Mavi Balina Kâbusu…

Çocuklar
Balina           

Mavi Balina Kâbusu…

Kesinlikle hepimiz her şeyin farkındayız. Hayır dersek ya bunak ya da aptal olduğumuzu kabul etmiş oluruz. Gelelim bugün anlatmak istediğim mevzuya. İnternet ve çocuklar, cep telefonları ve çocuklar, zararlı yayınlar ve çocuklar. Ben kendi vatanımı bilirim ve ülkemizde tüm bu tehlikelere karşı hiç önlem alındığını sanmıyorum. Bugün seyrettim, intihardan kurtarılan çocuğun halini. Deli gibiydi.“Mavi Balina”oyununa kendini kaptıran ve oyundaki kurallara uyup, sonunda intihara yeltenmeleri ilk defa olmuyor. Etrafındakiler “bir daha denemeyeceksin, oyunu seyretmeyeceksin” diyorlar. O da titreyerek “hayır yapmayacağım, seyretmeyeceğim “ diyorsa da tüm seyredip etkilendiklerinden kurtulması, bu zehri boşaltması için mutlaka tedavi görmesi gerekiyor. 

Teknolojinin bize sunduğu hizmetlerde limitini günbegün aşmaya devam ettiği bir devirde yaşıyoruz. Bu imkânların olmadığı devirlerde bayağı uzun seneler yaşayan bir fert olarak, aradaki kıyaslamayı yapabiliyor ve tehlikeyi tüm açıklığıyla görebiliyorum. Ama bu devrin ebeveynlerinin hataları, büyüğünden küçüğüne kadar tüm bunlarla ailecek haşır-neşir olmalarıydı…

Bir şeyi görmezseniz tanımaz, tanımazken onun eksikliğini duymazsınız, alışmazsanız aramazsınız. 
Eskiden lafı bana komik geliyor, çok kullanmam zira. Her devre kolay adapte oldum. Ama burada kullanmak zorundayım. Eskiden, ben çok küçükken ancak belli meslek dallarında görevli kişilerin evlerinde ki, buna ebeler de dâhildir sabit ev telefonları vardı.  Haberleşmeler mektup, telgraf ve postanelerdeki telefonlarla vs. olurdu. 

Bir müddet ailemden uzakta, akrabalarımın yanında bir yıl geçirmiştim. Babamın bana yolladığı ve altında annemin şefkat ve özlem dolu satırları olan o mektuplarını hiç unutamıyorum. Şimdi o özlemlerimi düşünüyorum da bambaşka bir tadı vardı. Kavuşmaların da…

Bilim adamları hayatımızı daha da kolaylaştıracak hemen her şeyi deniyorlar. Fakat bunun kârı kime o tartışılır. 
Bir de gözlerini bu olanaklara açmış çocukları düşünün. Bir yaşında cep telefonunu; evlerindeki örnek modeller sayesinde kulağına götüren ve gelen sesi dinlerken şekilden şekle giren. Daha gelişmediği için kim bilir belki ruhu zedelenen… Biraz daha palazlanınca laptopla tanışan ve işleyişini derhal kapan, küçücük yaşında radyasyonla zehirlenmeye başlayan çocukları… Sonra zamansız zekâ patlamaları yaşandı. Bilgisayar oyunlarına bağımlı çocuklar ordusu oldu. Çocukların duyguları çıkacak, anne babalar da onlara ulaşacak yolu bulamadılar.  Sayısal düşünür oldular.  Ama büyüdükçe her insan gibi cinslerinin farkına vardılar. İlişkilerin rotasını iletişimde kolaylık sağlayan araçlar çiziyordu.  Özlemek neredeyse manasını kaybeder oldu. Uzaklar yakınlaştı, yakınlıklar cazibesini yitirmeye başladı. Aşkları, parmakların hızlı çalışması esir aldı. Herkes birbirinden çabuk sıkılır oldu. Face, whatsap gibi iletişim yolları herkesçe iyi kullanılmadı. Orada tanışıp mutlu olan da oldu. Yuvası yıkılan da. Gelecek günleri düşünemiyorum. 

Tesadüfen bulunan numaramdan aranmam sonucu yaşadığım bunca acıya rağmen sorsanız, “cep telefonsuz yaşayabilir misiniz?” diye. Hayır, çok geç artık derim hemen. Zira telefonun diğer ucunda hep sizi sonradan üzecek sürprizler  olmaz. Aynı telefon size sevdiklerinizden çok mutlu edici haberler de verebilir. Dilerim bu çılgınlıkların bir sonu vardır. Zira çocuklarımız her türlü zarardalar. Lütfen onları koruyalım. 

