Üç Yarım Bir Tam Eder Mi?


Aile olmak
Ben, kızım, torunum

Üç Yarım Bir Tam Eder Mi?

Hiç eder mi? Asla!... Üç yarım; birbirinin o geride kalmış yarımlarını da, özellikle niyetleri olmasa dahi sanki yok etmeye programlanmışlardır. İnsanlar yarım, buçuklar, ya da hiç değersiz olsalar da ,karşılarında hep bir tam görmek isterler. Üstlerine yük binmesin ve empati yorar diye, üstelik gözlerini, ruhlarını bir bütün görmekten mahrum etmek istemezler. Yoksa doyar mı nefisleri? Varlıklarının tam tekmil sürmesi için hep bütünlenmeye ihtiyaçları vardır. Kolay kolay yarım ekmek alır mısınız bakkaldan ekstrem haller dışında, ya da "Bana yarım portakal verebilir misiniz manav bey?" denir mi hiç? Yarım bir evde oturamaz, tam yarısında  cereyanlar kesildiğinde filminiz yoklara karışınca da hırslanırsınız. Teşbihte hata olmaz diyelim.

İnsanların etraflarındaki yarım, buçuk, ya da değersiz gördüklerini, hafife almalarının  mutlak dayanaklı sebepleri olsa da ayıklamaya çalışırlar bu yarım varlıkları. Bir göze batan eksik vardır işte. Bir tamamlayıcı. O zaman hem saygı duyarlar, hem de rahatsız olmazlar. Konumuzdaki üç yarım kişi, tam iken bulundukları her ortamda kuvvetli duruşlarıyla güvenle ve başları dik gezerlerdi. Yaşamda önünde saygıyla eğilinen tek şey varsa o da nikâh ve ailedir.

Bir aile vardı senelerce evvel, kadın eşinden küçüktü ama aklı büyüktü. Sarıldı kocasına, çocuklarına. Ama kaderinin yazısı kötüydü ne yazık ki... Bir sebep buldu, iki yavrusunu da aldı. Eşini hasta etti. Eşine tüm özverisiyle bakarken, onu da hastalıklara özenle hazırladı. Tam gaz giden yardım servis hizmeti birden durdu. Eşi ölmüş ve işte bir yarım olmuştu. Yani dul. Yani boş verin kuvvetliyiz diye isyanla bağıranları... Yarım kalmıştı işte. Hastahanedeyken eşine fizik tedavi uygulayan bir namussuz adamdan arkadaşlık teklifi bile almıştı bir gün. Çığlığı herkesi başına dikmişti. Tek, yarım ve travmalı olarak yeni bir yaşama yelken açmaya hiç mi hiç niyeti, hali de yoktu.

Yarımlar o hale gelene kadar bir çok istenmeyen olayların erozyonuna uğramışlardır. Sizi herkesten iyi anlarlar. Ama önemli değildir. Tam olmadıklarından yardım isteklerine bile şüpheyle bakılır. Çok geçmeden, bir babanın nefsine kurban ettiği iki yarım daha eklenir hayatına. Gayet kırgın, olanca üzgün. Üç tane yarım bir eder mi sizce? Matematiksel olarak zaten 'hayır'dır cevabı. Duygusal olarak varın siz düşünün. Evlilik en saygı değer kurumdur. Hep de öyle olmalıdır. Hiç bir zaman yarım kalmamanız dileklerimle.




Ece Evren      26.06.2016

20 yorum:

  1. Bir yerlerde o yarımlar güzel insanlara denk gelip tamamlanabiliyorlar aslında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne tatlı bir yorum, akıllıca daha da çok zekice.Yarımların yaşlı olanı elinden geleni yapsa da sonunda güzel sandığı insanın hem korkak, hem de yalancı olduğunu anlıyor.Hadi o neyse de, diğer yarımlar bütün olmaktan korkuyorlar.Zira onları yarım bırakan kişi hayatlarını bloke ediyor, nasıl olur dememek lazım.Ekonomik nedenler ve bağnaz bir kişilik.Ama dilerim dediğiniz gibi olur.Sevgilerimle :)

      Sil
    2. Açıkçası Ece hanimcim, tanimak isterdim. Onlara başka üç yarımdan bahsetmek isterdim. Korku, insanın kendi kendini tüketmesine neden olan bir duygu. Ve biliyor musunuz yarım kalan her insan eğer doğru bakabilirse -ki hayat doğru bakmayı çok acı öğretiyor- yarım kalan tarafımızdan beslenip tamamlanabiliriz. Bilmiyorum ileri mi gittim? Gittiysem uyarınız. Kullandığınız kelimeler bana çok yakın geldi, hikaye çok tanıdık geldi. Ekonomik yokluk ve bağnazlık birleşiyorsa çok büyük bir tehlike farkındayım ve bu tehlikeden korunmak için korkuya yer vermemeli diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Mutlaka kim bilir kaçlarca üçer yarımlar var.Korku tohumlarını içlerine iki senede atmayı becerdiği halde, gizliden gizliye benden korkuyor.Bunu o kadar iyi anlıyorum ki.Aslında olayları dramatize etmede sınır tanımıyorum galiba.Hiç de ileri gitmediniz.Hoşuma gitti .Biraz uzun hikaye, kızımı onarmam on küsur senemi aldı.Ama hala ürktüğünü farkediyorum.Ben ise Kara Pazarlar romanımda tam olmaya çalışma öykümü yazdım.Bir onur savaşındayım.Hayatımın evli olarak otuz iki senesini eşim tarafından gereken değeri görerek yaşadım.Tek dileğim şimdi, hayatta olduğu halde babasız büyüyen torunumun güzel bir evlilik yapması.Öyle hislenip yazdım.Ama ilgilenmenizden o kadar mutlu oldum ki anlatamam.Yalnız değiliz dünyada.Dertlerimiz ya da mücadelelerimiz bir şekilde benziyor.Sevgilerimle...

