Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası


Katliam Şehitler Hürriyet
Katliam        

Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası

Karanfilin Yazgısı... 

Kara Ocak (Azerice: Qara Yanvar), Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası, 1990 Ocağında 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliamdır.
        Sizlere bugün diğerlerinden ne farkı olduğunu ayırt ettiğim yakın geçmişe ait bir katliamdan söz etmek istiyorum. Tarih katliamlarla doludur. Hepsinin ortak nedenleri, insanın insana olan tahammülsüzlüğü müdür, kaçlarca nedeni olsa da haince oldukları birleştikleri tek sıfattır. 
        Katliamlar hep birdenbire ve kalleşçe yapılır. İşte, Azerbaycan halkı Ocak ayının 19,unu 20.01.1990’a bağlayan gecesi, Rus ve Ermeniler tarafından sırtından vurulmuştur. Size vereceğim linklerde vatan sevgisinin hasına sahip olan Azerbaycan halkının, tek yürek oluşunu hayranlıkla izleyeceksiniz. Bakü-Karabağ arası Ermeniler tarafından yol vermez hâle getirilip, Rusya’nın verdiği söze inanan Azerbaycan'da, bir meydanda sıkıştırılmış halkın içine dalıp, acımasızca, adeta zevkle,  çeşitli silah ve tanklarla saldırarak; çoğunluğu direnen gençler olmak üzere, yüzlerce kadın- erkek- çocuğu öldürmüşlerdir. Her yer cesetlerle dolar. Azerbaycan’ın yüreğine ateş düşer. O gece bunlar olurken gençler silahsız olarak tanklara karşı durup engel olmak isteyip şehit olurken son nefeslerinde bile pişmanlıktan eser yoktur, bu kahraman Türk kardeşlerimizde. Şehitlerini karanfillerin sağanağıyla defnederken, ağlarken bile ne kadar asil olduklarını göreceksiniz. Karanfil simgesi olmuştur o katliam gecesinin. Azerbaycan’ın özgürlüğü uğruna mücadele edenler hunharca katledilmiş, Bakü savaş meydanına sokaklar ise kan gölüne dönüşmüştür. Ertesi gün, defin merasiminde, kan rengindeki karanfiller şehitlerin üzerinde kırmızı bir örtüdür sanki... 
Ferize ile İlham   
       
Birbirlerine sevdalanıp, evlenen, o gecenin ilelebet ayırdığı Ferize ile İlham’ın öyküsü, belki kaçlarcasının bir tanesi ve çok içli bir öyküdür. Dünyadaki hırslı güçler, daima insanları kırmak için işletirler bu güçlerini. Benim çok etkilendiğim; bu kardeşlerimizin onca kayıplarından sonra da, imanla ve birlikte hareket ederek, bir zamanların korkulu rüyası Rusya’ya ve Ermenilere karşı duruşları ve sonunda hürriyetlerine kavuşmalarıdır. Bence onlar çok asil insanlar. Silahsız, iman ve aynı amaçla atan yüreklerin, mezalime karşı kahramanlığını göreceksiniz. Başın kerelerce sağolsun Azerbaycan. Yüreğinle elde ettiğin hürriyetin sonsuzlukta da yaşasın. Selam olsun sizlere. Allah rahmet eylesin şehitlerimize. Onlar Türk, yani bizim has Türk kardeşlerimiz. Şehitleri saygıyla anıyor, yakınlarına sabırlar diliyoruz. 

***
Kalleş Moskova'ya vermedi özgürlüğünü
İnançla güçlenmek, kuvvetlerinin mimarıydı
Altta şehitleriniz kollayacak vatanı
Karanfil ağlayacak, buymuş onun yazgısı

Bazı milletler öyle yazarlar ki destanı,
Kalemler aciz kalır, oncadır yazacakları
Tek yürekte birleşmek, işte bu iman demek
Kardeşten belki ama mutlak, düşmandan gelir lanet... 


https://www.youtube.com/watch?v=R5BhKL99Y-0
https://www.uludagsozluk.com/k/b%C3%BCy%C3%BCk-bir-a%C5%9Fk-hikayesi-ilham-ve-ferize/
https://www.youtube.com/watch?v=ktKl-suMoXU

Ece Evren 19.01.2018 


10 yorum:

  1. Çok korkunç bir katliam zaten katliamın korkunç olmayanı mı var diyeceksin ablam...:( ortalıkta gezinip Hepimiz Ermeniyiz diyenler, her fırsatta ta 1. Dünya savaşındaki olayları kaşıyanlar daha 27 yıl önce olan bu katliama nedense susarlar, çünkü onlar hep Ermeniyi tutarlar...çok hainimiz var içimizde ablacım çok..
    Allah yakınlarına sabır versin:(
    Mekanları cennet olsun
    Eline sağlık.....:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'm, bu yayını hazırlamadan önce, yurdumun profili puslu insanlarına (içimizdeki hainler yani) bayağı kapsamlı, açık açık düşüncelerimi paylaşmak üzere yazı hazırlamıştım... Ah, ne oldu dersin, kaydetmeyi unutmuşum. Ağlayacaktım hırstan. Ama yine yazacağım. Bu gece Halk Arenasını seyrettim. Duyduklarımı sığdıracak yerim yoktu, nedir bu hâlimiz. Orhan Pamuk, fikren ihanet etmedi mi vatanına? Sanatçılardan "asla bu zihniyette olamaz" dediklerimiz bile kıvırıyorlar, vatan hainleri. Çok evrilmemiz lazım çok. Sağ ol canım. Sevgiyle öpüyorum.

      Sil
  2. Ellerinize saglik Ece abla cok güzel yazmişsiniz💗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim tatlı kızım. Acıtan gerçekler. Ama yaşandılar. Senin de, vatanının da başı sağ olsun. İyi ki sizleri tanıdım, güzel insanlar 💗

      Sil
  3. Tarih katliamlarla dolu. Ve bu katliamlar unutulmuyor aslında. Umarım bundan sonra böyle olaylara tarih şahitlik etmez.

    YanıtlaSil
  4. insanlık tarihi sizin de dediğiniz gibi katliamlarla,kan ve gözyaşıyla dolu..azerbeycan katliamı kıbrıs ve bosnada gerçekleşen katliamlarla birlikte unutulmaz katliamlar listesinde..şu sıralar ortalık çok karışık gibi 3.dünya savaşı diye bir savaş olursa eğer korkarım ki burada baş hedef türkiye olacak gibi gözüküyo..Allah sonumuzu hayreylesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar hedef olmaya çalışıyoruz ki, olursa şaşırmamak lazım. Hükumetin sıkı bir pati çekmesi lazım bence...

      Sil
  5. Bu olayı yazarak bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Azerbaycan Şehitlerinin mekanları cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sinan. Tarih nice insanlara yapılan zulümlerle dolu ve müsebbibleri bence hep yönetimler ve liderler olmuştur. Mekânları cennet olsun. Sağ ol oğlum.

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la