Şikâyetname 11

Hayvan Sevgisi, Horoz, Çocuk
Horoz ve Çocuk      

Şikâyetname 11

Sığırcık, vurulup hasbel kader düştüğü dala tutunmaya çalışıyordu. Ama nafile... Küçücük vücuduna isabet eden saçma parçası yaktı hücrelerini. Şimdilik, bilmediğini sandığımız bir gidişatta ve ancak bizim manalandıracağımız bir acı içindeydi. Vicdan sahibi olanın dayanamayacağı bir manzaraydı. Uçarkenki hafifliğini kaybetmişti birden. Tüm vücut sistemi felç olmuştu. Ve an içinde, çapına göre hatırı sayılır bir sesle düştü toprağa, kalan canını da teslim ederek. Ardından düşenin ise bu kadar bile şansı yoktu. O yerde çırpınamadı bile... Ne düşünebilirdik ki bu manzaradan sonra? Vuran görünmüyordu. Uzak bir yerde miydi, yoksa hayatın seslerine karıştığı için mi duyamamışmıydık tüfeğin sesini? Hayır! İşte postal sesleri yaklaşıyordu, onları toplama sabırsızlığıyla ve diğer hayvanların yeme ya da alıp kaçma ihtimallerinin, onlarda yarattığı telaşla... Avcılara son derece zevk veren ve içlerinin katılaşmışlığıyla zafer çığlığı attıran zevkli bir hobi olmuş ve üstelik bir de başlık alarak geçerlilik kazanmıştı. Avcılık asla bir spor değildir. Öldürmek ve spor, hiç güzel durmuyor yan yana... Kuş vurma yetisinin yetenekle alakası olmadığı gibi... Yani gafil avlayanlar. Kuş cesetlerinin kısacık tüyleri ya da bir parçaları torbalarından sarkarken mutlu bir şekilde dönerler evlerine. Kim bilir ne zevkli sohbetlerde meze olurlar sofralarına. 

Avcılık
Kuşlar    
İnsanoğlu aç gözlüdür. Ancak içinde yaşayabildiği denizden, gölden; tuzakla yakalanarak çıkarılmış, canlı ve çırpınan bir balığa asla bakamam. Ama kutsal kitabımızda yazar ki: Bizlere; kesimi helâl hayvanlar, etlerini yememiz, sütlerini içmemiz için ve daha bir çok nimetler sunulmuştur. Dünya bizim emrimize amadedir, zevklerimizin ve midemizin tatmini için... Asırlardır olan hiçbir şeyle yetinmeyen insanoğlu, daha çok çeşit arayıp  tadına bakmadığı canlı bırakmamıştır. Kimi afrodizyaktır; keyfine keyif eklenir, kimini çarpa çarpa öldürürler de gram acımaz içleri. Yok mudur canını çıkarmanın başka bir yolu? Yedikçe azarlar, azdıkça yerler. Hep mezeleri olur da, onların ölülerinin şerefine
kadeh kaldırırlar aslında. Her parçasına kurbanların, içki karışır içenlerin sindirim yollarında...



Kuran-ı Kerim'in bazı surelerindeki ayetlerinde hayvanlardan bahsedilir. Onların Allah’a şükrettikleri ve sürekli zikrettiklerinden... Peki, bizlerin onlar nedeniyle girdiğimiz günahlar? İnsanların bitirici, tüketici ve yok edici gücü elbet cezalandırılacaktır. Tek anlam veremediğim, dünyada gittikçe yükselen vahşet tutkusu. Merak ederim, hayvanların canlı canlı birbirlerini parçalayarak yemelerini uzun soluklu gösteren belgeselleri ve seyreden insanların içlerinden geçen duyguları. Ve seyir bitip, keyifle  dönerlerken hayatlarına nasıl olup da hiç etkilenmemiş olmalarına şaşarım. Dünya ve insan anlaşılmaz vesselâm...

Huzur toprağın altındadır. Toprağın altı Allah’ın koynudur. Yarattıklarını geri aldığında bağrına basar. Ne onları bizden, ne bizi onlardan haberdar eder. Ancak tüm bunların sırlarına ermek için son günü beklemek zorundasınızdır. Dönüp; hiçbir şeyin telâfisinin mümkün olamayacağı o gün. Her şeyi anlayacağımız, tüm olanların sırlarına ereceğimiz  ve  Allah’ın huzurunda kapanıp, muhakkak ki, korkudan dahi olsa, en dürüst secdemizi  edeceğimiz o gün. Hesap günü...


Ece Evren    15.11.2016

17 yorum:

  1. Düşündürücü bir bölüm olmuş Ece abla. Sana hak vermemek elde değil. Bir yandan da doğanın kanunu oluşu... Gerçekten düşündürücü olmuş.

    Kalemine, yüreğine sağlık. Sevgilerimle ablacığım ❤️

    YanıtlaSil
  2. Sağol bir tanem. Evet, doğanın kanunu yavrum. Yine de içim sızlıyor. Sağol kızım. Bir dolu sevgiler de benden. Kucaklıyorum kızımı :)

    YanıtlaSil
  3. Avcılık denen şeyi hiç haz etmiyorum hele de bunun spor gibi yansıtılması çok iğrenç nasıl bir sadistliktir anlamam:((
    Hayvanların doğal yaşamların da ki rutinlerini değiştirme gibi bir güç yok ama insanların da müdahaleye hiç hakkı yok:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Haticekardeşim, tüm isyanım buna. Böyle zevk, böyle hobi mi olur Allah aşkına?

