Sözel Zeka Nedir? Geliştirme Yolları Nelerdir?

Zeka Oyunları


Sözel Zeka Nedir? Geliştirme Yolları Nelerdir?
 blog/sozel-zeka-nedir-nasil-gelistirilir
  

MentalUP'ı ücretsiz deneyin! https://www.mentalup.net/

Bu bir tanıtım yazısıdır.

Ana dilini çok iyi konuşan ve bir yabancı dili diğer insanlara göre çok daha hızlı ve kolay öğrenen insanlar size de tanıdık geliyor mu? Ya da etrafındaki insanları sadece konuşarak kolayca ikna edebilen insanlar? 

Eğer çevrenizde böyle bir insan varsa ya da böyle birini tanıyorsanız, muhtemelen kendisinin sözel zeka seviyesi yüksektir. Peki, bu özelliklerinin nasıl geliştiğini merak ettiniz mi hiç? Gelin bu kavramlara ve geliştirmeye yönelik adımlara beraber bakalım. 
Bir başka deyişle sözel dilsel zeka olarak da kabul gören sözel zeka nedir? Sözel zeka nasıl geliştirilir?

Sözel Zeka Nedir?

Sözel zeka, Howard Gardner’ın tanımladığı 8 çoklu zeka türünden biri olarak kabul edilmektedir. Temelde, sözlü ve yazılı dil becerilerini kapsar. Sözel zekası yüksek kişiler; dili verimli ve etkili kullanır, kolay anlamlandırırlar. Bu kişilerin arasında yazarlar,  şairler, avukatlar, siyasetçiler, konuşmacılar ve dil bilimciler gibi meslek gruplarından insanlar yer alır.  Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde eğitim alanında profesör unvanına sahip olan Gardner, klasik yöntemlerle zekanın ölçümlenmesinin yeterince verimli sonuçlar vermediğini farkettiğinde “Çoklu Zeka Kuramı”nı geliştirerek sundu. 

GÖRSEL: https://pixabay.com/tr/illustrations/beyin-zihin-psikoloji-fikir-%C3%A7izim-2062057/


Gardner tarafından tanımlanan çoklu zeka türlerinden biri olan sözel zeka, aslında yaşamın hemen her alanında kullandığımız bir zeka türüdür. Gazete, dergi ya da kitap okumak; mektup, düzyazı ya da şiir yazmak, toplu bir ortamda birilerine karşı konuşmak ya da en basit örnekle insanlarla iletişim kurmak bile sözel zeka sayesinde yaptığımız eylemlerdir. Ayrıca karşımızdaki kişi ya da kişileri dinleme ve anlama gibi aksiyonları da sözel zeka ile yaparız.  
Peki, sözel dilsel zeka nedir? 
Sözel dilsel zeka, sözel zekanın bir başka adı olarak kabul görmektedir. Bu tip zekaları yüksek olanların özellikle dil ile ilgili alanlarda daha başarılı olduğu bilinmektedir. Dil öğrenme, konuşma, konuşulanları kolayca anlama, kendini hızlı ve zorlanmadan ifade etme gibi konularda, sözel dilsel zekası yüksek olan kişilerin hiç zorlanmaması son derece normaldir. 

Sözel Zekası Yüksek İnsanların Özellikleri

Farklı sözcükleri ya da sesleri ve ritimleri, renkleri zorlanmadan deneyimleyip anlamlandırabilirler.  
En kolay öğrenme metotları dinleme, okuma, yazma ya da konuşmadır.
Konuşma esnasında iyi bir dinleyicidirler. Dinlediklerini de kolayca yorumlayıp üstüne bir şey katabilirler. 
Okudukları ya da dinledikleri şeyleri rahatça hatırlarlar.
İyi dinleyici oldukları gibi iyi birer konuşmacıdırlar da. Etraflarındaki insanlara kendilerini kolayca dinletirler. 
Noktalama ve imla gibi dil kurallarına uyarlar; hata gördüklerinde rahatsız olup düzeltme arzusu duyarlar. 
Son derece zengin bir kelime haznesine sahiptirler. 
Bir yabancı dili diğer insanlara göre çok daha hızlı ve kolay biçimde öğrenebilirler. 
Edebi yazılar yazmaktan keyif alırlar. 

Sözel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Sözel zekanızı geliştirerek insanları daha kolay ikna etmeniz ya da bir yabancı dili çabucak öğrenmenizin mümkün olduğunu biliyor musunuz?

Şimdi, hadi! Sözel (dilsel) zekayı geliştirme yollarına bir göz atalım. 

1 - Günlük Yazmaya Başlayın!

Çocukluğumuzda tuttuğumuz günlükleri hatırlar mısınız? O zamanlar bilmiyordunuz ama günlük tutarak farkında olmadan sözel zekamızı geliştirme egzersizleri yapıyorduk. Düzenli olarak günlük tutanlar kendilerini daha kolay ifade ederler.  

2 - Daha Sık Okuyun!

