olmus. Hayalinizin pesinde kosmaniz cok güzel bence bugün iyi bir yazar olarak gerçeklestirdiniz de. Mim yazilarini hazirlamaya zamanim kalmiyor maalesef özenerek hazirlamak isterim bu tarz yazilari çünkü. Blog yazilarimi bile gece herkes uyurken yaziyorum. Sevgiler Ece hanim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Derya, yarım kalmış her şey beni rahatsız ediyor. İnatçıyım ben. Sen çocuklarınla meşgulsün, kolay değil. Yayın da yapıyorsun. Çok teşekkürler ve sevgilerimle canım.

      Sil
  12. Ece ablacım.

    İnsan nefes aldığı sürece her zaman bir sans var demektir. Ben buna inanıyorum hatta hayatımda bir cok örneğini gördüm..

    Misal 50 yaşında bir emlakci abim Tarih bölümünü hatta onuda geç Edebiyat Fakültesi birincisi olarak bitirdi..

    Önemli olan hayaller peşinde koşmak cabalamak diyorum..

    Hic olmasa dahi bir caba bile icinizdeki umudu korukleyebilir ve sizi belki de bu meslekte gecte olsa söz sahibi yapabilir diyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim Murat, gerçekten istiyorum ve hazırlıklarım sürüyor. Güzel ve umutlandırıcı yorumun için teşekkürler oğlum. Tarih yayınlarını merakla bekliyorum bu arada. Sevgiler oğlum.

      Sil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş. Malesef çoğunlukla hayaller ve gerçekler birbirinden çok uzak oluyor
    Umarım herkes hayal ettiğine kavuşur.
    Kalemine sağlık Ablacığım...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İnci kızım. Asıl sizlerin hayalleriniz gerçekleşsin. Tabii ki herkesin de. Sevgiler kızım.

      Sil
  14. Ne güzel,içtenlikle yazmışsın sevgili Ece. Her yaşam öyküsünde mutluluklar kadar pişmanlıklar, acılar da var. İnsanın öz eleştiri yapması da ne kadar zordur.
    Tanıdığım kadar sen pek çok konuda kendini yetiştirmiş bir insansın. Psikolojik ve edebi konulara yatkınlığını biliyorum.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Makbule kardeşim. Hakkımdaki düşüncelerin beni çok mutlu etti. Sizin değerlendirmeniz benim için çok önemli zira. Çok teşekkür ediyorum. Selam ve sevgilerimle.

      Sil
  15. Hayaliniz gerçekleşmiş sayılır. Yazarsınız :)

    YanıtlaSil
  16. ay yazar oldun işteeeeee tuttu hayalleriin oleeey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooooo tam oldum sayılmaz canım. Muhalefetim ben biraz. Oleeey.

      Sil
  17. Ece annem sen yazdıkça, bendeniz okudukça yazdıklarınızı gerçekten farklı bir evrene geçiyor gibi hissediyor. Gönlünün güzelliği yazdıklarına yansıyor. Hayallerin içinde taze kaldıkça yapılamayacak bir şey yok bence.

    Ve bir erkek olarak şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim; Dünyanın en zor mesleği kesinlikle ev hanımlığı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili oğlum gelmiş, öyle seviniyorum ki ziyaretine. Yazdıkça kalem tecrübeleniyor galiba. Okuduklarımdan da destek alıyorum. Bakalım... En sevdiğim şey yazmak.
      Ev hanımlığımda ellinci senem. Sevdim ben mesleğimi, pratiğini kaptım hiç zorlamıyor Nihat. Sevgiyle gözlerinden öpüyorum oğlum.

      Sil
  18. Keşkelere takılırsa insan önündeki fırsatları tepiyor. Sanki mim değil de hayata dair çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol kardeşim. Eee meslek olmayınca tecrübeler konuştu sanırım. Beğenmen mutlu etti. Çok teşekkürler yorumun için.

      Sil
  19. bende hayalimdeki meslek ile ilgili bir yazı yazmıştım orada neden gerçekleştiremediğimi de anlattım. Her şey bazen istediğimiz doğrultuda gitmiyor. Sonra bir bakıyorsun arkana iyi de böyle olmuş diyebiliyorsun. Kader elbette kesin çizgiler ile ayrılmıyor fakat çok pişman olacak kararlar verdirtmesin rabbim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Elif. Bazı kararlar sonra çok sıkıntıya sokabiliyor. Mimini okumak isterim. Şimdi bloğuna geliyorum. Yorum için teşekkürler, sevgilerimle kızım.

      Sil
  20. ay ablla önceki gün rüyamda yimne sınava giriyordum, istediğim herhangi bir bölüme gidebilecekmişim; ama bir şey seçemedim, şu meslekte bu bar bunda şu var dıye dıye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltem'ciğim. Rüyalarımıza misafir oluyor endişelerimiz. Dilerim istediğin mesleği yaparsın canım. Teşekkürler yorum için. Sevgiler kızım.

      Sil
  21. Tam teşekküllü bir yazı olmuş abla... Sorulara verdiğin cevaplar çok içtendi...

    YanıtlaSil
  22. Sağ ol Mustafa, error verdim biraz. Çıkacağım ortaya.

    YanıtlaSil
  23. Ece abla bence ev hanımlığında harcanmışsın. Senin daha fazla okuduğunu düşününce açıkçası çok daha iyi yerlerde görüyorum seni. Ama kaçan zamanı geri alamasak bile bundan sonrası için yine de hayallerini gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. En azından yapılabilecek olanlarını. Sevgiler ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'cığım, özel kızım benim. Açıkçası beynim eğer bu yaşta bu kapasiteye sahipse, o zamanlar eğitimle çok iyi yerlere gelebilirdim. Ama başarıyı ucundan yakaladım sanki, peşini bırakmayacağım. Bol bol okuyorum. Çok teşekkür ederim canım. Sevgiyle kucaklıyorum seni.

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la