Sağlıcakla kalın… 

Ece Evren

41 yorum:

  1. İlk değil sonda olmayacağa benziyor, elimizdekilerin kıymetini bilemedik... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Yorumunuz için teşekkürler. Büyük bir sorun bu aslında... Selam ve dua ile...

      Sil
  2. Harika bir konuya değinmişsiniz Ece hanımanne Kesinlikle çocuklar için olduğu kadar yetişkinler içinde tehlikeli pozisyonlar olabiliyor. Bilişimde hukiki süreçlerimiz kullanılıyor çoğu o tarz oyun ve komplo düzenleyen yerlere set çekiliyor yeni çıkanlar içinse bildirim yapılıp kapattırılmalı bu konuyla ilgileniliyor diye biliyorum bir kaç kez uyarı mesajı da geldi Emniyet müdürlüğü tarafından. Bu ortamda kimseye zarar gelmeden keyifli zamanlar geçirmemiz umuduyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak birtakım önlemler alınıyordur ama teknoloji konusunda çocuklar çok becerikliler ve inatla vazgeçmiyorlar. Dilerim kontrol altına alınır Ersin oğlum. Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Önlem alınmalı yetkililer bir an önce gerekeni yapmali

    YanıtlaSil
  4. İnsanoğlu dizginlenemez bir şekilde ruhi bunalıma koşuyor. Maalesef bunlar daha başlangıç olarak düşünüyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Cem. Coştuk, gidiyoruz sanki o sona doğru :(

      Sil
  5. Sokaktan koruyabildiğimiz çocuklarımızı evimizde, cebimizde bile bize musallat olan bu tehlikelere karşı korumakta zorlanıyoruz.
    Bir şair; "Teknoloji benden aldıklarını bana geri versin, ben teknolojinin bana verdiklerini geri vermeye hazırım." diyor. Hak vermemek mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru düşünmüş şair. Aslında biz büyükleri de aşan durumlar var. Yorum için teşekkürler...

      Sil
  6. Bilinçli aile önemli.Ben toplum olarak anne ve baba olmaya hazır olmayan insanların bu yükümlülükler arttıkça nasıl davranacaklarını bilemediklerini görüyorum.Belki anne baba okulları açılmalı ve devlet de bu okulları destekleyip,ücretsiz eğitimler verilmeli.

    Teknoloji tabi ki ilerleyecek,bunu bizim nasıl karşıladığımız önemli..
    Sevgi ve saygılarımla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne, baba okulları olsa gerçekten çok şey değişir canım. Teknolojinin gelişmesi önlenemez zaten. Gün geçtikçe de buluşlar artacak. Aileler biraz daha özen gösterseler aslında sorun azalır.
      Çok teşekkürler yorumun için kızım. Sevgiyle kucaklıyorum :)

      Sil
  7. Nasil engellenebilir bilmiyorum cok büyük bir ttehlike 😒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Derya. Ailede çözümlenmesi en mantıklı olanı.

      Sil
  8. Çocuklarımızı bu ve bunun gibi oyunlardan kesinlikle korumamız lazım tedbir almamız lazım ama nasıl..Evde konulan yasaklar nedeniyle internet kafede tüm gününü geçiren çocuklar tanıyorum..
    Çok önemli bir konuya deginmissin Ece Ablacım,teknoloji bağımlısı oldu çocuklarımız..Yine de spor yapmayı seven sanatsal bir uğraşı olan çocuklar biraz daha teknolojiden uzak duruyorlar sanırım..
    Sevgilerimle❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana bile kaç yaşımdan sonra çok sevimli gelen bilgisayar, çocuklara nasıl gelmesin? Ailelerin çok dikkat etmeleri gerekiyor. Spora ve sanata meraklı olanlar kurtarıyorlar da, bilgisayar oyunu oynamayı seven bir çok büyük var. Çocuklar nasıl uzak dursun? Gerçekten şimdiki ailelerin işi çok zor.
      Yorum için teşekkürler Sevil kızım.Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

      Sil
  9. Mavi Balina ile ilgili olan gündemdeki olaylar çok üzücü... Çok daha dikkatli olmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yavrum. Çocuklar için ne çok tehlike var :(