      Sil
  4. Ablacım yine duyarlılığını gösteren bir yazı yazmışsın. Ne güzelsin.
    Bizden güçsüz her canlıya karşı yapılan güç gösterisi, bir zulüm örneğidir gibi geliyor bana.
    Doğada bile hayvanlar aç değilken öldürmüyorlar birbirlerini. Kitabımızda bahsedilen etlerin ve hayvanların da zevk için değil, aç kalmamamız için öldürmemizden bahsedildiğini düşünüyorum.
    Yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Elif'im. Her şey anlaşılır biçimde Allah tarafından emredilmiş, indirilmiş. Aklın yolu birdir yavrum. Sağol kızım. Bu konu oldum olası düşündürür beni. Sevgilerimle kızım.

      Sil
  5. Avcılık bence de kesinlikle bir spor değildir.Hayvanlar olan bu duyarlılığını bizler de göstermeliyiz.Kalemine sağlık ablacığım :)

    YanıtlaSil
  6. Sağol Yurdagül, dayanamıyorum yavrum. İnsanların acımasızlığına aklım ermiyor. Teşekkürler yorumun için. Sevgiler kızıma.

    YanıtlaSil
  7. Ece'ciğim yazını dün görmüştüm, yorum yazmaya ancak bugün vakit bulabildim. Keşke herkes senin kadar hassas olsa, bu dünya yaşanacak bir yer olurdu. Anlamam ki ne isterler minnacık kuştan? Nesini yiyorlar şuncacık şeyden insan doymaz bile, tüy, kemik...:( zevkmiş aynı tüfeği alıp beynini dağıtacaksın görsün zevki! Yeminle hiç acımıyorum bu avcı mavcı tayfasına. Allah cezalarını versin. Hakikaten huzur ancak toprağın altında. Kalemine sağlık canım. Yüreğine sağlık. Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Müjde'ciğim. 'Avcılık' ne acı bir kelime zaten. Ava gidip avlanırlar dilerim. Sağol canım yorum için. Ne olur moralini bozma. Sevgilerimle kardeşim.

      Sil
  8. Tüylerim diken diken oldu desem. Çok güzel yazmışsın yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek'ciğim, hoşgeldin canım. Çok üzülüyorum dünyanın ve vatanımın gidişatına inan. Yazıyorum yazarkenyine etkileniyorum. Sağol kızım. Mimi yaptım, ama resmi kırpmam gerekti. Pixel konusu. Dilerim beğenirsin. Ayrıca mimlediğin için teşekkürler. Sorular değişik ve güzeldi. Katılımlı olur dilerim. Sevgilerimle :)

      Sil
  9. Merhabalar.
    Yine çok güzel bir yazı dizini okudum. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Paylaşımınızda sığırcığı anlatırken, ortaokul Türkçe kitabımızda yer alan Sait Faik Abasıyanık'ın "Son Kuşlar"ı geldi aklıma. Yazar o parçada çok güzel bir şekilde anlatıyordu kuşların tuzaklarla acımasızca nasıl katlediklerini. Ben buna av ya da avcılık demiyorum.

    Son parağrafınızda huzuru ne güzel kaleme almışsınız. Benim diyen ilahiyatçılar bile bu kadar güzel anlatamazlar. Toprağın altını Cenab-ı Hakk'ın koynu olarak tanımlamak, yarattıklarını geri aldığında onları bağrına bastığı ve ne geride kalanları ne de bağrına bastıklarını birbirleri ile haberleştirmediğini vs. Ve o gün, geri dönülemeyen ve telafisinin mümkün olamayacağı o gün, yani Hesap günü bu kadar güzel anlatılır. Tek kelimeyle muhteşemdi.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar Recep bey;
    Beni son derece onurlandıran bu yorumunuz, yazdıklarımın size hitap edebildiği ve takdirinizi kazandığı için referans olacak bana. Bu konular hakkında yazdıklarımı düzenleme isteği doğdu içimde. Size minnettarım. Selam, dua ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel bir yazıydı ... Ben hayvanlara kıyamıyorum . İçim acıyor onların masumlukları karşısında . Bırakın kuşlar uçsun , cıvıldasın . Yediğiniz içtiğiniz yetmedi mi ... Anlamak mümkün değil bu açgözlü insanları ...
    Kaleminize sağlık , sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zehra kızım. Eski tarihli yazımdı yavrum. Sevgilerimle 💓

      Sil
  12. Ece ablacığım, bir yerde okumuştum yağmurdan sonra toprağın neden güzel koktuğunu. Sevdiklerinin kokusu hoş gelirmiş insana. Son paragrafın bana bunları ve nice güzel duyguları anımsattı. Can taşıyan herkesin canı değerleri, acısı ise taşıyabilecekleri ile ilintili, kimini az yük bile yıpratır, kimide yükünün çokluğuna nazaran şikayet etmez. İş can alma noktasına gelince bu konuda düşüncelerim kesin ve kati. Can verenden başkası alamaz canı.Duyarlılığınız için teşekkürler, sevgi ve selamlarımla:)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la