Eski Bir Ajanda

Anılarım
Ajanda          

Eski Bir Ajanda

Hepinize merhaba...

Bloğumu açtıktan sonra onu hiç ihmal etmemek prensibim olmuştur. Sizlere karşı duyduğum sorumluluk, bu postu yazmamın nedeni. Hazırlık aşamasında iken; eski notlarımı karıştırayım dediğimde, altlara yakın yerlerde bir ajanda takıldı elime. Oldukça eskimişti. Ama yazdıklarımdan dolayı bayağı şişkindi...İlk sayfasını okuduğumda gülmekten kendimi alamadım. O zamanlar daha blog açmamıştım. Daha önce birkaç yazımda paylaştığım gibi, ben kitap çıkarınca eğer bir bloğum olursa kitabımı daha sağlıklı tanıtabilirim diye düşünmüştüm. Ama şimdi amacım tamamıyla farklı. Yazmaktan, düşüncelerimi iletmekten ve sizlerle paylaşmaktan çok zevk alıyorum. Umarım sizler de okurken benim duygularımı hissedebiliyorsunuzdur... Sonradan bu uğraşı o kadar sevdim ki, adeta tutkum oldu. 

Son zamanlarda içimde yazma isteği uyanmıyordu bir türlü. Her zamanki samimiyetimle sizlerle bunu da paylaşacağım. Nedeni aklımı vatanımın halleri esir almış durumda. Ben yaşım itibarıyla birçok iktidar gördüm. Büyüklerimin yorumlarıyla fikirlerim şekillendi. Siyasetle ilgili asla değil ama etik değerler konusunda topluma karşı sorumluluğu olan bir ailenin beş çocuğundan biriyim. Şimdilerde sorarım hangimiz kendimizi o kötü siyasi söylemlerin menfi etkilerinden koruyabiliyoruz? Belirsizlik denizinde zor kulaçlar atıyoruz ve bıktık! Bize karşı sorumlulukları olması gerekenler sanki hiç yokmuşuz gibi davranıyorlar. Eskiden utanma nedeni olan şeyler şimdi övünç vesilesi oldu sanki. Haliyle hazmetmemiz çok zor... Televizyonu açtığım an kendimi boş ekranla kavga ederken yakalıyorum. Bana öğretilen ve toplumca kabul edilen doğru kavramının eğriye dönüşmüş olduğunu görmek beni ziyadesiyle üzüyor. Kendimce beni tatmin ve memnun edecek sonucu görmeden, bir müddet daha kalemim duracağa benziyor. 

Şimdi gelelim bulduğum ajandaya ve ilk sayfasına yazdıklarıma. Bilirsiniz ajandalardaki ilk sayfada kullanacak kişiyle ilgili doldurulması gereken yerler vardır. Ben tek tek cevaplamak yerine tek seferde oldukça detaylı bir yazı yazmışım. O günlerde bazı şeylere içlenmişim belli. 

Yazdıklarım şunlardı: 

Hep düzenli-kurallı yaşamak ve bulunduğum çevremde de böyle olmasına önayak olmak gayreti içinde olmuş ve çok defa bunu başarmışımdır. (sanki sormuşlar) Ama birçok olumlu özelliklerime karşın, bazen ikinci planda kalmak çok zoruma gidiyor. İşte bu vasıflarıma rağmen, kim bilir neden bu ajandaya yazacak ne bir mesleğim, iş adresim ve ne de bana özel bir iş yeri telefonum olmamıştır. Yok, yok beni işsiz ve aylak sanmanızı istemem... Dünya genelinde bir meslek olarak görülmeyen bir işçilik olan EV KADINIYIM. Kendimle gurur duyuyorum. Zira yaptığım işler karşılığında bir kuruş para talep etmiyorum. Annelik ve ev kadınlığının tüm takdir edilesi sıfatlarına haizim. Eşimi kaybettikten kısa bir süre sonra bozulan ailesi nedeniyle kızımın ve torunumun başlarına geçtim. Sabık damadımın kirasını ödediği bir iş yerinde çalışıyormuş gibi hissediyorum zaman zaman. Ben, kızım ve yavrusunu duygusal olarak ayakta tutmaktan sorumluyum. Ve düzenleri için kollarımı sıvamış durumdayım. 