      Sil
  10. Geldiğimiz ve geleceğimiz durumlar beni korkuya kaptırıyor, evlerimizde dizimizin dibinde olsun güvende olur dediğimiz çocuklarımız ellerindeki internetle sandığımızdan daha büyük bir tehlikede. Mavi Balina sadece bunlardan biri ama bizler halen ufacık çocuğumuzun ağlamasında eline telefon tutuşturuyoruz. Teknoloji sadece çocuklar için de değil, yetişkinler için de tehlikeli olabiliyor ama masum çocuklarımızı kendi ellerimizle internete teslim ediyoruz. Bilemiyorum Ece abla. Daha neler olacak ve bizler nolacağız? Öyle gerekli bir konuya değinmişsin ki, gerçekten artık bir durum kendimize bakmalıyız? Bu konuya yer verdiğin için tebrik ediyorum seni. Herşey çok güzel masalından uyanmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Özlem kızım. Çok etkilendim televizyonda gördüğüm gençten. Onun o oyuna tutkusu gözlerinden okunuyordu. Bir yandan da korku içindeydi, intihar girişimi engellendiğinde yüzleştiği bu durumdan. Zaten genel konulardan hep üzgünüz, bu tehlikeler de, küçük çocuğumuz olmadığı halde bizi de endişelendiriyor tabii. Allah herkesin evlatlarını,tüm tehlikelerden korusun.
      Sevgiyle kucaklıyorum seni kızım :)

      Sil
  11. Ben dahi neymiş şu oyun, nasıl olup da gençleri bu kadar etkisi altına alıyormuş diye araştırmıştım bir ara. Maalesef merak duygusu insanları yanlış yerlere götürebiliyor. Tabii oyun olarak adlandırdığımız bu işin içinde tehdit, şantaj, çocukları korkutarak onlara birtakım şeyler yaptırmak gibi korkunç şeyler de varmış. Çocuklara daha fazla zaman ayırıp onlarla kaliteli bir yaşam sürmek tek çözüm gibi geliyor bana. Önemli bir konuya değinmişsiniz, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fidan, çocuklar bilgisayar oyunlarından çok etkileniyorlar. Bu devirde limitine ulaşması tesadüf değil. Anne babalara da zor,kabul ediyorum ama tek çözüm bir bu, bir de okulda öğretmenlerin bu konuyu sanki müfredatta varmış gibi düşünüp,çocuklara anlatmaları bence... Sevgiler kızım :)

      Sil
  12. Güzel tespitler. Gerçekten çok düzgün ve sade ifade etmişsiniz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler canım. Sevgilerimle )

    YanıtlaSil
  14. Çağımızın hem nimeti hem de illeti teknoloji. Hepimize çok büyük görevler düşüyor. Hem okulda öğretmenlere hem de evde ailelere. Özellikle ailelere büyük görev düşüyor. Anne- babaların çocuğu teknoloji kullanımında sürekli denetim altında tutması gerekir bana göre. Üzerinde düşünmemiz gereken bir konuyu gündeme getirmişsiniz. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. İbrahim Bey, yorumunuz için teşekkürler. Büyükler için bile tehlike, çocuklar için nasıl olmasın?

      Sil
  15. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz Ece ablacığım. Bu konuda Yurdagül gibi düşünüyorum ben de. Ayrıca bilişim suçları ile ilgili ceza ve yaptırımları da revize etmekte fayda var sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Yıldız. Konu çoktan ele alınmalıydı...

      Sil
  16. Ah be Ece Abla, senin anne şefkatiyle yaklaşımını görmek duygulandırdı. İnceliğin ve nezaketinle konuyu çok güzel açıklamışsın ama ne yazık ki kimse bu ince şeylere dönüp bakmıyor ve canlar yitiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Emre oğlum. Gerçekten çocuklar benim zayıf noktam. Ben teşekkür ederim yorumun için. Sevgilerimle oğlum.

      Sil
  17. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoş geldiniz...Takip edeceğim

      Sil
  18. Geçen haberlerde seyrettim ve çok üzüldüm kıza tablette şimdi çocuklarda bizim cep telefonu gibi olmazsa olmazlarından ne yapacağız bilmiyorum

    YanıtlaSil
  19. Merhaba. Yazılarınızı okudum. Bende bir blog açtım. Sizden de destek bekliyorum. İzleyici olarak katıldım. İyi Günleriniz Olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aramıza hoş geldin Selen :) Sana da iyi günler canım :)

      Sil
  20. Çocuklar ebeveynlerinin telefonundan giriyor bu oyuna ve ailenin haberi yok:( Sosyal bir yaraya parmak basmışsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Çocuklarım küçük olsaydı ben de zorlanırdım diye düşünüyorum...

      Sil
  21. Çok teşekkür ederim... Böyle yeni bloglar görmek ne güzel... Tabii takip ederim...

    YanıtlaSil
  22. nerden bulaştı bizim ülkemize anlamıyorum ne kadar hasta ruhlu insanlar var ya çocukların zarar görmesi için bir uygulama yazmak nasıl bir manyaklık anlamıyorum bu uygulamayı yazanlar neden cezalandırılmıyor ve uygulama tamamen yasaklanmıyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahsen kızım. Seni görmek ne güzel :) Epeydir zararlı hiçbir şey engellenmemekte. Meydanı boş bulan da, çocukları hedef seçmiş. Ağır suç bu, duymazdan, görmezden gelinmemeli bence de...

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la