Sözel zekayı geliştirmenin en keyifli yollarından biri de okumaktır. Dergi, gazete, kitap ya da makale… Ne okursanız okuyun sözel zekanıza bir iyilik yapmış olacaksınız. Bu arada, gazete demişken; kolay okunabilen ve çerez haberler veren gazetelerden bahsetmiyoruz. Okuduğunuz şeyin sizi biraz düşündürmesi gerekir. Hatta okuduktan sonra anladıklarınızın kısa bir özetini yazmak  size çok şey katacaktır.
GÖRSEL: 

https://thehillsmontessoriomaha.com/wp-content/uploads/2013/08/kids-reading-book.jpghttps://thehillsmontessoriomaha.com/wp-content/uploads/2013/08/kids-reading-book.jpg
3- MentalUP Eğitici Zeka Oyunları Oynayın!
Teknolojiye “öcü” gibi yaklaşmadan önce ellerimizi başımızın arasına alıp biraz düşünmeliyiz. Doğru kullanıldığında teknoloji hem kendi hayatımızı hem de çocuklarımızın hayatını daha nitelikli ve kaliteli bir hale getirmenin yollarını sunuyor bize. Sadece kararında kullanmak gerek. Mesela teknolojiyi sözel zeka oyunları oynayarak değerlendiriyorsanız kaliteli bir hayat için etkili bir adım atmışsınız demektir. 

GÖRSEL: https://resmim.net/f/yJ3ycD.png


Yazıda bahsettiğimiz sözel zeka geliştirici adımları değerlendirebilirsiniz ya da zeka gelişimini destekleyici MentalUP Eğitici Zeka Oyunları ile önce performansınızı test edip ardından her seviye için ayrı ayrı oluşturulan çalışmalara katılabilirsiniz.

TÜBİTAK desteğiyle ve alanında uzman akademisyenlerin öncülüğünde inşa edilen MentalUP’ın pedagojik ürün sertifikasının da olduğunu bilmelisiniz. 

Hem dünyada hem de Türkiye’de birçok önemli ve öncü eğitim kurumu, onlarca kolej tarafından tercih edilen MentalUP sayesinde 4 yaş ve üzerindeki herkesin hem eğlenmesi hem de zeka gelişimini desteklemesi mümkün.

MentalUP’ı Hemen ücretsiz deneyin!

4- Farklı Farklı İnsanlarla Konuşun!

Eğer farklı meslek ya da yaş gruplarından, farklı coğrafyalardan insanlarla iletişim kurarsanız sözel zekanız size minnet duyacaktır. Konuşmak için özellikle zaman ayırmanız gerekmez. Mesela, herhangi bir restoranda ya da akşam yemeğinde çalışanlarla veya sizin gibi müşterilerle konuşun. Böylece farklı yaşamları da deneyimlemiş olacaksınız. Dikkat edin: Bu sırada TV açık olmasın veya masada bir cep telefonu olmasın. Yoksa bütün deneyim verimsiz olmaktan öteye gitmeyecektir. 

5- Kelimelerle Oyun Arkadaşı Olun!

Sözel zeka düzeyi yüksek insanların kelimelerle arasının iyi olduğunu söylemiştik. Şimdi, sizin de kelimeleri arkadaş edinmek için harika bir yolunuz var: Kelime oyunları. Scrabble’ı ya da Türkçe versiyonu olan Kelimelik’i duymuşsunuzdur. Bu tür kelime oyunları oynamak sözel zekanızı geliştirmek için bulunmaz bir nimet. Ayrıca bir başkasıyla karşılıklı oynadığınızda iletişim becerilerinizi de geliştirmiş olursunuz. Bu tür kelime oyunları sözel zeka testi için sizi en iyi hazırlayacak seçeneklerdendir. 

GÖRSEL: 
https://www.pexels.com/photo/alphabet-close-up-communication-conceptual-278887/



6- Oyunlaştırılmış Bulmacalardan Yararlanın!

Boş zamanlarınızda sosyal medyada gereğinden fazla zaman geçirmek yerine oyunlaştırılmış bulmacalara ve zeka oyunlarına şans verebilirsiniz. Örneğin; otobüsünüzü beklerken ya da evde uzanırken akıllı telefonunuz, tabletiniz veya bilgisayarınızla sözel zeka geliştirici uygulamaları deneyimlemek, belki de en verimli zaman geçirme yöntemi olacaktır. Zeka oyunlarında karşınıza çıkan sözel zeka soruları bazen aşırı kolay gibi görünse de ilerleyen zamanlarda bir hayli zorlandığınızı hissetmeniz olası.

7- Elektronik Postayı Bırakın, Mektup Yazın!

Eğer nostaljiye ve eski zamanlara çok sıcak yaklaşmıyorsanız; büyük ihtimalle mektup da göndermemişsinizdir yakın geçmişte. Netice itibariyle teknoloji akılalmaz bir hızla ilerledi ve ilerlemeye de devam ediyor. Özellikle 90’lı yıllardan sonra doğanlar ilk olarak mektup yerine e-posta ile tanıştılar. Yalnız bilmelisiniz ki, mektup yazmak sözel zekanıza verilebilecek en güzel hediyelerden biridir. Böylelikle kendinizi anlatma becerilerinizi de geliştirmiş olursunuz. 
Evet, mektup yazmak sözel zekanın gelişimine etki ediyor! Ünlü yazarlara bir bakın, neredeyse hepsinin mektuplarından oluşan kitapları var. Yanılıyor olamazlar değil mi?

