Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ve Bir Teşekkür...

Armağan Kitap
Stefan Zweig   


Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ve Bir Teşekkür...

Bugün daha önce hiçe yakın uygulamadığım bir tarzla, bir kitaptan bahsedeceğim size. Çünkü bu tanıtımları ve kitap özetlerini yapan çok değerli bloggerlarımız var. Ben özel bir durumdan ötürü bunu yapacağım. 
Blog yazarı nice kız ve oğullarımdan size sayabileceklerimden biri ve kendisine özel, çok güzel yorumu olan kızımdan bir gönderi aldım. 

Daha evvel bana bahsettiği bir dergi ile birlikte gönderdiği ikinci armağan ise Stefan Zweig’in ‘Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’ adlı eseri idi. Tam da benim merakım ve tarzım olduğu için, bunun beni mutlu edeceğini tahmin ettiğinden emindim. Doğruydu. İnanın hayatımda ilk defa bir kitabı büyük bir istekle okudum. Zaman zaman yazmışımdır. Ben eğer bir film seyrettiysem sonuna dek ve bir kitap okuduysam çok beğenerek içinde kaybolurum. Senelerdir ilk defa bu hâli yaşadım. Aslında içinden çıkmak da istemiyorum hâlâ. Böyle bir anlatım beni büyüledi diyebilirim ki zaten dünyanın kabul ettiği bir yazar olan Zweig beni üslubuna hayran bıraktı. 

1881 Viyana doğumlu Stefan Zweig bu öyküsünü 1920,li yıllarda kaleme almış. Zengin bir psikoloji birikimine sahip yazar, bu öyküsünde olduğu gibi bazı eserlerinde de sıradan görünüş ve eylemleri olan kişiliklerde gizlenmiş karakter özelliklerini büyük bir ustalıkla işlemiştir. 

Freud öncesinden Freud’a ve ondan sonrasına uzanan çok geniş bir birikime sahiptir. Zweig, Dünya Edebiyatı Tarihi biyografi türünün en büyük birkaç ustasından biridir. Bunların ışığında okuduğum kitap beni; aşkın ne kadar değerli bir duygu olduğuna bir kez daha, hüzün yüklü bir eserle inandırmış oldu.   
On üç yaşında değişik bir tutkuyla karşı komşusu olan yazar R' ye âşık olan ve ömrü boyunca aşkını tek taraflı olarak yaşayan bir kadının, ölme durumunda yazara verilmek üzere yazdığı uzun bir mektup bu. Sevgi, tutku ve kararlılıkla devam etmiş, çaresizlik duygusunu hissettirmeyen bir dille yazılmış. Aslında ruhu bu aşkla sancılar içinde kıvranan, sevgisi zaman zaman; isteği dışında sevdiğinden uzak kaldığı için çok değişik zorluklarla sınanmasına rağmen asla vazgeçmeyen âşık bir kadın. 

Dışavurumsuz fakat tüm yoğunluğu ve kendince canlılığıyla, hatta ömrü boyunca iki üç defa gerçekleşen buluşup birlikte olduklarında yazarın, onun kim olduğunu asla hatırlamadığını anlamanın sükûtu hayalini yaşayan kadının tüm duygularını okura aktarabilmiş olan anlatım ise mükemmel. Ben herhangi bir kadının aşkını böylesine güzel anlatabileceğine inanmıyorum. 

‘Tek taraflı aşk’ın sözünün bile beni yerle bir edecek duygu durumuna itecek güce sahip olmasına rağmen, ne kadar asilce bir aşk olduğunu teyit edeceğim hiç aklıma gelmezdi. 
Bir sonraki yazımda Kalender dergisiyle ilgili görüşlerimi paylaşmayı planlıyorum. Zira onu, layık olduğu bir inceleme sürecine almam lazım. 

Sevgili Özlem’e; değişik duygularla tanışmama vesile olduğu için minnet duygularımı sunuyorum. İnşallah başarıların yükselerek devam eder yavrum. 

Ayni zamanda bu gece eda edeceğimiz mübarek Kadir Gece’mizin hepimiz ve vatanımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sevgilerimle…

Ece Evren/Milas 21.06.2017

39 yorum:

  1. Tavsiye için teşekkürler. Öyle güzel anlatmışsınız ki içimde kitabı bir an önce okuma isteği oluştu. Dualarınıza tüm kalbimle amin diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya kızım :) Allah hepimize güzel yazılar yazmış olsun yavrum :)

      Sil
  2. Gerçekten çok güzel bir kitaba benziyor.Kitap hakkında anlattıklarınız bile beni etkilemeye yetti. Çok güzel bir hediye olmuş kıskandım doğrusu :)
    Güzel dileklerin için teşekkürler.Ettiğimiz tüm dualar kabul olsun inşallah. Saygı ve sevgilerimle. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminnn...Ben de sana armağan ederim kitabım çıkınca oğlum. Sen şiir seviyorsun. Şiir kitabımı yollarım adresini alıp. Sevgilerimle oğlum :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :) İnşallah çıkar. İmzalı kitabını okumayı çok isterim :)