Bu yazının üzerinden kocaman on dört yıl geçmiş. Bugün okuyunca bayağı güldüm. Amacıma ulaştığımı fark ettim birden. Gurur duydum. Kızım ve torunum o günleri atlattılar ve şimdi çok mutluyuz. Hayatın bazı hediyeleri olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. On dört sene evvel yazdığım bu yazıdan giderek olanların bilançosunu çıkardığımda başarımın yadsınmaz olduğunu görüyorum. Anneliğin ölene kadar sürdüğünü de... Bu sene üniversiteden mezun olan torunumun kepiyle resim çektirmeye kalkıştığımda kafama dar gelmesine çok kızdım. Benim de hakkım var bu başarıda dedim. Daha doğrusu birlikte kazanılmış bir zaferdi bu. 




Okuduğunuz için çok teşekkürler. Umarım beni, küçük isyanlarımı anlar ve hoş görürsünüz.  Hepinize sevgilerimle...

Hâlâ Umutluyum...

Umutlarım var birikmiş
Aşkım var, vatanıma dair
Kucaklayasım var topraklarını
Ekesim var doğruluğu
Dürüstlüğü
Ahlakı ve sevgiyi
Sonra yeniden doğmalarını 
Yeniden salınmak özgürce vatanımda
Adım başı sevgiye çarpmak
Sarılmak, gönlünü almak

Hayallerim var ülkeme dair
Dualarım hüsrana dönüşen sık sık
Çığlık atasım var göklerine bakıp
Tüm haksızlıkları haykırasım
Eğrileri düzeltesim
Doğrulara sahip çıkıp yüceltesim,
Vatanımı kucaklayasım var...

Ece Evren/23.05.2019
Yayım tarihi 13.06.2019

43 yorum:

  1. her an kendine özgü
    geçmişe bakınca yaşadıklarımız acısı ve tatlısı ile bir tebessüm olarak kalıyor.
    sonrası için hep mutluluklar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Sibel'ciğim. Onlar yaşanmasaydı, bugünlerin kıymeti olmazdı. Teşekkürler ve sevgilerimle :)

      Sil
  2. Ne kadar güzel satırlar, okudukça hali hazırda benimde yazdığım ajandam aklıma geldi.Ve bende sizin kadar tecrübelenip, gençliğimi huzurlu bir olgunluğa terkettiğimde böyle satırlar paylaşmak isterim!
    Memleketteki huzursuzluk hepimize yansıyor, gelecek kaygısı taşıyorum ve inanın bu çok yıpratıcı. Satırlarınızı çok beğendim, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yavrum. Ben ajandaları çok severim. Hele günlük tutmak için çok uygundur. Günü gününe yazmak, sonra yazdıklarımızı değerlendirmek.
      Beğenmen beni çok mutlu etti. Teşekkürler ve sevgilerimle :)

      Sil
  3. Kutsal bir varlık varsa o da Annedir Anneler sağ olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler de sağ olun yavrularım. Sizsiz hiçbir şeyin tadı olmaz :)

      Sil
  4. Geçmişte karalanmis satırların anılarla birlikte hatırası olması farklı bir ambians katıyor gelmiş zamana, belki bir zaferi işaret ediyor belkide hazin bir sonu. Dolu dolu bir hayat hikayesinden çıkan bu yazılar çoğumuzun örnek alması ve ders çıkarması gereken birikimli nadir yazılar ve yazarlar tarafından bırakılıyor . Blog yazarlığı olmasaydı bugün bu yazıları kitap çıkana kadar bekleyecek belkide devrinin gerisinde kalan yazılar olacaktı şimdi büyük bir tutkuyla yazıyor ve yıllardır takip ediyoruz. Yazarlık dünyasına verdiğin değer ve birikimler için teşekkür ederiz sevgili Ece anne . Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlum benim. Yine gelmiş annesine :) Teşekkürler :) Tecrübeler nasihat için değil ama örnek olması için aktarılmalı bence. Ben genç kızken nasihate çok kızardım. Tabii belli bir yaşta ukala oluyor ya insan :) Ersin ben teşekkür ediyorum, moralime çok iyi geldi yazdıkların inan :) hadi bakalım, el ele devam o zaman... Sevgiyle gözlerinden öpüyorum oğlum.