Üstelik uzun zamandır iletişim kurmadığınız birine mektup yazmak ona değer verdiğinizi göstereceğinden son derece anlamlı bir hediye olabilir. Özellikle yaşlıları mektup sıralamasında önlere koymak ise onlara mutluluk verecektir. 

8 - Her Gün 1 Yeni Kelime

Alanlarında etkili yazarlar ya da konuşmacılara dikkat edin; kelime haznelerinin ne kadar geniş olduğunu fark edeceksiniz. Peki, sizce bunu nasıl yapıyorlar? Bol bol okuyarak, konuşarak ve her gün belki de birkaç kelime öğrenerek yaptıklarını söylemek zor değil.

Siz de onlar kadar olmasa bile en azından her gün 1 yeni kelime öğrenerek kelime dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Böylelikle günlük konuşma dilinde bile daha etkili bir iletişim kurarak, karşınızdaki kişiye ikna edebileceksiniz. Ya da yazmak istediğiniz ama bir türlü cesaret edemediğiniz o kitabı yazmak için cesaret bulacaksınız. 

Konuya ait videonun linki:  https://www.youtube.com/watch?v=GhSvxajBX0E&t=5s

Metin yazarı  


Çağrı Mustafa Alkan




Çağrı'yı bu etkinlik için kutluyor ve başarılar diliyorum.

Ece Evren 13.05.2019

22 yorum:

  1. Biz de ailece yabanci dilleri kolay öğrendigimiz icin doktor beyninizin sol lobu iyi çalışıyor demisti 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel Derya :) Ben yabancı dil olarak lisede okuduğum ve evde babamın çalıştırmasıyla ,hâlâ Fransızca'ya aşinayım. Çok şeyi anlıyorum. Teşekkürler canım 😊

      Sil
  2. Kelimelik oynuyorum bazen. Gerçekten faydalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtım yazısıydı, bayağı bir şeyler öğrendim Arif 😊

      Sil
  3. Çokkkkk yararlandım Ece ablacığım. Teşekkür ederim. Sevgive selamlarımla😍🌷🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Yıldız kızım. Çorbada tuzum olsun dedim 😊

      Sil
  4. Benim görsel zeka biraz daha baskın sanırım. Ellerinize sağlık . Benim Bloğum yenidir destek olursanız sevinirim (yorumda destek istemek yasak ise lütfen bana bildirin)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yasak değil. Tabii ki hem yorum yapmış, hem de davet etmişsiniz. Bloğunuz hayırlı olsun. Uğrayacağım 😊

      Sil
  5. çok faydalı bir yazı olmuş. Yaşlılıkta unutkanlık içinde şimdiden önlem almak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Lerzan 😊 Ben yaşım itibarıyla uygulamaya başladım bile. Teşekkürler canım 😊

      Sil
  6. Benim sözel zekam zayıf,sayısal ve mantık ağırlıkta, bu önerilere bakıcam, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Güzel ve yararlı bir tanıtımdı. Çok teşekkürler 😊

      Sil
  7. benim de sözelim kuvvetlidir ama yabancı dilde şansım yok gibi,çünlü yabancı dilleri unutma alışkanlığı edindik pratik lazm ama o da yok iste maalsef..sanırım uzun bir süre incelemem gerekecek bu tanıtımı,elinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece bir kardeşimize yardımcı oldum ama tabii inceledim. Faydalı olduğuna inanıyorum. Teşekkürler Ertuğrul 😊

      Sil
  8. Biz de ailecek sözelde daha başarılıyız; kitap okumakta ayrıca daha çok gelişmesini sağlıyor kesinlikle katılıyorum .Çok yararlı bilgiler bunlar Ablacım.Sevgilerimle ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumun için Sevil kızım. Evet bizim gibi yaşama dair yazan bloggerlar sözelde daha başarılı. Ve tabii ki bol bol okumak zekayı geliştiriyor. Sevgilerimle yavrum :)

      Sil
  9. Çok güzel öneriler var.Bir kısmını zaten hayatımda uyguluyorum :)
    Kocaman sevgilerimle ablacığım :)

    YanıtlaSil
  10. Evet Yurdagül'üm. Bir arkadaşın ricası üzerine paylaştım.Çok yararlı tabii. Senin alanına da giriyor. Sevgiyle kucaklıyorum seni 🙂

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir tanıtım yazısı Ececiğim.. kelime oyunları cidden önemli. Yazmak, okumak konuşmayı destekleyen öğretiler :)) Teşekkürler ve iyi bayramlar canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım. Zamanında bu eğitimlerden keşke geçirselermiş beni de düşünmeden edemiyorum. Kim bilir seviye nasıl yükselirdi. Ben de teşekkür ediyorum, iyi bayramlar canım :)

      Sil
  12. Very good suggestions i really like your thoughts. But for toddlers some visuals and learning toys can play important roles. Activity toys with music, kids very like them. toys for kids

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much for sharing your thoughts and suggestions too.

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la