      Sil
  2. Sanırım bugün bu yazının değerini daha anlıyorum Ece Ablacım. İki tam bile bir bütün edemiyorken 3 yarım ne yazık ki imkansız gibi. Herkes biz kadar empati kursa keşke, düşünceli olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kızım.Anladım ne demek istediğini.Sanki bir şekilde sıkıntı duymuşuz eş zamanlı olarak.Ama gerçekten sana çok üzüldüm.Kararı seni sevindirecek yönde olur dilerim. Seni kucaklıyor öpüyorum yavrum.

      Sil
  3. Yarım yanımızı en çok da kendimizle tamamlamız gerektiğini bilsek de, eksik kalıyor bir yanımız :( Herkesin bütüne ulaşması dileğiyle...
    (Ece Abla benden de bir mim davetin var ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tamamen haklısın.Biz bir bütünüz.Mesele, bütünlüğümüze zarar verenlerin bizi böyle bir ihtiyaç varmış gibi hissettirmeleri.Mime bakıyorum Aytül'cüğüm.Sevgilerimle canım :)

      Sil
  4. Etmiyor, etmez yazdığın gibi sevgili Ece'ciğim. Hastanedeki adam olayına da ayrıca çok kızdım:( kadınlara şu dünyada huzur, rahat yok sanki:( eline sağlık. Sevgilerimle...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet etmiyor canım.O hastahanede yaşadıklarım zaten başlıbaşına dengemi bozmaya yetmişti.Refakatçilerin dertlerinden sadece biriydi.İlgine teşekkürler , sevgilerimle canım...

      Sil
  5. Ece ablacım, kusura bakma uzun zamandır uğrayamadım yazılarına, ama şu an tam da can alıcı bir yazıya denk geldiğimi fark ettim. Dediğin gibi, yarımlar bir bütün etmiyor, edemiyor. Belki bir gün o doğru yarımı bulabilirsek, belki... Yine de ümitvar olmak zorundayız sanırım, sonuçta kim tam olabilmiş ki bu hayatta? Eline, kalemine sağlık Ece ablacım, yine çok güzel ve düşündürücü bir yazıydı; Sevgilerle :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şevval, düşünceli, kibar kızım.Hoşgelmişsin.Ümit olmak zorunda, benim mücadeleyi seven yapım var zaten.Dediğin gibi kim tam tamına mutlu olabilmiş ki.Olanla yetinmek gerek.Sevgiyle öpüyorum kızımı :)

      Sil
  6. Ne güzel dile getirmişsin ablacım! İnsanın yegane amacı kullukta kemâle ermek zannımca. Evlilik de kemâle ermeye bir vesiledir bana göre. Çocuk sahibi olmak da öyle. Ama bunlar yarım kaldı diye kemâlât da yarım mı kalır? Allah başka vesileler gönderir elbet. Yeter ki kapının tokmağından ayrılmasın elimiz. Sevgiler Ece ablacım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullukta kemale ermek tek amaç ve dileğimiz olmalı zaten, aynen yazdıkların gibi Emine kızım.(İnceltme işareti koymak nasıl olur bilemiyorum, manasına halel gelmesin)Tabii ki yarım kalan her şey bir vesile ile, kaderinde var ve hayırlı ise tamamlanır.Hak kapısının tokmağı, tutulacak tek yer, Allah ayırmasın dilerim.Sevgiler Emine kızım.

      Sil
  7. Dediğiniz gibi etmiyor Ece Ablacığım, çok zor. Bir kadın her dönemde büyük sıkıntılarla, tacizlerle karşılaşıyor. Yalnız ya da onlara göre muhtaçsanız, her türlü tacizi, hakediyorsunuz. Yazık bu zihniyetin değiştiğini görebilecek miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence görsek görürdük bugüne kadar.Daha kuvvetlenmek, dik durmak ve tavizsiz olmamız gerek.Kadın olmak zor maalesef canım.Benim gibi düşünmen mutlu etti.Sevgilerimle canım:)

      Sil
  8. Ece Ablacığım, bu yarım kalmışlığı yaratan bu toplum değil mi?! Sana, eşinin daha başındayken sarkıntılık etmeye kalkan o pisliği bu toplum yarattı. Boşanmış yada eşini kaybetmiş kadına saldıran, onu toplum içinde yaşayamaz hale getirenler yarım... Ve bunu en çok yapanlar, yine kadınlar ne yazık ki! Ablacığım onca şey yaşamış ve hala ayaktaysın, başın dik, bu senin ne kadar güçlü olduğunun ispatı. Ellerinden öpüyorum <3 <3

    YanıtlaSil
  9. Tabii ki bu toplum yarattı Blana kızım.Dejenere ilişkiler ve kadınlara aynı özensiz bakış, daha çok savunma modunda kalmak mecburiyeti yarattı bizde.Bana dair düşüncelerine çok teşekkür ederim Blana'cığım.Sevgiyle kucaklıyor öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  10. canımı acıttın :(

    YanıtlaSil
  11. Şimdi yeniden okudum yorumun gelince. Sanki daha kuvvetlendik, alıştık. Senin gönlünü almış olayım. Tek bir hayat var bildiğimiz. Tek sıkıntım o. Herkesin bakış acısı değişik, yukardaki yorumlardan gördüğün üzere. Şimdi çok daha iyiyiz inan.
    Daha gidip misafir yazını okuyamadım. Ama tabii ki okuyacağım. Sevgiler kardeşim benim :)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la