      Sil
  5. Torununuzu tebrik ediyorum, başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Duygularınız asil ve yerinde. Biz televizyonu kullanmamakta çare bulduk. Kızınız ve torununuza desteğiniz paha biçilemez değerde. Ben de annemle yaşıyorum, çabasının karşılığını ödeyemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir yorum. Televizyonun böyle işe yaramaz ve rahatsız edici olduğu bir dönem hatırlamıyorum inanın.
      Annenize ve size sevgilerimle :)

      Sil
  7. Ece abla sen yaz hep. Ben okurum. Bende bir zamanlar ajandaya yazardım ama bilgisayara yazmak artık çok daha kolay olduğundan artık ajandaya sadece notlar alıyorum. Ama not için bile bir sürü ajandam var :) Sevgiler ablacığım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kızım, ajandayı ben de çok severim. İlk elime geçtiğinde hele çok sevinirim :) Ece ablasının yazdıklarını sever Beyda'cığım:) Çok teşekkür ederim canımsın. Sevgiyle kucaklıyorum kızımı :)

      Sil
  8. ülkemizle ilgili yönetimsel endişelerinize tüm kalbim ve benliğim ile sonuna kadar katılıyorum ve sizi çok iyi anlıyorum...Evladınızın ve torununuzun o sevimsiz günleri sizin desteğinizle atlatıp bu güzel günlere ulaşmasına çok ama çok sevindim...hayat hepimiz için inişli çıkışlı maalesef ki..o nedenle sağlıklı olduğumuz hergüne şükredip anın keyfini çıkarmaktan başka çare yok...kucak dolusu sevgierimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım. O günlerin sayesinde bugünlerin kıymetini biliyoruz. Şükrü hiç ihmal etmemeliyiz.
      Ülkemiz için Allah iyi yazılar yazmış olsun dilerim canım. Çok teşekkürler ve sevgilerimle :)

      Sil
  9. Çok güzeldi bu yazın da Ece'ciğim, ajanda tutmakla iyi etmişsin, aslında herkes yazmalı ne iyi olur böyle yıllar sonra bakınca...tüm o sorunların geride kalması, atlatmanız ne iyi olmuş, maşallah diyeyim nazar değmesin, şiir de harika, eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım. Genelde önce yazdıklarımı okuyup, bazı ilaveler yapınca ortaya bir post çıkıyor. Bugünlerde gerçekten vatan için endişeliyim. Dilerim her şey değişir. Fakirlik, işsizlik, daha neler... Neresinden tutsan elinde kalıyor. Sevgilerimle, çok teşekkürler Müjde'm :)

      Sil
  10. Annem gene ağlamaktan son anda kurtuldum. Dünyanın en güzel işidir ev hanımlığı ve annelik, aynı zamanda en zoru ve en mukaddesi. Kendi annemden bilirim, duvarın harcı gibidir analar. allah sizleri başımızdan eksik etmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin oğlum. Seni görmek ne güzel :) En hassas yazılarımda seni görünce yüreğinin ne kadar güzel olduğunu yeniden anlıyorum. Sevgiyle gözlerinden öpüyorum :)

      Sil
  11. Siyaset konusunda sanirim çoğumuz ayni duygular içindeyiz. Haksizliga ugrayip bir sey yapamama hissi. Torununuzu tebrik ederim. Tüm gençleri. Yolu açik olsun, bilim yolundan ayrilmasinlar 🤗😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Derya'cığım. Allah sana evlatlarının diplomalarını görerek gururlanma duygusunu doruklarda yaşatsın canım :)

      Sil
  12. Annelik en güzel en kutsal meslek Ece Ablacığım.. Gerçekleştiğini gördüğümüz hayaller ve arzular bizde hep bir tebessüm bırakır. Sende de bu olmuş.:)
    Kendine çok dikkat et, sağlıcakla kal ablacığım! ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tuğçe kızım. Çok mutlu oldum tabii. Bunu kızımda da yaşamıştım ama o zaman eşim rahatsızdı, kep törenine bile gidememiştim :( Sen de kendine çok iyi bak. Sevgilerimle kızım :)

      Sil
  13. bilgi paylaşıldıkça güzel,ajandayı biz de kullanıyoruz ama unutmamak adına kısa notlar almak şeklinde..siyasi meseleler çok can sıkıcı ama işte insan üzülüyor gelişmelere, ses çıkarmadan da olmuyor..ayrıca torununuzu da tebrik ederim,hayırlara vesile olsun inşallah..hala umutluyum şiiri de çok güzeldi,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Ertuğrul. Şu an vatanımdan başka hiçbir sıkıntım yok şükür. İnşallah hayırlısı olur. Çok teşekkürler kardeşime:)