      Sil
  3. Ne güzel bir not ve kitap :) Aşkı herkesin anlatışı,yorumlayışı farklıdır.Senin tarzını da beğeniyorum ben :)Hayırlı Kandiller ablacığım.Öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı kandiller Yurdagül'üm. Aşka dair yazmayı seviyorum gerçekten. Beğendiğine mutlu oldum canım. Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

      Sil
  4. Emeğinize sağlık:)Zweig çok severim, bence yazarın zirvelerinden biridir bu kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilmeyecek gibi değilmiş :) Diğerlerini okumam lazım. Teşekkürler :) Bu arada sanırım yeni bir arkadaşım oldu. Hemen geliyorum :)

      Sil
  5. Ben de geçenlerde bu yazarın bir kitabını okumuştum. Bunu da merak ettim şimdi. Özlem kızınızın hediyesi ne hoş. Dergiyi de merak ettim şimdi.Sanırım çok meraklı olmaya başladım.Duanıza da amin diyorum. Hayırlı kandiller...Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin canım :) Gerçekten az sayfalıydı fakat müthiş bir anlatımdı. Dergi çok güzel. Onu iyice okuyup tanıtmayı düşünüyorum canım. Tam bizlik inan. Hayırlı kandiller. Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Stefan Zweig Saygıdeğer İlber Ortaylı Hocamızın da okunmasını tavsiye ettiği isimler arasında. Ben de bu kitabı çok merak ediyordum. Bir an önce alıp okumak için bana şevk verdin Ablacım. İyi ki yorumlamışsın. :) Teşekkürler. Hayırlı kandiller. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım. Az sayfa sayılı bir kitap ama kendisini sindire sindire okutturuyor. Hayırlı kandiller yavrum. Çok az kitap yorumladım ben. Buna rağmen beğenmene çok sevindim. Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Aynı hızla Coelho'nun "Zahir" kitabını tavsiye ederim. Bir erkeğin, karısına ne olyrsa olsun aşık olma durumu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, iyiymiş. Derhal internetten sipariş edeyim. Teşekkürler canım :)

      Sil
  8. Ne güzel bir hediye, kalbe dokunmuş. Ben de okuyacağım, merak ettim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlerin okuduğu kadar çok okuyamıyorum persephone canım. Ama çok sevdim. Özlem'in hediyesi olması ve benim böyle bir kitabı beğeneceğimi hissetmesi beni çok duygulandırdı. Sevgiler canım :)

      Sil
  9. Kitabın ismi bile ilgi çekici, anladığım kadarıyla tek taraflı bir aşk kurbanı kadıncağız:(( Sana da hayırlı kandiller ablacığım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Müjde'ciğim. İyiydi kitap :(( Sevgilerimle :)

      Sil
  10. Bu kitap zaten okunacaklar listemdeydi. Öne çekelim o zaman. Teşekkürler Ece Abla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'cığım :) Gerçekten ben çok beğendim. Aşkın tek taraflı oluşu çok ilginçti. Herkese has bir hâl değil. Sevgiler canım :)

      Sil
  11. Nə gözəl hədiyyə və nə gözəl kitab yorumudur bu. Tək tərəfli, qarşılıqsız eşqlər mənə də daha saf və təsirli gəlib həmişə. Anladığım qədər yazıçı çox gözəl ələ alıb bunu. Və siz əsəri o qədər gözəl mənimsəmişsiniz ki, haqqındakı duyğu düşüncələrinizi o qədər gözəl dilə gətirmisiniz ki... İnşallah oxumaq bizə də qismət olar. Sevgilər ablacığım.♡♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Umman. Ben sevgiye dair romanlara bayılıyorum ve tesirinde kalıyorum gerçekten. Hayatta bunların benzerleri yaşanıyordur zira. Ama çok güzel bir kitaptı. Yorumumu beğenmen çok mutlu etti beni. Teşekkür ederim canım. Sevgilerimle :)

      Sil
  12. anlatımınıza bakılırsa kitap ilginç ve sanmıyorsam aşkla ilgili..anladığım kadarıyla kitabın duygusunu kavramışsınız ve bunu ifade etmişsiniz..işte bu gerçek bir kitap sever ve bir blog yazarı olduğunuzu kanıtlıyor.. :) elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldırım, sağ ol :) Aslında çok fazla kitap okuyamadım geçmişte fakat blog açtığımdan beri, yani üç buçuk senedir hatırı sayılır sayıda kitap okudum. Seçici olmak zorundaydım. İlgim ve tarzımı besleyenleri seçtim. Çok teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Ece abla,blogumda en az 2 tane kitaplarımı alacağım diye belirtmişsiniz..Çok teşekkür ederim..yanlız benim bu konuda bazı endişelerim var..bunu diğer yorumda da belirttim.. Ben bunu buradada açıkladım; ( http://ertugrul-yildirim.blogspot.com.tr/p/onemli-not-important-note_45.html) gene de kısaca burada açıklayayım.. kitapları alma zorunluluğunuz yok..çünkü benim kitaplarım yurt dışı kaynaklı,sipariş üzerine veriliyor ve çok pahalı..yani öyle raflarda satılan kitaplardan değil ve onlar gibi kaliteli olamayabilir..yani aldığınız zaman hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz..o nedenle ben "bunları yaşamamanız için" burada sizi bilgilendirmek istedim..eğer alacaksanız o zaman kitapların ingilizcesini almayın lütfen,çünkü çok berbat bir çevirisi var..ben ingilizcesini sadece yabancılar için yayınlamıştım..dediğim gibi kitapları almak zorunda değilsiniz,hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ama alsanızda almasanızda bunun hiç önemi yok..ben satılmıyor diye üzülmüyorum aksine geride bırakabileceğim bir eser olduğu için çok mutluyum..tekrardan ilginiz için çok teşekkür ederim..