      Sil
  14. Kepin kafana dar gelmesine kızma.Kepe gerek yok ki.Kat ettiğin yol belli.Tebrik ediyorum seni ablacığım.Bazen ben de eskileri karıştırır ve bazı yazılara,fotoğraflara hatta mektuplara rastlarım.Ağabeyimin tam 27 yıl önce yazdığı mektubu bile saklıdır bende :) Biraz anıları seviyorum sanırım :)
    Kocaman öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eeeee benim yorumuma cevap yazmayı unutmuşsun ya ablacığım :) Kocaman öpüyorum seni :) Çok sevimlisin :)

      Sil
    2. Ayyyy, çok özür dilerim Yurdagül'üm. Evet, şu anda tören oluyor. Kepe gerek yok gerçekten :) Çok teşekkür ederim canım benim :)

      Sil
  15. İlk yazında bile kaleminin gücü hissediliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo beni şımarttın Cem. Ama yazmak için sadece kafanın rahat olması gerekiyor. Aklımdaki deli sorular bitsin, yine yazacağım inşallah. Teşekkürler :)

      Sil
  16. Hayat yolu güzelliklerle dolu olsun sevgili kızımızın. Bazen etrafımızdaki insanların mutluluğu bile bizi doyuruyor değil mi sevgili Ece :)
    Ajanda dedin de ben de ne çok yazardım, onları hatırladım. Sevgiler gönderiyorum sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım arkadaşım. İş diplomayla bitse iyi, asıl mücadele şimdi başlıyor. Teşekkürler arkadaşım. Kendine iyi bak :) Sevgiler sana canım :)

      Sil
  17. Sevgili Ece abla, hayata olan bağlılığın ve her daim umut dolu olman biz geriden gelen ahaliye müthiş motivasyon veriyor dersem eksik olmaz. Evet kendinle ne kadar gurur duysan azdır. Aklı selim hareket etmenin büyük başarı sayıldığı şu rezil dönemde birkaç kelam karalamak sanırım hepimize ferahlık veriyor, aksi durumda akıl sağlığımızı kaybetmek içten bile değil. Ama bugünler de geçecek Ece abla, aynen dediğin gibi; " Umutlarım var birikmiş, Aşkım var, vatanıma dair" sözüyle henüz pes etmediğimize dair ne güzel mesaj vermişsin.
    Ellerinize sağlık, keyifle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Taner , bu güzel yorumun beni gururlandırdı. Çok teşekkür ederim :) İnşallah umutlarımızın gerçekleşmesine az kalmıştır.
      Selam ve sevgilerimle:)

      Sil
  18. İnsan hep hayatta güzellikler ve güzel şeyler olsun istiyor. Şiirleriniz çok güzel Ece anne. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Fatih oğlum. İstesek de hep olamaz zaten. Hayat böyle bir şey. Allah kötü hadiselerden korusun inşallah. Çok teşekkürler oğlum. Sevgilerimle :)

      Sil
  19. Beni de dokuz yaşımdaki hatıra defterime yazdıklarım çok güldürmüştü Ece abla çok tuhaf bir duygu oluyor değil mi :) güzel bir yazıymış bence sizinkisi torununuzu da tebrik ederim darısı benim başıma artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ebrar. Darısı sizin evlatlarınızın başına. Gerçekten çok güzel bir duyguymuş:)
      Eski yazdıkları ise sürpriz oluyor insana. Sevgiler yavrum :)

      Sil
  20. bu yazıya ait resim bende yeniden yazma isteği uyandırdı. yazıyı okurken satırlarının sahibinin çok güçlü bir kasın olduğunu gördüm. sizin gibi insanlar çok olsun....

    YanıtlaSil
  21. Hoş geldin Gürkan :) Önce teşekkür ederim, gerçekten güçlü olduğumu söylerler tanıdıklarım ve yakınlarım. Sende yazma isteği uyandırdığıma mutlu oldum. Biz de zevkle okuruz :)

    YanıtlaSil
  22. Ajandaları bende çok severim.Ama ben ajandalarımı genellikle rüya günlükleri tutmak için kullanıyorum. O kadar çok rüya görüp yazıyorum ki yazmaya ajanda dayanmıyor. :) Siyaset konusundaki düşüncelerinize ise bende katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rüyalar, benim rüyalarım da çok ilginç olur. Rüya günlüğü tutmak... Sizi kutluyorum. Zira rüya görürken de yaşıyoruz, onların da anlatmak istedikleri vardır bizlere. Çok teşekkürler :)

      Sil

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak için kelimeni yaz ve ENTER'la