      Sil
    3. Amazon'daydı sanırım. Bu durumda torunum İngilizceye hâkim. Yine de bir denemek lazım Ertuğrul. Kötü olur mu ya :( Deme öyle. Yazmışsın ya ona bak sen. Hayırlı olsun. Rica ederim kardeşim :)

      Sil
  13. Çok güzel bir hediye olmuş Ece ablacım.. Kocaman sevgiler sanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol kızım benim. Sevgiyle öpüyorum seni :)

      Sil
  14. Aldığım 20 kargodan 18 kesinlikle kitap oluyor. Bayılıyorum ve karşılıksız verilecek en güzel hediyenin kitap olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Bence kitap da anlatmalısın ablacım keyifle okudum. Zweig'ın iki eserini okudum ve kalemine hayranım. Kısacık kitaba neler sığdırabiliyor değil mi? Bu kitabını henüz okumamıştım. Çok güzel anlatmışsın.
    Özlem arkadaşımıza da teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımm gelmiş, buralardan geçip o güzel sevgisini bırakmış. Kitap değerlendirmesi yapabileceğime pek ihtimal vermiyordum ama çok severek yaptım. Beğenmen mutlu etti. Bir de Kara Pazarlar'ı okuyamadıysan okuma bence. Ben hikâyenin ikinci bölümüyle birlikte word dosyası yaptım. İmlaya çok dikkat ettim. Yayınevlerine mail attım. Dilerim birinden hayırlısıyla cevap gelir. Ben buluştuğumuzda takdim ederim sana yavrum. Atakan'ı ve seni sevgiyle kucaklıyorum canımmm :)

      Sil
  16. Merhabalar.
    Bana göre uzun bir süre hem blog sayfamdan, hem de blog sayfalarından uzak kalmıştım. Bulduğum ilk fırsatta blog sayfalarını ziyaret ediyorum. "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ve Bir Teşekkür" başlıklı paylaşımınızı okudum ve gerçekten çok etkilendim. Söz konusu kitabın içeriği ve size gönderilişinin, sizi çok etkilediğini de satırlarınızdan anlıyorum. Blog yazarlığının hakkını veren bir blogcusunuz. Bu nedenle sizi her zaman takdir ediyorum. Fırsat buldukça bu tür paylaşımlarınızı da takip etmek istiyorum.

    Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar;tüm sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim.

    Selam ve dualarımla birlikte en GÜZEL'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar Recep bey,öncelikle takdirleriniz için çok teşekkür ederim.Her zaman layık olmaya çalışacağım.Bir hediye olması hemen okumam için sebepti.Fakat yazarın tarzına hayran olmamak elde değildi. Bu vesile ile yaptığım yayını beğenmeniz beni çok gururlandırdı. Zaman zaman blogdan uzak kalabiliyoruz ama Allah nasip ediyor, şükürler olsun dönebiliyoruz. Aramızda olmanız bizim için şanstır.Çok teşekkür ediyor ve Mübarek Ramazan bayramınızı en iyi dileklerimle kutluyorum. Siz ve aileniz Allah'a emanet olun. Selam ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  18. Bilinmeyen bir kadının mektubu, gerçektende güzel bir kitaptı. Bir çırpıda okuyup bitirmiştim. Bende şurada ahkâm kesmiştim bu kitap hakkında ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Mustafa. Ahkam kesmek? Yok mutlaka uygun şeyler yazmışsındır. Ayrıca herkesin değerlendirmesi, hayat görüşü ve ilgisi olduğu konularla paraleldir. Yorum için teşekkürler. Hemen bakıyorum :)

      Sil
  19. Ne güzel bir armağan. :) Aşkın ne kadar değerli olduğunu hatırlatması ve asil bir aşkı gözler önüne sermesi beni de çok etkiledi Ece Abla. Yüreğimde bir umut doğdu. Aşk varsa güzelleşiyor bu dünya. Acıya rağmen... Senin yorumunsa beni ayrı etkiledi. Teşekkür ederim !

    YanıtlaSil
  20. Ask ikiinsanin mutlulugundan ziyade, dunyaya olumlu gözlerle bakmalarina neden oluyor.Insana kendisini degerli hissettiriyor.
    Daha önce de yorum bırakmışsın canım. Teşekkürler, sevgiler sana :)

    YanıtlaSil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la